Хроника

Дмитриј Медведев: Парламентарна демократија би била "катастрофална" за Русију

Штампа
петак, 10. септембар 2010.

Председник Русије, Дмитри Медведев, изјавио је да би увођење парламентарне демократије било "катастрофално" за Русију.

Говорећи на једном међународних политичких стручњака у Москви, председник Медведев је рекао да Русија не треба да иде путем којим је отишла Киргизија, у којој је недавно ојачана улога парламента.

Он је рекао да је демократија у Русији несавршена али да промене треба да буду постепене како би се очувала стабилност земље.

Критичари оптужују руски парламент, Думу, којим доминира владајућа странка "јединствена Русија", за слепо одобравање одлука које се доносе у Кремљу.

Протвници Кремља кажу да Медведев, упркос томре што у неким круговима ужива репутацију либерланог реформатора, није учинио ништа да смањи јаку централну контролну над политчким животом у земљи.

Дописници кажу да парламент ретко критикује владу, полиција редовно зауставља чак и мање опозиционе протесте те да су промене којима су укинути избори за регионалне гувернере 2004. године и даље на снази.

Од када је бивши председник Владимир Путин дошао на власт пре нешто више од десет година, званичници говоре да ће Русија развити сопствени систем који се у неким круговима у Москви описује као "северена демократија".

Дмитри Медведев је у петак признао да је Русија имала "сложене односе" са демократијом у својој историји као и после распада Совјетског Савеза 90-их прошлог века када су "многи повезали демократију са сиромаштвом".

Медведев је додао да Русија не жели ни да иде путем којим је кренула Кина развијајући економски систем без пратећих политичких реформи.

"Свако ко каже да је у Русији на снази тоталитарни систем или лаже лаже или има веонма лоше памчење", рекао је Медведев додавши да су "протести нормални ако се одржавају у складу са законом".

(BBC)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]