Хроника

Ђорђе Вукадиновић: Вучић и СНС су успели да контаминирају јавни простор патолошким говором мржње - и он се, попут вируса, проширио на скоро читаво друштво

Штампа
понедељак, 23. новембар 2020.

Гости емисије "Утисак недеље" оценили су вечерас да на друштвеним мрежама има много мржње, неукуса и простаклука за шта нема оправдања ма колико били задовољни или не неким личностима или ономе шта они представљају у друштву.

Гости Оље Бећковић били су редитељ Горчин Стојановић, главни уредник Нове српске политичке мисли и бивши посланик Ђорђе Вукадиновић и активиста Локалног фронта Предраг Воштинић.

Напомињујући да мржње има и ван Твитера и друштвених мрежа, и да се она највише емитује са телевизија са националном фрекфенцијом и новина под контролом режима, Вукадиновић је истакао да је дух те патолошке мржње промовисао актуелни председник Александар Вучић и Српска напредна странка.

„То је постојало у различитим облицима и раније али јесте метастазирало са доласком СНС и Александра Вучића. И то треба рећи. Дакле, та патологија, тај медијски линч, те таблоидне потернице на сваког ко каже нешто лоше на рачун власти – то на такав начин није било. 

Али знате шта је највећа победа, да не кажем „успех“ Александра Вучића? Не ти рејтинзи, не ти проценти, ни ти гласови које добија на овим, оваквим, какви су већ изборима, већ то што је успео у великој мери да зарази друштво, као и своје противнике, том једном претераном мржњом. Том патологијом и тим слепилом у којем просто није у стању да се одмакне и каже: „Чекај, стани, хајде мало да станемо на лопту".

Има још једна стратегија, када Вучић произведе ту мржњу, он се онда измакне и почиње да се згражава због тога, позивајући на слогу, јединство народа и нормално друштво”, додао је Вукадиновић.

Говорећи о смрти патријарха СПЦ Иринеја, Вукадиновић је рекао да је не само одлазак Иринеја него и митрополита Амфилохија штета и велики губитак за цркву, и осудио је простаклук и одуство елементарне пристојности у појединим реакцијама на тај догађај.

“То су прва два човека СПЦ, и по старештву, и по титулама и ауторитету, људи који су дошли у озбиљне године и највећој мери су остварили своју земаљску мисију. То је озбиљан губитак и ударац за СПЦ”, рекао је Вукадиновић, изражавајући наду да ће се црква показати дораслом и да ће изаћи на крај са искушењима која јој предстоје.

Коментаришући ситуацију у Црној Гори, Вукадиновић је истакао да је улога митрополита Амфилохија била од изузетног значаја.

- Литије су показале шта јавно мњење мисли боље од истраживања. Амфилохије је успео да то одржи под контролом и избегне братоубилачки обрачун. Ја гарантујем да Мило не би пао да није било њега - рекао је Вукадиновић.

„Не треба гајити илузије. Неће се ништа 'прелити' из Црне Горе и Републике Српске, баш као што је и бесмислена потрага за неким 'српским' Кривокапићем, Абазовићем, или Станивуковићем. Пре него што бисмо трагали за Дританом, Здравком, или Драшком, нама требају, рецимо, две националне телевизије, или две међу најгледанијим телевизијама, као у Црној Гори - које су опозиционе. Или две најтиражније дневне новине у Црној Гори – које су опозиционе, и то већ годинама. Нама треба невладин сектор који је јасно против режима – као што је то био случај у Црној Гори. Нама треба црквени врх, као што је био покојни митрополит Амфилохије, који је јасно водио тај покрет против режима – па тек онда евентуално да тражимо Здравка, Драшка, Дритана... итд“, рекао је Вукадиновић.

На питање како нормалан човек може да се зарази мржњом, Горчин Стојановић је истакао да “није произведена маска за мржњу”.

“Ми живимо у некрофилном друштву и медији имају потребу да то експлоатишу”, оценио је Стојановић, додајући да смо ми друштво које стално форсира смрт, а не живот.

Предраг Воштанић је указао да мржња може врло лако нестати и полако се хуманизовати друштво само уколико се праве ствари промовишу са правог места.

 “Тако можемо да окренемо ствари у другом смеру. Није мржња захватила све и није неизлечива””, изнео је он своје мишљење.

Говорећи о злурадим коменатрима који су се тим поводом могли прочитати на друштвеним мрежама, Воштанић је рекао да смо последњих дана имали прилику да је баш црква, чије је постојање засновано на личном односу према Богу, имала прилику да нам покаже како да се понашамо у време пандемије.

 “С друге стране, држава је инсистирала на видљивости, рејтингу, ономе шта је њој корисно, а нама свима на страх и на штету, односно није дала ниједан пример како се треба понашати и како спречити заразу”, рекао је он.

Напомињујући да није побожан и да нема осећај губитка, Стојановић је рекао да је ипак неопходно изразити пијетет поводом одласка поглавара било које цркве, па и СПЦ.

(НСПМ, Нова.рс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]