Хроника

Ђорђе Вукадиновић: Организације са којима се Хилари Клинтон срела без кредибилитета и утицаја у српској јавности

Штампа
понедељак, 18. октобар 2010.

Поводом вести да је у разговору са представницима српских невладиних организација (НВО) Хилари Клинтон помињала потребу да Србија уђе у ЕУ и НАТО и да српске НВО треба да подрже ту оријентацију Ђорђе Вукадиновић, уредник Нове српске политичке мисли, у изјави за Политику рекао је да Хилари Клинтон има право да предлаже и нуди оно што она мисли да је добро за нас, а друга ствар је да ли је то за нас заиста добро. Но, свакако, „ја мислим да није“, каже Вукадиновић.

„Чак ни улазак у ЕУ по сваку цену, и под условима који нам се сада постављају, није прихватљив, а камоли, чланство у НАТО. Организације са којима се госпођа Клинтон срела у Београду немају готово никакав кредибилитет и више представљају истурено одељење америчке владе него израз расположења српске јавности. Тако да се госпођа Клинтон заправо срела само са својим београдским сарадницима и „службеницима“ а не аутентичним представницима српске јавности. Они имају лимитиран углед и пре свега представљују својеврсне лоби групе за притисак на власт и јавност. Зато ће и ефекат њиховог залагања бити врло скроман.“

По његовом мишљењу две–три конзервативне НВО, па чак и неке навијачке групе сада имају већи утицај на српско јавно мњење него све ове проамеричке НВО, чији се утицај ограничава на пријеме и саопштења. То се најбоље видело приликом последње „Параде поноса“, коју су ове организације снажно подржале, а при томе, са све гостима из иностранства и окружења, представницима амбасада и новинарима, нису скупили више од неколико стотина шетача, што најбоље показује њихову реалну снагу и домет.

(НСПМ)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]