Хроника

Дијана Драгутиновић: Пад националног производа Србије више од пет одсто

Штампа
среда, 17. јун 2009.

Министар финансија Диана Драгутиновић изјавила је да је услед рецесије бруто домаћи производ (БДП) у Србији пао испод минус пет одсто, а дефицит буџета износи око 4,5 одсто БДП, па није искључила могућност новог ребаланса буџета до краја године.

Због мањих прихода у односу на планиране расходе буџета, Србија ће морати да размотри могућност да додатно смањи јавну потрошњу, казала је министарка Драгутиновић за Радиотелевизију Србије (РТС).

Драгутиновић је изнела и да за смањење јавне потрошње постоје два решења: смањење броја запослених у државној администрацији, уз одговарајуће социјалне програме или темељна реформа пензионог и социјалног система.

Министарка финансија је рекла да ће смањење расхода буџета, које би подразумевало отпуштање запослених, бити крајња мера, за коју се она не залаже и да би пре такве евентуалне мере или била повећана стопа пореза на доходак или порез на додату вредност.

Министарка финансија је казала и да ће услед рецесије до краја године доћи до пада инфлације, без обзира што је од почетка године она достигла око 7,2 одсто

План владе Србије је да у 2009. инфлација износи највише осам одсто.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]