Хроника

Демостат: Дијалог са Косовом подржава 79 одсто испитаника, а 12 одсто мисли да је бољи замрзнути конфликт и чекати боља времена

Штампа
петак, 02. новембар 2018.

За 41 одсто грађана Србије појам разграничења на Косову и Метохији је јасан, а 39 одсто испитаника рекло је да им није јасна та идеја о решењу косовског питања, показало је истраживање Демостата које је данас представљено.

Истраживање је спроведено од 7. до 18. октобра, а учествовало је 1.200 испитаника.

Дијалог са Косовом подржава 79 испитаника, док 12 одсто мисли да је бољи замрзнути конфликт и чекати боља времена.

 Иако су грађани за дијалог, 61 одсто се не слаже са идејом размене територија, која би подразумевала размену севера Косова за Прешевску долину.

За 76 одсто испитаника неприхватљиво је да за независност Косова компензација буде пријем Србије у Европску унија.

Утврђено је и да 66 одсто испитаника не би подржало да Република Српска постане део Србије, а да заузврат Косово буде независно.

У "унутрашњем дијалогу" о Косову није постигнуто ништа, сматра 41 одсто градјана, а 19 одсто је казало да то не зна, док 46 одсто испитаника понавља да је за "пуну нормализацију односа потврђену правно обавезујућим споразумом".

Председник Управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић је рекао да се поставља питање да ли је "та политика свесно вођена или је то резултат њене неуспешности".

Програмски директор Демостата Зоран Пановић казао је да грађани у ствари "прећутно говоре" да председник Србије Александар Вучић "није изашао с јасним планом" о решењу косовског проблема, а прећутно "сви знају шта оно значи".

"Грађани Србије нису спремни да поднесу 'жртве' за Косово, јер сви одговори говоре да нема замене Прешевске долине за север Косова, ништа суштинског да се промени... То је прилично тврда позиција", указао је Пановић.

(Бета)

Слободан Антонић: Избори у РС и манипулације истраживањима јавног мњења - клеопатре, баба ванге и „реномиране“ анонимне агенције

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]