Хроника

Демократска сенаторка Елизабет Ворен се кандидовала за председницу САД

Штампа
недеља, 10. фебруар 2019.

 ВАШИНГТОН - Демократска сенаторка Елизабет Ворен кандидовала се званично за председницу САД у граду радничке класе - Лоренсу у држави Масачусетс.

Своју кампању за 2020. засновала је на популистичком позиву на борбу против економске неједнакости и изградњу Америке "која је добра за све".

Најављујући кампању, Ворен је одлучно позвала на промене, осудила "теснац" у којем се нашла средња класа, у ситуацији у којој, према њеним речима, "богати не морају да полажу одговорност а сви остали добијају премало прилика за успех.", пренео је Глас Америке.

Она и њене присталице надају се да ће је та порука одвојити од осталих, бројних кандидата за председничку номинацију Демократске странке, и да ће јој помоћи да превазиђе контроверзе у вези са ранијим тврдњама о пореклу из заједнице америчких Индијанаца.

Износећи конкретне политичке предлоге, од здравственог осигурања за све, финансираног из буџета, до елиминисања вашингтонског "лобирања какво сада постоји", Ворен је избегла да директно напада председника Доналда Трампа.

Уместо тога се заложила за "шири, институционални заокрет", позивајући своје присталице да изаберу "владу која доноси другачије одлуке, одлуке које одражавају америчке вредности."

Ворен је своју кандидатуру најавила у Масачусетсу, у сиромашном, индустријском градићу, и то на месту једне фабрике где су пре око 100 година радници, претежно имигранти, ступили у штрајк.

За политичарку која се годинама бори за права потрошача, била је то одговарајућа локација да представи своје циљеве.

Ворен је први истакнути демократа који је показао интересовање да се укључи у трку за Белу кућу, а на новогодишње вече је формирала комитет чији је задатак био да испита изгледе за њену кандидатуру.

Ворен се већ суочава са проблемима. У протекле две недеље се два пута извинила што се, на почетку своје каријере, у више наврата позивала на свој идентитет припаднице заједнице америчких староседелаца. Та тврдња је дала муницију републиканцима и могла би да баци сенку на њену кампању.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]