Хроника

Дејвид Камерон: Мултикултурализам у Великој Британији показао се као неуспешан

Штампа
субота, 05. фебруар 2011.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да се мултикултурализам у Британији показао као неуспешан и да би га требало заменити јасним осећајем националног идентиттета који је отворен за све.

У говору на безбедносној конференцији у Немачкој, г. Камерон је рекао да је Британији потребно да изгради јачи осећај националног идентитета, како би се спречило окретање људи разним врстама екстремизма.

Он је такође сигнализирао оштрији став према групама које промовишу исламски екстремизам, наговестивши да ће бити смањена издвајања из државне касе муслиманским организацијама које не чине ништа како би се супротставиле екстремизму.

"Искрено речено, потребно нам је много мање пасивне толеранције, као последњих година, а више активног, 'мишићавог' либерализма", рекао је британски премијер.

"Просудимо отворено о овим организацијама: да ли верују у ниверзална људска права - укључујући права жена и људи других вера? Да ли верују у једнакост пред законом? Да ли верују у демократију? Да ли охрабрују интеграцију или сепаратизам?"

Муслимански савет Британије изразио је разочарање говором премијера Камерона, оценивши да у њему нема ничег новог кад је реч о борби против тероризма, а да се цела муслиманска заједница сматра делом проблема, а не делом решења.

Г. Камерон је, у свом говору, такође истакао разлику између ислама као вере и исламског екстремизма као политичке идеологије која привлачи људе "без корена".

Прошле године, и немачка канцеларка Ангела Меркел је изразила слично мишљење, оценивши да је мултикултурализам у Немачкој "мртав".

(BBC)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]