Хроника

Данас заседа Скупштина Републике Српске, на дневном реду усвајање закона поводом одлуке Инцка

Штампа
петак, 30. јул 2021.

Народна скупштина Републике Српске одржаће данас посебну седницу поводом одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца" биће одржана данас.

Потпредседник парламента Милан Петковић најавио је да ће Скупштина РС расправљати о два закона који предвиђају да се не дозволи спровођење наметнуте одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка, као и да свако ко повреди углед Републике Српске и њених народа биће процесуиран и кажњен.

Он је рекао да ће Скупштина донети закон којим се неће примењивати одлука високог представника и којим се обавезују надлежи органи РС, односно да неће сарађивати са надлежним органима БиХ на примени одлуке коју је наметнуо високи представник.

Према његовим речима, то значи да органи РС неће сарађивати ако Тужилаштво БиХ, Суд БиХ, СИПА или било која друга агенција на нивоу БиХ буду желели да спроводе одлуку виског представника у Српској, односно да им органи РС неће дати подршку, ни логистичку, ни правну, ни било какву другу.

Петковић каже да је изменама и допунама Кривичног законика предвиђено једно ново кривично дело, а то је повреда угледа Републике Српске и њених народа.

Предвиђене су посебне казне за свакога ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, или покуша да наруши њену заставу, грб или химну, посебно ако је то учињено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина, а њени народи агресорским или геноцидним.

Он је навео да ће се о тим законима расправљати по хитном поступку и да ће се доносити одлуке о превремном ступању на снагу тих закона.

(РТВ)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]