Хроника

Данас: Ништа од Вучићевог повлачења са чела СНС

Штампа
среда, 24. новембар 2021.

Одлазак Александра Вучића, председника СНС, који обавља и фунцкију председника Србије, у Москву и разговор са председником Русије Владимиром Путином, има утицаја на термин одржавања Скупштине СНС која је најпре била предвиђена за крај октобра али је због епидемиолошке ситуације први пут померена за 12. и 13. новембар, да би била донета одлука о још једном померању на 27. новембар, после повратка из Русије, незванично кажу извори Данаса блиски овој партији.

Притисак који је протеклих недеља демонстрирала Америка, утицао је и на руску страну која је такође „повукла узде“

Како објашњавају, притисак у виду промене односа према ситуацији и власти у Србији, који је протеклих недеља демонстрирала Америка, утицао је и на руску страну која је такође „повукла узде“ и поставила Вучића у незгодну позицију.

Незгодну, како кажу, уколико помисли да изађе у сусрет захтевима Америке, а занемари руске интересе.

Зато је, како наводе наши саговорници, и дошло до померања скупштине, са средине новембра, за 27. новембар због епидемиолошке ситуације, која у овом тренутку увек може да буде разумно образложење за све, а уствари се чекао разговор и став Путина.

Боравак у Москви може бити разлог и за још једно одлагање скупштине, али и погоршање епидемиолошке ситуације, кажу наши извори блиски владајућој партији.

Како објашњавају, у очекивању успешних разговора око цене гаса наредни викенд би могао да буде искоришћен за пропагандну експлоатацију те посете.

Притом, у ситуацији када се део Европе затвара, а Србија и даље има велики број заражених, Вучић, како наводе наши саговорници, не жели да да ниједан аргумент опозицији и било коме за критику.

Те би зато одлагање скуштине била одговорна одлука према здрављу грађана.

Јуче од чланова Председништва СНС нисмо добили потврду могућности да скупштина поново буде одложена. Могуће и због тога што ће Вучић о томе донети одлуку.

Док она још није донета, али ни одлука хоће ли се на скупштини гласати и за председника партије, одбори СНС у Србији се изјашњавају о Вучићу као кандидату за председника странке, будући да је он више пута најављивао повлачење са те функције.

Према незваничним сазнањима, у понедељак је одборима стигао допис о потреби изјашњавања.

А објављена је и вест да је Београдски одбор то већ обавио и једногласно у понедељак предложио да Александар Вучић у још једном мандату води СНС, како је саопштено из те странке.

Изјашњавање одбора указује на то да би Вучић поново могао да се кандидује за председника партије

Саопштено је да свих 17 општинских одбора у Београду „пружа јасну и недвосмислену подршку председнику Вучићу да настави борбу за јаку и стабилну Србију“.

Саговорницима Данаса ово изјашњавање одбора указује на то да би Вучић поново могао да се кандидује за председника партије, што опет имплицира да је за то одбио подршку некога са стране.

Они сматрају да је то могуће Америка, будући да се ствари одвијају тако да ће опозиција учествовати на изборима и да ће ући у парламент, који више неће бити једнопартијски, што је за Запад тренутно довољно.

Осим тога, Америка, кажу наши саговорници од Вучића и даље тражи дисциплиновање Милорада Додика, члана Председништва БиХ, који најављује формирање војске Републике Српске, за шта му је, кажу наши извори, Русија дала зелено светло.

Америка од Вучића и даље тражи дисциплиновање Милорада Додика. С друге стране, Русија од Вучића тражи да подржи Додика

С друге стране, како наводе наши извори, Русија од Вучића тражи да подржи Додика.

У све би могло и да се умеша и питање Косова, додају наши саговорници, објашњавајући Вучићеву компликовану позицију у новонасталим околностима када Ангеле Меркел, немачке канцеларке, више неће бити будући да се преговара нова немачка влада.

У таквим околностима, објашњавају наши извори, Вучић је размишљао и о повлачењу са места председника државе, како би његове марионете биле истакнуте и обавиле посао за који он не жели да сноси одговорност.

Вучић је и сам говорио да су могућа велика изненађења на изборима.

До наших саговорника су дошле спекулације и да су разматране оптицаје да би то можда могао да буде и Александар Вулин што је брзо одбачено, јер су Американци реаговали, али и Александар Шапић, новопечени члан СНС.

Када је реч о кадровским решењима предстојеће скупштине СНС, на њој наши извори из СНС, кажу да не очекују суштинске већ козметичке промене, уз усвајање низа докумената и програма којим би требало се остави утисак озбиљности и стратешких планова које ова партија има у управљању Србијом.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]