Хроника

Дачић: РС има апсолутну подршку Србије на основу Дејтонског споразума: Додик: РС једина самоодржива у БиХ, разговараћемо са свима, осим са Шмитом

Штампа
понедељак, 25. октобар 2021.

 Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић изјавио је у Бањалуци да Република Српска има апсолутну подршку Србије на основу Дејтонског споразума.

„Сматрамо да свака капитална одлука, која се тиче односа позиције народа и ентитета и неке централне власти на нивоу БиХ, ако се мења, мора да се заснива на сагласности сва три народа и оба ентитета“, казао је Дачић после састанка са српским чланом Председништва БиХ Миорадом Додиком.

Он је у име Народне скупштине Србије честитао 30 година од конституисања Народне скупштине Републике Српске, наводећи да су последњих 30 година за РС, Србију и српски народ у целини била историјски драматична и тешка времена, у којима је РС успела да се сачува.

„Сачувала је, не само своје институције, већ и веру људи, а то је да можете бити сами на своме“, казао је Дачић.

Додао је да се Србија залаже за очување мира, али да је исто тако и за очување уставних позиција и овлашћења РС.

„Самим тим, Србија ће гарантовати све оно што не произилази само из Дејтонског споразума, већ и из Споразума о специјалним везама, које су правни основ за ‘живу везу’ измедју Бањалуке и Београда, у смислу економске сарадње, образовања, здравства, за које сматрамо да не постоје никакве границе, без обзира какве су границе медјународно признатих држава“, казао је Дачић.

Председник Народне скупштине Србије још је казао да га је Додик информисао о „покушајима да се изигра Дејтонски споразум, тиме што ће се узимати све више овлашћења РС како на крају ентитети на би имали никакакв значај“.

Дачић је најавио да би следећег месеца у Народној скупштини Србије требало да се обрате Додик и остали политички представници из Републике Српске и изнесу своје ставове у вези са актуелном ситуацијом у БиХ и Републици Српској.

Додик: РС је једина самоодржива у БиХ, разговараћемо са свима, осим са Шмитом

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Република Српска једина самоодржива на простору БиХ, због чега се разним одлукама високих представника и Уставног суда БиХ настоји променити њена уставна позиција.

„Мислим да је ту проблем РС, јер је само она ту самоодржива и једина која може сама да функционише. То није ни БиХ ни Федерација БиХ… Зато се покушава путем разних одлука, високих представника и Уставног суда антиуставно, антидејтонски и криминално мењати позиција РС“, рекао је Додик после састанка са Председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.

Према његовим речима, због таквих покушаја ту је Народна скупштина РС, која данас обележава 30 година постојања, која у наредном периоду треба да овом ентитету БиХ врати све надлежности које су у протеклим деценијама пренете на ниво БиХ.

Упитан да ли ће посланици Савеза независних социјадемократа (СНСД), чији је лидер, присуствовати седници парламента БиХ на којој ће се расправљати о смени министра одбране Сифета Поџића, Додик је одговорио да хоће, јер је „неопходно да се смени неодговорни министар одбране БиХ“.

„Зато ћемо отићи тамо, уверени да то неће дозволити муслимани“, казао је Додик.

Председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија (СНСД) затражио је смену Поџића (ДФ), јер је донео одлуку о одгадјану заједничке војне вежбе Оружаних снага БиХ и Војске Србије, због, како је навео, погоршане епидемиолошке ситуације у вези са корона вирусом.

Вежба је требало да се одржи на Мањачи код Бањалуке од 9. до 16. октобра.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]