Хроника

Чувени цртани јунак Паја Патак данас слави 85 рођендан

Штампа
недеља, 09. јун 2019.

Један од највољенијих цртаних јунака, настао у машти Волта Дизнија, чувени Паја Патак, слави данас 85. годишњицу појављивања на филму.

Цртани јунак Паја Патак "угледао је светлост дана" 9. јуна 1934. године.

Паја, бели патак, обучен у плаво морнарско одело са плавом капом и црвеном лептир машном, већ 85 година представља једног од најпознатијих јунака Волта Дизнија.

Доналд Дак, како је изворно име овог цртаног јунака, први пут се у Србији појавио у издавачкој кући Политика, где и добија своју "српску верзију имена"- Паја Патак.

Први пут се појавио у једном од краткометражних филмова серије "Луцкасте симфоније" (Силлy Сyмпхониес), а тек три године касније је добио главну улогу. Један од главних разлога за његово појављивање је то што је Микију (Мики Маус) опадала популарност и Волт Дизни је желео да убаци лика који ће, по темпераменту, бити различит од њега.

Он се са Микијем први пут појављује у цртаном филму "Помоћ сирочићима", у августу 1934. године, а након добре реакције публике, Паја је остао стални члан дружине Дизнијевих јунака, којој припадају још Мики, Мини, Шиља и Плутон.

Његова најпрепознатљивија особина јесте његов прек темперамент, што га доводи у разне неприлике и свађу са својим пријатељима. Поред тога Паја је јако одан и добар пријатељ, иако је понекад љубоморан на Микија.

Поред "кратких живаца", Пајин велики проблем је то што он јако воли злато и благо и опседнут је својом жељом за богаћењем, по угледу на свог стрица Бају.

Паји Патку у његовим авантурама друштво праве девојка Пата, чије понашање га често "излуђује", као и његова три сестрића- Раја, Гаја и Влаја, којима се често хвали причама из своје младости.

Овај нервозни патак је 2004. године коначно добио своју звезду на Холивудском булевару славних и тако потврдио своју титулу "најпознатијег патка на свету".

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]