Хроника

Бранкица Јанковић: Негирањем босанског језика РТС дискримише Бошњаке

Штампа
четвртак, 21. новембар 2019.

 Повјереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић издала је мишљење у којем је утврђено да је РТС извршио дискриминацију Бошњака у Србији.

У мишљењу се наводи да је оспоравањем босанског језика као матерњег језика бошњачке заједнице Програмски савјет РТС-а прекршио одредбе Закона о забрани дискриминације и Европске повеље о регионалним и мањинским језицима.

Повјереница је препоручила Програмском савјету РТС-а да убудуће поштује Европску повељу о регионалним и мањинским језицима коју је Србија ратификовала 2005. године и чије се одредбе примјењују и на босански језик.

У допису достављеном Бошњачком националном вијећу, Повјереница такођер препоручује да Програмски савјет РТС-а са мишљењем Повјеренице упозна Управни одбор РТС-а, генералног директора те главне и одговорне уреднике у јавном сервису.

Бошњачко национално вијеће упутило је у јулу ове године притужбе Заштитнику грађана и Повјереници за заштиту равноправности на закључак Програмског савјета Радио телевизије Србије којим је одбијен захтјев за формирање редакције на босанском језику.

У притужбама је истакнуто да је Програмски савјет РТС-а својом одлуком о одбијању оснивања редакције на босанском језику, притом негирајући постојање матерњег језика Бошњака, повриједио законима гарантована права припадника бошњачке националне заједнице.

Бошњачко национално вијеће је затражило оснивање редакције на босанском језику при РТС-у је и то на основу Закона о заштити права и слобода националних мањина као и нужности за остварење јавног интереса у области информисања.

(Санџак прес)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]