Хроника

Бранимир Несторовић: Неке мере смо морали да донесемо, али нисмо знали шта, јер различите земље користе различите стратегије; Предраг Кон: Све време смо знали шта радимо

Штампа
петак, 29. мај 2020.

 Епидемиолог Предраг Кон и пулмолог Бранимир Несторовић, обојица чланови Кризног штаба Владе Србије за борбу против епидемије коронавируса, изнели су опречна мишљења на међународној конференцији "Свет после вируса корона". Док Несторовић тврди да су на почетку епидемије морале да се донесу неке мере, "а не знате шта да донесете и коју стратегију да одаберете", Кон истиче да "смо све време тачно знали шта радимо".

"Одајем признање кинеским колегама, ту смо добили пар неких инфорамција које су нама биле инсајдерске, веома важне. У Вухану се завршавала епидемија, у земљама западне Еврпе је тек почињала. Ми смо морали да донесемо неке мере, а не знате шта да донесете. Коју стратегију да одаберете. Видите, разне земље су одабрале разне стратегије. Неки су одабрали да остану отворени и могу да кажем да су надрљали. Неки су одабрали да на почетку буду строго затворени и да се брзо релаксирају. А ми смо негде између, наш модел је био хибридни модел", рекао је Несторовић и додао да изгледа да је то била добитна комбинација.

Епидемиолог Предраг Кон истакао је да је јако важно нагласити да је Кризни штаб све време знао шта ради.

"Без секунде двоумљења, за мене су важни тренуци били проглашење ванредног стања, које је аутоматски значило да ћемо све мере моћи да спроведемо. Други важан тренутак је долазак опреме и колега из Кине, који су нас усмерили оног тренутка када смо причали о кућној изолацији", објаснио је Кон.

Он је додао да је увођењем ванредног стања полиција откривала до које мере се нису поштовале одредбе ни самоизолације ни кућне изолације.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]