Хроника

Борислав Стефановић: Договор са Приштином не представља ни експлицитно ни имплицитно признање Косова

Штампа
недеља, 03. јул 2011.

Београд – Борислав Стефановић рекао да решавање питања слободе кретања грађана и размена матичних књига не представља ни експлицитно ни имплицитно признање Косова.

Шеф тима Владе Србије за преговоре са Приштином је казао да је јучерашњим договором са приштинским тимом учињен напредак.

"Побољшана је ситуација Срба који живе јужно од Ибра, као и да је Србима на Косову омогућена слобода кретања", рекао је он је на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Коментаришући тврдње шефа приштинског преговарачког тима Едите Тахири да је Србија тиме направила корак ка признању независности Косова, Стефановић је казао да је Тахири то изјавила из унутар-политичких разлога и услед векиког притиска своје опозиције.

Стефановић је казао да Србија неће престати да обавља ниједну од функција, што подразумева да ће наставити да издаје лична документа и регистарске таблице Србима са Косова.

Он се осврнуо и на критике опозиције усмерене на ток и резултате преговора са Приштином, оцењујући их "политикантским" и позивајући представнике опозиције да изнесу конкретне предлоге решења косовског проблема.

Стефановић је додао да преговори Београда и Приштине представљају одвојен процес од приступања Србије Европској унији (ЕУ), али да упркос томе, успех преговора може имати утицај на брзину учлањена Србије у ЕУ.

"Процес је одвојен, али креира бољу атмосферу и доводи нас у ситуацију да можемо наставити европске интеграције са мање притисака и политичких утицаја", рекао је он.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]