Хроника

Борис Тадић: Оцена суда у Лондону о неизручењу Ејупа Ганића је увреда

Штампа
петак, 30. јул 2010.

ТАРА – Председник Србије Борис Тадић оценио је као увреду то што је суд Велике Британије одлуку о неизручењу члана некадашњег ратног Председништва БиХ Ејупа Ганића Србији образложио да би у Србији некоме било суђено на основу политике а не права.

Тадић је рекао да је за њега потпуно несхватљиво то да су се судске институције Велике Британије усудиле да дају политичке импликације српском правосуђу.

Председник Србије је то рекао на Тари у Школи пријатељства организације Наша Србија коју је посетио заједно са министром унутрашњих послова Србије Ивицом Дачићем.

„Одрастао сам са уверењем да у Европи влада право и да се не мешају право и политика. Тај коментар да би овде некоме било суђено на основу политике а не права, то је и лична увреда за мене као председника Србије и увреда за Србију”, рекао је Тадић.

Тадић је нагласио да би институције било које земље морале да се клоне таквих изјава.

„За мене су то запрепашћујуће изјаве поготово што Србија суди својим грађанима за ратне злочине и показала је да на драконске казне осуђујемо све који су починили ратни злочин. И показала је да је објективна и да не мери према националној и верској припадности”, навео је Тадић.

Председник Србије је рекао да би волео када би амбасадори земаља из којих долазе такве поруке објаснили представницима правосудних институција да се у Србији поштује правни поредак ЕУ и да се људи у Србији не разликују по националној основи.

„Једна увреда мање-више, настављамо даље”, додао је Тадић.

Србија Ејупа Ганића сумњичи за ратни злочин у Сарајеву 1992. године.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]