Хроника

Борис Тадић: Ангела Меркел је мој стари саговорник и, верујем, пријатељ

Штампа
четвртак, 25. август 2011.

„Политика” је у четвртак предвече разговарала са Борисом Тадићем председником Србије. Повод је посета Ангеле Меркел Београду, а теме интервјуа су однос Србије и Немачке, пут Србије у ЕУ, статус Косова, положај Срба на Косову.

Да ли сте свесни да сте ушли у сукоб са најмоћнијом женом света, како је часопис „Форбс” описао немачку канцеларку Ангелу Меркел?

У овом разговору Ангела Меркел није наступила као најмоћнија жена света него као премијер једне изузетно моћне и утицајне државе и економије која показује високу виталност у кризним моментима. Ја сам као председник Србије водио разговор са својом старом саговорницом и, верујем, пријатељем Ангелом Меркел, јер ово није наш први разговор, већ шести. Ти разговори су започети док је ЦДУ са Ангелом Меркел био у опозицији. Они никада нису били једноставни зато што Србија и Немачка немају подударне ставове о неким битним питањима. Али су увек били отворени, што високо ценим код Ангеле Меркел. После тих разговора увек сам знао на чему сам, али је и Ангела Меркел знала на чему је, што сматрам заједничким постигнућем. Тако је и после ових разговора.

Став Немачке мора да буде узет у обзир, да се анализира и мора да буде уграђен у наше одлуке о будућности, зато што је Немачка најутицајнија и највећа земља ЕУ, зато што је један од најважнијих економских партнера Србије. Али, с друге стране, узимајући у обзир став Немачке ми морамо да донесемо нашу одлуку штитећи наше националне и државне интересе и наш народ на Косову и Метохији.

Ангела Меркел и ја смо се договорили да наставимо дијалог.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]