Хроника

Блиц: Извоз српског оружја у Ирак уз помоћ Америке

Штампа
четвртак, 27. август 2009.

На иницијативу српског Министарства одбране „Југоимпорт СДПР“ потписао је уговор за извоз наоружања и војне опреме, вредан 100 милиона долара са Ираком, а како „Блиц“ сазнаје, разговара се и о проширењу аранжмана. Наставиће се и разговори о ангажовању српске грађевинске индустрије на обнови и реконструкцији више војних база и болница. У овом послу са Ираком, Србија је имала помоћ савезника из сенке. Коалиционе снаге, предвођене САД, дале су сагласност да ирачко Министарство одбране склопи посао управо са Србијом.

- Тим уговором ће бити упослено свих шест српских фабрика војне индустрије, као и техничко-ремонтни заводи, око 6.000 људи - рекао је министар одбране Драган Шутановац.

Уговор са Ираком појединачно је највећи извозни аранжман Србије у овој години. Остварен је на основу договора постигнутог пре неколико недеља између министара одбране Србије и Ирака Драгана Шутановца и Абдул Кадира ал Муфриџија. Уговор је потписао „Југоимпорт СДПР“, који у име државе наступа као интегратор целокупне одбрамбене индустрије на ирачком тржишту.

У овом послу, према сазнају „Блица“, иако ће бити ангажоване све фабрике наменске индустрије, као и војнотехнички ремонтни заводи, „Слобода“ Чачак ће имати примат, као што је „Крушик“ Ваљево био фаворизован у претходном аранжману.

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]