Хроника

Београд: Неколико стотина грађана на „Паради поноса“, учесници затражили доношење Закона о истополним заједницама; Међу окупљенима министарка Гордана Чомић и амбасадори САД и Немачке, Ентони Годфри и Томас Шиб

Штампа
субота, 18. септембар 2021.

У Београду је одржана Парада поноса "Београд Прајд 2021". Ове године, слоганом “Љубав је Закон” организатори и учесници Прајда указали су на кључне захтеве Београд Прајда који се односи на усвајање Закона о истополним заједницама. После уводног програма, шетња је кренула из Прајд парка (парка Мањеж) трасом: Немањина (до Владе Србије), Кнеза Милоша, Краља Милана, преко Трга Николе Пашића и поново до Мањежа. У том парку је потом почела журка која ће трајати до 23 сата.

18.42 – Учесници Прајда вратили су се у парк Мањеж, одакле је Парада поноса почела, јавља репортерка Н1 са терена. Ту је почела журка током које ће наступити кума Прајда Наташа Беквалац, као и МЦ Сајси, Сара Јо и Бојана Вунтуришевић.

18.13 – Поворка се накратко задржала код Скупштине Србије, где је члан Организационог одбора Београд Прајда Горан Милетић рекао да је Закон о истополним партнерствима у складу са Уставом Србије и затражио од парламента и председника да донесу и потпишу тај закон.

„Бићемо једнаки, колико год нам говорили да нам не треба Прајд, да нам не треба закон и да немамо никаквих проблема“, рекао је он.

18.02 – Повереница за равноправност Бранкица Јанковић изјавила је за Н1 да јој се чини да је Прајд 2019. био прекретница, да је тада атмосфера била одлчна, и да су параде поноса данас свакако безбедније него раније.

Истакла је и да не види да је одлагање усвајања Закона о истополним заједницама проблем, јер је, како је рекла, увек за то да се сваки неспоразими и неразумевања претходно отклоне, како не би било проблема у пракси.

Поручила је и да је у мађувремену важно решавати животне проблеме ЛГБТ+ популације, и подсетила да је свим локалним самоуправама дата препорука да промену пола трансродних особа не уписују само после оперативног захвата, већ након годину дана хормоналне терапије.

Јанковић је казала и да ће Еуропрајд наредне године бити прилика да се Србија покаже у најбољем светлу.

17.59 – Учесник „Београд прајда“ је и амбасадор САД Ентони Годфри који шета заједно са својим псом Ларом.

За Н1 је рекао да је врло срећан што учествује у Прајду и да је поносан што ће Београд наредне године бити домаћин Еуропрајда. „То је одлично“, поручио је амбасадор САД.

17.46 – Поворка учесника Београд прајда накрактко се задржала испред Владе Србије, где су организатори изнели захтев да се што пре усвоји Закон о истополним заједницама. Како јавља репортер Н1, за разлику од претходних година, у поворци нема председнице Владе Ане Брнабић. У поворци учествује министарка за људска и мањинска права Гордана Чомић.

17.44 – Члан Организационог одбора Београд Прајда Горан Милетић изјавио је да је добио обећања да ће Закон о истополним заједницама бити усвојен до Еуропрајда, који се одржава у Београду 17. септембра 2022. године.

17.33 – Учесници Београд прајда кренули су из Немањине улице у шетњу током које ће проћи поред Владе Србије и Народне Скупштине где ће изнети своје захтеве.

17.31 – Певачица Наташа Беквалац изјавила је на почетку „Београд прајда“ да јој је огромна част и задовољство што је кума овогодишње параде поноса, и поручила је да није ту као подршка ЛГБТ+ популацији, већ као део ње.

17.11 – У парку Мањеж присутан је и велики број људи из иностранства што и није изненађење будући да је Београд следеће године домаћин Еуропрајда.

17.10 – Како јавља репортер Н1, учесници Прајда још увек се окупљају у парку Мањеж, а након обраћања организатора и куме Прајда Наташе Беквалац, учесници ће кренути у шетњу до Владе Србије и Народне скупштине.

У парку Мањеж у центру Београда у 16:30 сати почео је "Београд Прајд". Према речима нашег репортера који се налази на лицу места, грађани још увек пристижу у парк, након чега ће кренути шетња Београдом. Међу окупљенима су и министарка Гордана Чомић, немачки амбасадор Томаш Шиб, овогодишња „кума Прајда“ Наташа Беквалац...

Организатори ће испред тих институција изнети своје захтеве који се пре свега односе на коначно усвајање Закона о истополним зајденицима, али и на елиминисање дискриминације у друштву. 

Учесници Прајда ће се после тога вратити у парк Мањеж где ће бити приређен музички програм.

Према речима репортера Нове који се налази на лицу места, преко 400 грађана стигло је на скуп, али сваког момента пристиже све већи број људи.

17:10 – Формира се колона грађана, ускоро креће шетња

Више стотина грађана управо формира колону која ће прошетати улицама Београда. Организатори су се обратили окупљенима, а на скуп је поред немачког стигао и амерички амбасадор.

16:45 – Министарка Гордана Чомић стигла на Прајд

Министарка за људска и мањинска права у Влади Гордана Чомић стигла је нешто после 16:30 на овогодишњи београдски Прајд.

16:30 – Грађани се окупљају, међу присутнима и немачки амбасодор Шиб

Скуп је почео у парку Мањеж након чега се креће у шетњу и то преко Немањине, Кнеза Милоша, Краља Милана, па до Трга Николе Пашића поред Игуманове палате до здања Народне скупштине. Након тога очекује се повратак у парк Мањеж.

Међу окупљенима налази се и немачки амбасадор Томаш Шиб који је за Нова.рс рекао да се нада побољшању живота заједнице у Србији.

„Важно је да подржимо борбу за права ЛГБТ грађана и грађанки у Србији. Већ постоји велики прогрес који се догодио током протеклих година, али се надамо да ће ситуација бити још боља. У то име носим мајицу са натписом ‘Љубав је закон’”, рекао је Шиб за Нова.рс.

16:15 – Град блокиран, јаке полицијске снаге обезбеђују скуп

Делови Београда око Славије и локација које се налазе у близини догађаја већ од 14 сати су затворени, а јаке полицијске снаге обезбеђују догађај. Скуп обезбеђују и бројни припадници Жандермерије, будући да је у исто време заказан антиглобалистички скуп на Тргу републике.

Организатори Прајда очекују више људи него наредних година и не сумњају да ће овогодишња шетња протећи у најбољем реду. Захтев овогодишњег Прајда је, између осталог, усвајање Закона о истополним заједницама.

Свој долазак на Прајд најавили су и представници институција и многобројне јавне личности, међу којима су министарка Гордана Чомић и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Према незваничним сазнањима Нова.рс на овогодишњи скуп неће доћи премијерка Ана Брнабић јер „није у земљи“.

Свој догађај одавно је најавила и певачица Наташа Беквалац која је овогодишња „кума Прајда“.

„Онима који немају толеранцију за другачије желим да покушају да пронађу узрок мржње која их трује и да се од тога излече. А ако баш не могу онда нека мрзе у своја четири зида. Прошло је време када их се било ко плашио“, рекла је поп звезда Наташа Беквалац за Нова.рс.

(Н1, Нова)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]