Хроника

Барселона: Десетине хиљада Каталонаца протестовале трећи дан заредом, нереди и сукоби са полицијом, демонстранти палили контејнере и аутомобиле, полиција испалила пенасти гас

Штампа
четвртак, 17. октобар 2019.

Десетине хиљада Каталонаца протестовале су у Барселони, трећи дан заредом, и сукобљавале се с полицијом, изражавајући гнев због дугачких затворских казни на које је Врховни суд Шпаније осудио девет каталонских сепаратиста.

Демонстранти и полиција сукобили су се вечерас у Барселони, трећег дана протеста због пресуда лидерима каталонских сепаратиста, јавља Ројтерс.

Полиција за сузбијање нереда испалила је пенасти гас, док су демонстранти палили контејнере и аутомобиле у близини одељења за унутрашње послове регионалне владе у главном граду Каталоније.

Због ватре су блокиране најмање четири улице.

Демонстранти су претходно вечерас бацали ролне тоалет папира зато што, како су рекли организатори, "има много тога што треба очистити".

Демонстранти из више градова Каталоније данас су кренули у протестни марш са намером да до петка стигну у Барселону.

Стотине припадника полиције су у приправности, пошто је у сукобима који су у претходна два дана избили на протестима у Барселони и другим каталонским градовима повређено више од 200 људи. Директор каталонске полиције Пере Ферер рекао је да власти очекују нове сукобе с радикалним сепаратистима.

Шпански премијер у техничком мандату Педро Санчес рекао је да власти неће бити испровоциране да предузму драстичне мере после сукоба полиције и демонстраната у Каталонији.

У вечерашњем обраћању путем телевизије Санчес је казао да ће влада Шпаније одгворити на насиље "чврстином, смиреношћу и јединством".

Санчес се током дана консултовао у Мадриду с другим политичким лидерима о ситуацији у Каталонији, а неки од њих су тражили увођење ванредних мера у том шпанском региону.

За насиље на протестима шпански премијер је оптужио "организоване групе екстремиста".

Врховни суд Шпаније осудио је у понедељак девет бивших каталонских званичника на казне затвора од девет до 13 година, због улоге коју су имали у покушају одвајања Каталоније од Шпаније 2017. године.

(Бета, АП, Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]