Хроника

Баку: Небојша Стефановић и Вилајет Ејвазови разговарали о унапређењу сарадње полиција Србије и Азербејџана

Штампа
среда, 12. август 2020.

 Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић разговарао је о унапређењу сарадње полиција Србије и Азербејџана на састанку са министром унутрашњих послова те земље Вилајетом Ејвазовим. Стефановић је отишао у Баку у јеку афере у вези са продајом српског оружја Јерменији, која га користи у сукобу са стратешким партнером Србије, Азербејџаном.

У саопштењу Министарства унутрашњих послова Србије наводи се да су током разговора у Бакуу, главном граду Азербејџана, Стефановић и Ејвазов договорили јачање сарадње два министарства кроз размену искустава у области форензике, заједничке тренинге специјалних јединица, али и сарадњу полицијских академија.

Стефановић је истакао важност сарадње у борби против сајбер криминала и размену искустава у тој области, али и значај размене информација у борби против тероризма.

Ејвазов је рекао да су Азербејџан и Србија стратешки партнери, а да важну улогу у томе имају и добри односи председника две земље Илхама Алијева и Александра Вучића, "што показују и њихове посете Србији и Азербејџану", пише у саопштењу.

Стефановић борави у Азербејџану, где је претходних дана разговарао са секретаром Савета безбедности те земље Рамилом Усубовим, као и са саветником председника Азербејџана Хикметом Хајијевим.

Дипломатски односи Србије и Азербејџана пољуљани су 19. јула када је интернет портал означен као близак властима Азербејџана, Хаqqин.аз, објавио тврдње да су минобацачи српске израде, као и муниција за њих, испоручени Јерменији преко Грузије, а потом употребљени у смртоносним сукобима на јерменско-азербејџанској граници 12. јула.

Председник Србије Александар Вучић нагласио је у петак током телефонског разговора са председником Азербејџана Илхамом Алијевим да се Србија неће мешати у спорове те земље и других држава, говорећи о извозу наоружања и војне опреме у кавкаски регион.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]