Хроника

Бајденов тим објавио имена кандидата за чланове кабинета: Дугогодишњи саветник Барака Обаме Ентони Блинкен кандидат за државног секретара

Штампа
понедељак, 23. новембар 2020.

Транзициони тим Бајден-Харис објавио је списак номинованих сарадника изабраног америчког председника Џозефа Бајдена. Упркос томе што се објава листе очекивала у уторак - званично је саопштено да је Бајден именовао Ентонија Блинкена, дугодишњег саветника и бившег заменика државног секретара у време администрације бившег председника Барака Обаме, као кандидата за функцију државног секретара.

Такође, Џејка Саливена још једног дугогодишњег сарадника са спољнополитичким искуством, одабрао је за свог саветника за националну безбедност.

Између осталих – Бајден је изабрао Ејврил Хејнс, такође бившу званичницу Обамине администрације, за кандидаткињу за прву директорку националних обавештајних служби. Дугогодишња дипломаткиња Линда Томас Гринфилд требало би да обавља функцију америчке амбасадорке у Уједињеним нацијама.

Истовремено Алехандро Мајоркас номинован је за секретара за унутрашњу безбедност и био би прва особа хиспанског порекла и уједно имигрант на том положају.

Планирано је и да Џон Кери, бивши државни секретар, буде специјални изасланик америчког председника за питања климе.

Пре те објаве изабрани председник најавио је да ће његова администрација бити одраз разноликости земље. Прошле седмице рекао је да је већ изабрао секретара за финансије.

“Донели смо ту одлуку. Видећете да је реч о особи коју ће прихватити сви елементи Демократске странке – од прогресиваца до умерених коалиција”, рекао је новоизабрани председник.

На ужем списку кандидата су бивша шефица Федералних резерви Џенет Јелен, актуелна гувернерка у Федералним резервама Лаел Брајнард, те Рафаел Бостик, председник Федералних резерви Атланте.

Клејн је рекао и да ће на дан Бајденове инаугурације, 20. јануара, бити одржана “мања верзија традиционалних догађаја” у светлу пандемије коронавируса. Церемонија инаугурације и пратећи догађаји обично привлаче огроман број људи.

“Знамо да људи желе да славе. Има разлога за славље. Једноставно желимо да пронађемо начин да то урадимо што је безбедније могуће”, нагласио је Клејн.”

Бајден саставља нову администрацију док актуелни председник Доналд Трамп и даље одбија да призна пораз и покушава да преокрене резултат избора, изношењем неоснованих оптужби о распрострањеној изборној крађи.

(Глас Америке, Нова.рс) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]