Хроника

Аустралија ограничила куповину алкохолних пића због помаме услед пандемије

Штампа
уторак, 31. март 2020.

 Аустралија је увела ограничења на алкохолна пића, па је од уторка могуће купити највише 12 бутељки вина и два паковања од по 24 конзерви пива пошто је дошло до помаме у страху од несташица услед пандемије коронавируса.

Аустралијанци су похрлили у продавнице алкохолних пића због најаве њиховог затварања.

"Очигледно је да је неизвесност у снабдевању... натерала неке да другачије купују", саопштило је удружење продаваца алкохолних пића.

Ова "ограничења" значе да једна особа неће моћи да купи више од 12 бутељки вина и два паковања од по 24 пива, односно неће моћи да се купи више од 10 литара вина нити више од две литре алкохолног пића.

Друштвене мреже у Аустралији су преплављене видео снимцима грађана са препуним колицима алкохолних пића након чега је упућена порука да неће бити проблема са снабдевањем алкохолом.

Према званичним подацима, продаја алкохола је повећана за 86 одсто. Међутим, Аустралијанци не предњаче у свету по потрошњи алкохола.

Према извештају Светске здравствене организације из 2018. године, просечан Аустралијанац старији од 15 година просечно конзумира 10,6 литара алкохола годишње за разлику од 15,2 литара у Молдавији и 15 литара у Литванији.

(Бета-АФП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]