Хроника

Антонио Гутереш: Ситуација у свету данас гора него раније. Верујем да Русија неће напасти Украјину

Штампа
петак, 21. јануар 2022.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је да је ситуација у свету данас знатно гора него пре пет година због пандемије ковида-19, климатске кризе и геополитичких тензија које су изазвале бројне сукобе, али да, за разлику од америчког председника Џоа Бајдена, он сматра да Русија неће напасти Украјину.

Гутереш је у интервјуу за агенцију Асошиејтед прес рекао да се његови приоритети, изнети још 1. јануара 2017. године када је први пут ступио на позицију шефа УН, нису променили и да ће настојати да се ухвати у коштац са глобалним неједнакостима, кризом ковида-19 и проблемом загревања планете, као и да остаје при свом апелу за мир у свету.

Не мислим да ће Русија напасти Украјину, и надам се да је моје уверење тачно

"Генерални секретар УН нема моћ. Можемо имати утицај. Могу да убедим, могу да посредујем, али немам моћ", изјавио је Гутереш, који је 1. јануара започео други петогодишњи мандат на месту шефа светске организације.

На питање АП да ли мисли да ће Русија извршити инвазију на Украјину, Гутереш је рекао:

"Не мислим да ће Русија напасти Украјину, и надам се да је моје уверење тачно".

Напомиње да не верује у војно решење проблема који постоје и да је најрационалнији начин да се ти проблеми реше дипломатским путем и кроз озбиљан дијалог.

Поручио је и да би потенцијална инвазија имала "страшне последице".

"Били смо у контакту са највишим званичницима у Русији", изјавио је Гутереш, иако УН, како наглашава, нису директно ангажоване у украјинској кризи.

Пре него што је постао генерални секретар УН, Гутереш каже да је ту функцију замишљао као "градитеља мостова и поштеног посредника који ће помоћи у проналажењу решења која су од користи свим укљученим странама".

"То су ствари на којима морам да радим сваког дана", поручио је он у интервјуу за АП.

Гутереш је рекао да је Савет безбедности Уједињених нација, који има овлашћења да одржава међународни мир и безбедност, али и да уводи санкције, подељен, а посебно његових пет сталних чланица са правом вета.

Русија и Кина су често у сукобу са САД, Британијом и Француском када је реч о неким кључним питањима, као што је то био случај јуче када се говорило о увођењу санкција Северној Кореји.

Гутереш би данас у Генералној скупштини требало да одржи говор пред представницима 193 чланице о својим приоритетима за 2022. годину, а издвојио је три кључна приоритета, који га, како каже, изузетно забрињавају.

То су, према његовим речима, недостатак вакцинације у великим деловима света, посебно у Африци, затим потреба за смањењем емисија штетних гасова за 45 одсто у овој деценији и "крајње неправедна'' финансијска ситуација у свету која, како наводи, фаворизује богате земље.

(РТВ)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]