Хроника

Андрија Мандић за Нова.рс: Сад је најважније да конституишемо нову власт, са свима се слажемо, али не можемо да се сложимо са људима из странке Дритана Абазовића

Штампа
уторак, 22. септембар 2020.

Сад је најважније да конситуишемо нову власт, а ту увек има неслагања, преговора, није то лак посао. Морамо да усагласимо принципе, а око тога се сви унутар наше коалиције слажу, нема проблема, ни несугласица са колегама које предводи Алекса Бечић, али не можемо да се сложимо са људима из странке коју води Дритан Абазовић" каже за Нова.рс Андрија Мандић, председник Нове српске демократије, чланице ДФ-а и коалиције За будућост Црне Горе.

“Желимо да што пре конституишуемо нову владу, али да се испоштују демократски принципи. Има много политичких субјеката у три коалиције које треба да формирају владу, па договор не може бити једноставан. Надам се да ћемо сутра имати председника скупштине. Људи морају да схвате да је процес договарања компликован, има међу нама неслоге, али то је увек тако, никад није једноставно” каже Мандић.

Према незваничним изворима Нова.рс, сукоб око две политичке групе настао је када су и УРА (Уједињена реформска акција) и ДФ (Демократски фронт) изразили интересовање да добију надзор над безбедносним институцијама. Међутим, Мандић каже да још није било речи о подели сектора.

“Нико од нас још није отварао тему сектора за које ће бити надлежан. Приоритет је да се договоримо око принципа и око програма, а он треба да је окренут против корупције и криминала пре свега. Свака организација кандидује кадрове за секторе који ће најбоље радити. Ми смо прво заинтересовани за успостављање принципа, а онда ћемо се договарати око сектора. Морамо да попричамо унутар наше коалиције, која је огромна, па ћемо даље да се договарамо” наглашава Мандић.

Иако истиче да коалиције сарађују у доброј атмосфери, наш саговорник признаје да постоје размимоилажења са колегама из УРЕ.

“Имамо добру вољу да нађемо решење на задовољство свих. Око принципа се слажемо ми и колеге које предводи Алекса Бечић, са њима нема никаквог неспоразума. Међутим, нешто другачије принципе од наших, има странка коју води Дритан Абазовић. Не могу да детаљишем око чега се све не слажемо са њима. Они делују демократски и космополитски, ипак није све баш тако. Они, као и сви ми, не смемо да забравимо да смо заједно успели да скинемо Мила Ђукановића после три деценије и сад треба да наставимо тако, а не да неки измишљају топлу воду” каже Мандић.

На питање има ли размимоилажења међу члановима Нове спрске демократије и Здравка Кривокапића, каже да има једна.

“Кривокапић за себе каже да је 200 одсто Црногорац, а ја сам Србин из Црне Горе” кроз смех каже наш саговорник.

Подсетимо, према писању црногорских медија, Андрија Мандић и Милан Кнежевић су јуче разговарали са Дританом Абазовићем, али кључне разлике у ставовима две политичке групе нису превазиђене.

Владимир Павићевић за Нова.рс: Треба подстицати заједништво

Директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије Владимир Павићевић каже да је нереално очекивање да ће нова, реформска Влада Црне Горе да буде формирана очас посла.

“Ствар је чисте логике и рационалне процене да постизборни преговори победничких савеза трају и више седмица. То је уосталом и питање озбиљности у приступу конституисања нове власти. Тридесет година су владали једни те исти и ја сам заговорник приступа да сада најозбиљније треба осмислити почетак деловања нове власти, њену организациону и персоналну структуру. Тачно је да се у овом процесу очекује ефикасност, али треба да будемо и стрпљиви. И наравно, да се подстиче заједништво три победничка савеза. Кључна реч три победничке коалиције након избора треба да буде заједништво.”

Мислим да тројици лидера, тројици носилаца листа, објашњава Павићевић, треба омогућити да до краја доведу процес конституисања нове власти.

“У том процесу главну реч треба да има професор Кривокапић који је био на челу листе која је освојила убедљивих 33% гласова. Професор Кривокапић је виђен и за мандатара и то његово позиционирање је такође ствар политичке логике. Његова улога је посебно значајна и веома тешка, јер поред разговора са представницима друге две победничке листе, професор Кривокапић мора да усагласи решења и унутар своје коалиције која је бројна и унутар које такође постоје оправдана очекивања. Апелујем на све актере и у политици и у друштву да се господину Кривокапићу помогне у овом моменту, да се подрже решења која он саопшти и да нова реформска Влада у разумном року крене да ради”.

Победницима избора у Црној Гори на руку иде и све што ради Милов ДПС.

“Како се ових дана у медијима појави господин Ђукановић или господин Марковић, тако је још снажније уверење грађана да им је место у опозицији. Милово помињање шуме или Марковићево нуђење услуга будућој влади око финансијске консолидације и слично потврђују потпуну постизборну дезоријентисаност ДПС-а. Упркос тренутним размирицама, нова реформска власт ће брзо почети да ради, а по свему то долази са стране ДПС, делује да тој партији следи разградња и тешки пад подршке у бирачком телу” закључује Павићевић.

(Нова.рс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]