Хроника

Владимир Зеленски са Андрејем Пленковићем: Хрватска зна шта значи борити се за слободу. И зато говоримо истим језиком, делимо исте вредности. Вукадиновић: Свака птица, своме јату

Штампа
понедељак, 09. мај 2022.

Председник украјине Владимир Зеленски поручио је током састанка са премијером "лијепе њихове" Андрејом Пленковићем како Хрватска зна шта значи борити се за слободу и да деле исте вредности.

Хрватска зна шта значи борити се за слободу, прошла је тај рат и зато говоримо истим језиком, делимо исте вредности

Председник Владе Хрватске Андреј Пленковић је стигао у Кијев где га је дочекао председник Украјине Владимир Зеленски.

Пленковић је осим за Зеленским разговарао и са председником Владе Денисом Шмигаљом и председником Врховне Раде Русланом Стефанчуком. Поред Пленковића дошао је и хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман.

- Хрватска зна како је бити под војном агресијом те наставља пружати политичку, дипломатску, финанцијску, хуманитарну, техничку и сваку другу могућу подршку Украјини, као и помоћ у збрињавању украјинских избеглица - наводи се у саопштењу хрватске владе.

Посета председника Владе Украјини одвија се уочи Дана Европе те је израз солидарности и подршке украјинским властима и пријатељском украјинском народу, који је жртва бруталне руске агресије, наводи се у саопштењу.

- Борите се за слободу свих нас који дијелимо исте вредности. Нажалост, Хрватска је била жртва агресије почетком 90-их и имамо много искуства које можемо подијелити с вама након завршетка рата - у подручју разминиравања и мирне реинтеграције - навео је Пленковић.

С друге стране, Зеленски је саопштио да је "Хрватска чланица антиратне коалиције и сви заједно покушавамо бранити права на самоодређење, слободан и независан живот, за целу Европу и повратак владавине права. Хрватска зна шта значи борити се за слободу, прошла је тај рат и зато говоримо истим језиком, делимо исте вредности".

(Восток)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]