Хроника

Ана Брнабић: Покушај упада у Скупштину је показатељ какву Србију нуди опозиција, неко мора љотићевцу да објасни да застава није штап, већ национални симбол

Штампа
недеља, 08. децембар 2019.

Представници власти осудили су инцидент испред улаза у Скупштину Србије који се догодио у суботу увече током протеста "1 од 5 милиона". Председница Владе Србије изјавила је да је покушај упада у Скупштину "показатељ какву Србију опозиција нуди грађанима". Зорана Михајловић оценила је да је инцидент слика Савеза за Србију, а министар одбране Александар Вулин истакао је да је лидер Двери Бошко Обрадовић увредио државну заставу.

Премијерка Србије Ана Брнабић написала је на свом твитер налогу да је покушај упада у Скупштину на протесту "Један од пет милиона" у суботу "коначни показатељ" какву Србију опозиција нуди грађанима.

Брнабић је навела да је "после РТС, Председништва, вешала, моторних тестера, паљења књига, претњи, вређања", то оно што опозиција нуди грађанима.

"А неко мора љотићевцу да објасни да застава није штап, већ национални симбол", додала је Брнабић.

Михајловић: Насиље сваки пут када Обрадовић покуша да преузме протест

Потпредседница Владе Србије и чланица Председништва Српске напредне странке (СНС) Зорана Михајловић осудила је инциденте испред Скупштине, напомињући да су они слика Савеза за Србију.

"Синоћни инциденти испред парламента нису слика Србије, али јесу слика Савеза за Србију, јер кад год протест преузме Бошко Обрадовић, имамо инциденте и насиље. Заборављају, међутим, да се у демократији власт не осваја упадима у институције и насиљем, него гласањем на изборима", навела Михајловићева у саопштењу за јавност.

Дачић: Државни органи да реагују

Министар спољних послова Ивица Дачић осудио је инцидент испред Скупштине током протеста "Један од пет милиона" и навео да такво понашање захтева реакцију државних органа.

"Најоштрије осуђујемо такво понашање, то је показатељ екстермизма и насиља које шире поједине опозиционе странке и њихови лидери и то захтева реакцију државних органа", рекао је Дачић уочи седнице Главног одбора Социјалистичке партије Србије (СПС) упитан да прокоментарише дешавања испред Скупштине.

Он је рекао да неке странке могу да уђу у Скупштину "само ако провале", а не на изборима.

Вулин: Обрадовић увредио државни симбол

Министар одбране Александар Вулин рекао је да је лидер Двери Бошко Обрадовић увредио државни симбол - заставу Србије.

"Бошко Обрадовић није први љотићевац који је покушао да понизи Скупштину Србије, али је први који је за то покушао да искористи заставу Србије. Ни један непријатељ Србије се не би сетио да тако увреди симбол свих Срба. Изгледа да су то Обрадовића научили странци када су са њим договарали да померају изборе и деле власт без грађана Србије", изјавио је министар одбране и председник Покрета социјалиста Александар Вулин, коментаришући покушај Бошка Обрадовића да заставом отвори врата Народне скупштине.

Претходно је председица парламента Маја Гојковић осудила покушај учесника протеста "Један од пет милиона" да уђу у парламент.

Орлић: Насилни покушај да постану некаква власт

Посланик Српске напредне странке Владимир Орлић оценио је понашање опозиције на протесту "Један од пет милиона" у суботу, као "насилни покушај да постану некаква власт".

Орлић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије рекао да је лидер Двери Бошко Обрадовић "још 2016. године показао насилничко понашање" када је нападао жене из Реубличке изборне комисије, а нагласио је и да је након тога "каменицама гађао врата Скупштине".

"Он је физички насртао на друге посанике, а и махао 'камењем' током седнице скупштине", истакао је Орлић.

Он је додао и да је Обрадовић, како је навео, "повредио и новинарке телевизије Пинк".

Орлић је оценио да опозиција "стално позива на поштовање институција" и захтева да "институције раде свој посао", али је оценио да је њихов начин поштовања насиље.

"Државну заставу су под ноге бацили, да би им служила као реквизит за насилничко понашање", истакао је Орлић.

Учесници протеста "Један од пет милиона" успели су у суботу да дођу до главног улаза Дома Народне скупштине Србије, у чему је покушала да их спречи група људи у цивилу, при чему је дошло до жестоког гурања.

Окупљени су скандирали "Устанак" и "Готов је", а међу њима је у првом реду био лидер Двери Бошко Обрадовић.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]