Хроника

Амерички амбасадор у Атини Џефри Пјат: САД и Грчка заједно раде на томе да Северна Македонија већ ове године почне преговоре о чланству у ЕУ

Штампа
среда, 12. јун 2019.

 Атина -- Амерички амбасадор у Атини Џефри Пјат изјавио да САД и Грчка заједно раде на томе да Северна Македонија већ ове године почне преговоре о учлањење у ЕУ.

Пјат није коментарисао да ли ће грчка опозициона Нова демократија и њен лидер Киријакос Мицотакис, ако победе на превременим парламентарним изборима у Грчкој, поштовати одредбе Преспанског споразума са Северном Македонијом, али, како је казао, нада се даљој изградњи односа Грчке са осталим земљама на Западном Балкану, преноси МИА.

Он је додао да улога грчке владе и грчког бизниса представљају стуб стабилности у односима земаља на Западном Балкану и да је као таква од кључне важности.

Пјат је истакао заједничке интересе САД и Грчке у ширем региону где постоје бројни изазови у будућности, као што су улога коју Кина игра у Европи и улога Русије која је, како је казао, економски ослабљена, али са амбицијама да изазове штету.

Такође је напоменуо да је од велике важности како за Грчку, тако и за САД, да Турска остане део западних институција без обзира на провокативне потезе Анкаре.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]