Хроника

Амбасада Велике Британије у Београду: Британска извозна кредитна агенција обезбедила кредит у износу од 430 милиона евра за изградњу 5Г аутопута у Србији

Штампа
уторак, 19. октобар 2021.

 Британска извозна кредитна агенција УКЕФ (УК Еxпорт Финанце) је на Глобалном инвестиционом самиту у Лондону обезбедила зајам у износу од 356 милиона фунти, односно 430 милиона евра за изградњу 5Г аутопута у Србији, саопштила је Амбасада Велике Британије у Београду.

Пројекат изградње Моравског коридора (Е-761) тако постаје први пројекат у Србији који ће користити подршку најстарије светске извозне кредитне агенције, а укупан износ који је УКЕФ определио за кредитирање локалних пројеката је око четири милијарде фунти.

Предвиђено је да Моравски коридор споји Појате и Прељину и буде једна од најмодернијих саобраћајница у региону, будући да пројекат конзорцијума Бехтел-ЕНКА предвиђа најновију телекомуникацијску опрему, сигнализацију и технологију за контролу поплава, односно системе за заштиту животне средине.

“Одушевљена сам јер је данас потврђена УКЕФ подршка за пројекат Моравски коридор. Ова најава је потврда да радимо на јачању односа УК и Србије усмереним ка будућност,” рекла је британска амбасадорка у Србији Шан Маклеод.

Она је нагласила да је кредитну линију вредну четири милијарде фунти УКЕФ определио за подршку развоју инфраструктуре у Србији.

„Уједињено Краљевство има огромно искуство и стручност не само у изградњи путева, већ и у секторима попут железничке иновације и зелене енергије. Ови сектори су кљућни за будући развој Србије и ширег региона Западног Балкана“, нагласила је Маклеод.

(Нова.рс)
 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]