Хроника

Амбасада САД у БиХ: Спремни смо на санкције онима који руше Дејтонски споразум

Штампа
среда, 13. октобар 2021.

Након најаве Милорада Додика, председника СНСД-а и члана Председништва БиХ, да ће Република Српска постати независна и да ће се укинути сагласност за постојање Високог судског и тужилачког већа, Оружаних снага БиХ и Управе за индиректно опорезивање, а након тога и укидање надлежности СИПА-е у РС, из Амбасаде САД у БиХ казали су да чврсто подржавају територијални интегритет и суверенитет државе Босне и Херцегвине.

Из Амбасаде Сједињених Амаричких Држава у БиХ за Н1 БиХ су појаснили и то да је Босна и Херцегвина држава са два ентитета и Брчко дистриктом.

САД ће наставити да подржавају политичке лидере и све грађане који се уздижу изнад реторике подела

“Не постоји уставни пут којим би се један ентитет једнострано повукао из државних институција. Даљи развој на темељима мира из Дејтонског мировног споразума најбоља је гаранција сигурности и пут ка просперитету за све у оба ентитета и у Брчко дистрикту. Покушаји да се пажња грађана одвуче од проблема корупције која их спутава, те занемаривање проведбе реформи неопходних за креирање бољих економских прилика за све представљају неодговорно лидерство”, навели су из америчке амбасаде.

Истакли су и то да ће наставити подржавати политичке лидере и све грађане који се уздижу изнад реторике подела и раде на изградњи повјерења и стварању сигурније и просперитетније земље за све.

“Предлози којима се уназађују мир и напредак постигнути у последњих 26 година воде само у изолацију и економску пропаст. САД су спремне да користе све расположиве санкције против оних који подривају или омогућавају подривање Дејтонског мировног споразума, али оне нису замена за одговорност свих лидера у БиХ да одбаце дестабилизујуће деловање и да, уместо тога, кроз институције раде на унапређењу функционалности”, поручили су.

Милорад Додик је јуче на конференцији за медије изјавио да нема назад и да ће СНСД промовисати “програм самосталности Републике Српске у оквиру БиХ”.

Навео је и то да ће бити повучене сагласности на Оружане снаге БиХ, бити проглашени ништавни закони о Суду и Тужилаштву БиХ, УИО, те СИПИ и ОБА након чега би Република Српска требала да формира своју обавештајну структуру”.

Навео је и то како СИПА-и треба забранити деловање на територији Републике Српске.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]