Хроника

Александар Радић: Путинова одлука о мобилизацији је признање неуспеха досадашње политике Москве у украјинском сукобу

Штампа
среда, 21. септембар 2022.

 Војни аналитичар Александар Радић оценио је да данашња одлука председника Русије Владимира Путина о делимичној мобилизацију због Украјине представља пораз досадашње политике званичне Москве у том сукобу.

Радић је за агенцију Бета оценио и да је та мобилзација била опција која је, како је казао, очигледно политички одлагана због последица које може да изазове на унутрашњем плану.

„Сасвим је јасно да је реч о поразу политике која је покушала са ограниченим контигентом оружаних снага и то искуључиво професионалаца да реши врло озбиљно задатке у рату“, рекао је он.

Према његовим речима, одмах се показало да „то неће ићи тако“ и онда је Русија прибегла агажовању добровљаца.

Радић је казао да су се позиви добровљцима пре свега засновани на финансијкој понуди, те додао да је „наравно немогуће тако добити рат и решити ситуацију на терену“.

Напоменуо је и да руски народ нема у традицији „плаћенички менталитет“.

„Било је неодрживо са јако скромним бројем људе одржати и притисак на ратишту и водити нападна дејства и истовремено бранити велики простор који је под руском контролом“, казао је Радић.

Рекао је да је „мобилизација била опција која је очигледно политички одлагана због последица које може да изазове на унтрашњем плану, и да је, како је оценио, сада „постала неизбежна“.

Сматра и да „нема другог начина да руска војска на терену задржи територије“.

Подсетио је и да се украјинска војска попуњава мобилацијом и да је наоружава Запад те указао да је „у таквој ситуацији политичка Москва морала да повећа број људи и да се одрекне досадашњег приступа“.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]