Хроника

Албанија: Уједињена опозиција поручила да неће прихватити изборе уколико не буду слободни

Штампа
уторак, 23. април 2019.

 Тирана -- Лидер највеће албанске опозиционе Демократске партије Љуљзим Баша након потписивања споразума о формалном уједињењу опозиције најавио проширење коалиције.

Он је нагласио да једина тема о којој се неће преговарати јесте одлазак Едија Раме из владе, преноси портал а1он.

"Ми никада нећемо прихватити лажни изборни процес који ће произвести лажну владу и лажни парламент. Ми ћемо се ангажовати на томе да следећи избори буду слободни и демократски и да на њима буде изражена нова воља албанског народа. Ми смо посвећени томе да станемо на крај уставној кризи у вези с функционисањем Уставног суда и тужилаштва, који не смеју да раде по двоструким аршинима", изјавио је Баша.

Први акти ове коалиције, како наводи портал а1он, биће припремање платформе за слободне и фер изборе и темељне реформе политичког система.

"Оно о чему се неће преговарати је одстрањивање аутора изборног криминала Едија Раме. Нужни су одлазак Раме и формирање прелазне владе која ће спровести слободне и фер изборе", нагласио је Баша.

У опозицијској коалицији која је предвођена Демократском партијом учествују Републиканска партија, Демохришћанска, Покрет за социјалистичку интеграцију, Партија за заштиту људских права (партија грчке мањине), Партија за јединство и правде (партија Чама - протераних Албанаца из области Чамарије у Грчкој), Покрет за легалитет и неколико мањих партија.

Део лидера партија, након потписивање документа о коалицији, поручио је да су се обавезали да неће учествовати на лажним изборима.

"Или слободни и фер избори, на којима неће бити куповине гласова новцем од криминала или никада неће бити избора у овој земљи", поручили су лидери опозиције.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]