Početna strana > Rubrike > Wikileaks na NSPM > Pregled rezultata sprovođenja Akcionog plana Haškog tribunala - oktobar 2006
Wikileaks na NSPM

Pregled rezultata sprovođenja Akcionog plana Haškog tribunala - oktobar 2006

PDF Štampa El. pošta
Vikiliks   
utorak, 18. januar 2011.

(Engleski original)

Pregled depeše Pregled rezultata sprovođenja Akcionog plana Haškog tribunala, OKTOBAR 2006

If you are new to these pages, please read an introduction on the structure of a cable as well as how to discuss them with others. See also the FAQs

Reference ID Created           Released          Classification Origin

06BELGRADE1681

2006-10-17 06:06

2010-12-09 21:09

CONFIDENTIAL

Embassy Belgrade

VZCZCXYZ0006

OO RUEHWEB

DE RUEHBW #1681/01 2900620

ZNY CCCCC ZZH

O 170620Z OCT 06

FM AMEMBASSY BELGRADE

TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 9541

INFO RUEHVJ/AMEMBASSY SARAJEVO IMMEDIATE 0263

RUEHTC/AMEMBASSY THE HAGUE IMMEDIATE 0499

RUEAWJA/DEPT OF JUSTICE WASHDC IMMEDIATE

RHEHNSC/NSC WASHDC IMMEDIATE 1206

RUEKJCS/SECDEF WASHDC IMMEDIATE

RUEHBS/USEU BRUSSELS IMMEDIATE

RUEHNO/USMISSION USNATO IMMEDIATE 0616

RUCNDT/USMISSION USUN NEW YORK IMMEDIATE 0250

RHMFISS/HQ USEUCOM VAIHINGEN GE IMMEDIATE

Tuesday, 17 October 2006, 06:20

C O N F I D E N T I A L BELGRADE 001681

SIPDIS

SIPDIS

STATE FOR S/WCI

DOJ FOR ALEXANDRE

EO 12958 DECL: CLOSURE OF ICTY

TAGS ICTY, PREL, PGOV, PHUM, KCRM, UNSC, SR

SUBJECT: ICTY ACTION PLAN SCORECARD, OCTOBER 2006

PREDMET: Pregled rezultata sprovođenja Akcionog plana Haškog tribunala, OKTOBAR 2006

Classified By: DCM Roderick Moore, reasons 1.4 (b,d)

¶1. SAŽETAK: U julu (2006. prim.prev.) vlada SAD je obezbedila Vladi Srbije 11 preporuka sa ciljem unapređenja potere za Ratkom Mladićem. Prvenstveno zbog otpora premijera Koštunice lično, Vlada Srbije nije sprovela ni jednu jedinu preporuku u potpunosti (osim što su dve delimično započete, a i to je pod znakom pitanja). U stvari, Koštunica je doslovce odbacio naše preporuke, rekavši nedavno pomoćniku Sekretara (Kondolize Rajs, prim. prev.) Fridu (A/S Fried), da „Srbiji nisu potrebna dva Akciona plana“. Obzirom da će referendum oko Ustava i izbori koji dolaze, dominirati političkim kalendarom u narednih nekoliko meseci, koordinator Akcionog plana Rasim Ljajić nam je iskreno rekao da ne treba očekivati nikakve daljne javne akcije po ovom pitanju (11 preporuka – prim. prev.), iako će se nevidljive operativne aktivnosti nastaviti. KRAJ SAŽETKA

2. Šta više, Karla del Ponte je oštro kritikovala neefikasnost Vlade Srbije u sprovođenju „Akcionog plana“ koji je Srbija ovog leta dogovorila sa Haškim tribunalom, i rekla nam je da premijer (Koštunica, prim. prev.) nije pokazao nikakvu političku volju da preduzme korake neophodne da dovedu do Mladićevog hapšenja. Naprotiv, on je tokom vikenda izjavio da je Srbija učinila „apsolutno sve“ u saradnji sa Haškim tribunalom i kritikovao je „iracionalan“ pristup EU (u odnosu na, prim. prev.) haški uslov. U nastavku je procena odgovora Srpske vlade na naših 11 preporuka. KRAJ SAŽETKA

Predlog 1: Koštunica javno poziva na neodložno hapšenje Mladića i daje instrukcije svim vladinim zvaničnicima da daju sve od sebe da bi se taj cilj postigao, naglašavajući da će svi oni koji budu opstruirali (hapšenje Mladića – prim.prev.) biti neodložno smenjeni sa svojih položaja. Takođe u naporu da se postigne cilj, Koštunica traži pomoć javnosti i u tu svrhu otvara direktnu vladinu telefonsku liniju te obezgeđuje da (taj, prim. prev.) broj bude naširoko oglašavan.

Status: Tri meseca od iniciranja Akcionog plana, Koštunica je sa dve pripremljene pisane izjave (jednu je sam pročitao) saopštio da Mladića treba „privesti i predati“ Haškom tribunalu (izbegavši da upotrebi reč „hapšenje“ uprkos eksplicitnog ubeđivanja ambasadora da će tako uraditi). U okviru te dve izjave, taj je poziv prigušio time što je takođe kritikovao „izrugivanja pravde“ u Bosni jer nisu uhapsili bivšeg generala Dudakovića zbog zločina izvršenih nad Srbima. Koštunica takođe nije uputio apel javnosti za pomoć u poteri za Mladićem, niti je javno pozvao bezbednosne službe da ga pronađu i uhapse, niti je javno zapretio sankcijama pojedincima koji štite Mladića u bežanju od pravde. Po našem mišljenju i mišljenju Ljajića i zamenice premijera Dulić-Marković, ni premijer ni Vlada nisu se potrudili da sprovedu naš prvi predlog. U idealnom slučaju, mi bi želeli da vidimo kako Koštunica pokreće trajan napor (za ostvarenje tog cilja, prim. prev.) time što bi se iz svog kabineta (u originalu: Oval Office-type address) obratio naciji putem nacionalne televizije prema tačkama navedenim u našoj preporuci.

Predlog 2. Koštunica, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Jočićem, izdaje JAVNE instrukcije svim bezbednosnim službama širom Srbije, da sve resurse posvete hapšenju Mladića.

Status: To nije urađeno i trenutno nije u planu.

Predlog 3. Srpske bezbednosne snage iniciraju efikasnu poteru u skladu sa preporukama, za takva nastojanja, federalne policije SAD. (U.S. Marshal Service – Najstarija američka federalna agencija za provođenje zakona koja danas štiti federalno sudstvo, prevozi federalne zatvorenike, štiti zaštićene svedoke federalnog sudstva i uprvalja imovinom oduzetom od kriminalaca u federalnom postupku, kao i druge dužnosti kojima se omogućava funkcionisanje federalnog sudskog sistema. Prim. prev.).

Status: To nije urađeno i trenutno nije planirano. Federalna policija SAD je u 2005. godini obezbedila detaljan brifing ministru Jočiću, uključujući i specifine predloge vezane ѕa strukturu i hijerarhiju efikasne radne grupe. Naša je procena, kao i procena Haškog tribunala, da je nedostatak saradnje između bezbednosnih službi (BIA, VBA i MUP) i nedostatak boljih rezultata, u velikoj meri nastao zbog labavih i neefikasnih operacionih struktura koje je Vlada Srbije (u tu svrhu, prim. prev.) postavila. Operativni napori uglavnom su ostali isti kao i što su bili pre najave Akcionog plana.

Predlog 4. Koštunica privatno poziva Srpsku pravoslavnu crkvu da javno podrži hapšenje i izručenje Mladića.

Status: To nije urađeno i nije trenutno planirano.

Predlog 5. Predvođena premijerom i predsednikom Tadićem srpska vojno-bezbednosna agencija (VBA) deli informacije iz tajnog brifinga, nedavno datog Vrhovnom savetu odbrane, sa američkim i probranim evropskim ambadasorima. U taj brifing treba da bude uključena sveobuhvatna lista osoba za koje se zna ili se sumnja da su pomagale Mladiću, kao i njegovo kretanje do današnjega dana te napori Vlade Srbije da on bude priveden. 

Status: To nije urađeno i nije trenutno planirano.

Predlog 6: Ministar pravde Stojković objavljuje otvaranje formalne istrage o pristalicama Mladića, bazirane delom na izveštaju komisije Republike Srpske za istinu o Srebrenici, koji uključuje detaljnu listu ljudi koji su umešani ili podržavaju masakr u Srebrenici (u originalu: which includes a detailed list of people involved in or supporting the Srebrenica massacre), uključujući Mladića i mrežu njegovih pomagača. Fokus ove istrage je da se identifikuju trenutni Mladićevi pomagači.

Status: To nije urađeno i nije trenutno planirano. U stvari, od jula meseca nastojanja Stojkovića vezana za Haški tribunal su u velikoj meri kontraproduktivna. Na primer, on se usprotivio naporima tužioca za ratne zločine da uvede zakon koji bi mu (tužiocu, prim.prev.)dao nadležnost nad pomagačima i saučesnicima (u originalu: aiders and abettors) haških begunaca.

Predlog 7: Kao deo ove istrage, one za koje se sumnja da pomažu Mladiću ili imaju informacije o mreži podrške Mladiću, odmah treba privesti na ispitivanje, a po potrebi i zadržati u pritvoru. To bi obuhvatilo visoke ličnosti poput bivšeg šefa vojne obaveštajne službe Ace Tomića, bivšeg načelnika Genralštaba Krge i Mladićevog sina Darka Mladića. Oni bi trebalo da budu zadržani na ispitivanju po istom osnovu, ako se nađe za odgovarajuće, sa onima koji se trenutno nalaze u pritvoru (bivši niži nivo Mladićevih pristalica koji su tamo (u pritvoru-prim.prev.) završili tokom poslednjih nekoliko meseci).

Status: To nije urađeno. Pre osam nedelja Ljajić nam je rekao da je to   bilo planirano, ali se nikad nije desilo. Veruje se da je Tomić blizak Koštunici, uključujući i period kada je Tomić bio umešan u zaštitu Mladića u Srbiji.

Predlog 8: Koštunica predlaže parlamentu novi zakon koji uvodi dodatne krivične sankcije za svakoga za koga se utvrdi da je pružao bilo kakvu pomoć, uključujući i finansijsku, osumnjičenima za ratne zločine.

Status: To nije urađeno. U stvari, Koštuničina vlada se odmah suprotstavila, kada ga je predložio tužilac za ratne zločine, ovom zakonu. Tek nakon intervencija na visokom nivou od strane vlade SAD i zvaničnika Haškog tribunala, Koštunica je ponudio da (pred Skupšinu, prim prev.) iznese takav zakon – ponuda koju je Karla del Ponte odbacila kao beznačajnu budući da nije predviđeno da srpski parlament zaseda u skorije vreme.

Predlog 9: Vlada Srbije priprema i predstavlja javnosti izveštaj o Mladiću, naročito podatke o ratnim zločinima za koje je optužen da ih je počinio.

Status: To nije urađeno. Koštuničina vlada u suštini nije uradila ništa da Mladićeve zločine stavi u kontekst. Štaviše, pred desetu godišnjicu masakra u Srebrenici, Koštuničina stranka je blokirala donošenje posebne rezolucije koja bi osudila masakr; Koštunica je tvrdio da bi takva rezolucija bila neprikladna ako bi se izostavila jednaka osuda zločina nad Srbima. Ljajić nam je rekao da on planira „curenje“ informacija u domaćim medijima o zločinima za koje terete Mladića i njegovoj velikoj finansijskoj koristi od rata u BiH, da bi započeo rušenje mita o njemu, ali to se nikada nije sprovelo i, prema Ljajićevim rečima, više nije u planu.

Predlog 10. Koštunica treba da oformi međuresornu radnu grupu unutar Srbije na čelu sa Specijalnim tužiocem za ratne zločine, koji će biti odgovorna za lociranje i hapšenje Ratka Mladića i drugih optuženih koji su u bekstvu, a (čija hapšenja, prim. prev.) imaju visoki prioritet. Svi angažovani u radnoj grupi bi trebalo da budu pažljivo provereni kako bi se osiguralo da ni jedna istraga niti misija ne bude kompromitovana.

Status: Ova preporuka je samo delimično ispunjena. Radnoj grupi, koja je oformljena po zahtevu Haškog tribunala tokom pregovora oko Akcionog Plana (ne kao odgovor na preporuku vlade SAD), nedostaje centralizovana i dobro podržana struktura kakvu je preporučila Federalna policija SAD. Tužilac za ratne zločine Vukčević široko koordiniše operativne aktivnosti, ali Haški tribunal je procenio da to nije dovelo do bitnih promena bilo u formi ili intenzitetu napora (za sprovođenje akcionog plana - prim.prev.)

Predlog 11. Srbija pomaže u osnivanju i aktivno učestvuje regionalnoj radnoj grupi da bi se koordinisao rad raznih izvršnih organa i obaveštajnih agencija u regionu (s ciljem, prim prev. ) da osobe tražene za ratne zločine budu pronađene i uhapšene.

Status: Inicijativa u ovom pravcu je pokrenuta i jedan sastanak je održan. Prema Ljajiću, postoje dokazi da bosanske bezbednosne agencije i BIA sarađuju na poslovima nadgledanja.

3. (C) ZAKLjUČAK : Sve ukupno, najviše na jedan ili dva od naših jedanaest predloga je odgovoreno delimično. Najkritičniji element predloga – konzistentan usglašen napor od strane Koštunice i vlade da javnosti stave do znanja da su ozbiljni u nalaženju i hapšenju Mladića – nije bio pokrenut. Ipak, 14. oktobra 2006. Koštunica je objavio domaćim medijima da „je Srbija uradila apsolutno sve da dovrši saradnju sa Haškim tribunalom“. Na osnovu svega što smo videli do sada, ne možemo se složiti sa takvom „ružičastom“ izjavom.

POLT (POLT)

 

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner