понедељак, 25. мај 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Wikileaks на НСПМ > Београд – Лов српских власти на Младића
Wikileaks на НСПМ

Београд – Лов српских власти на Младића

PDF Штампа Ел. пошта
Викиликс   
понедељак, 03. јануар 2011.

(Енглески оригинал)

Understanding cables

 

Every cable message consists of three parts:
  • The top box shows each cables unique reference number, when and by whom it originally was sent, and what its initial classification was.

  • The middle box contains the header information that is associated with the cable. It includes information about the receiver(s) as well as a general subject.

  • The bottom box presents the body of the cable. The opening can contain a more specific subject, references to other cables (browse by origin to find them) or additional comment. This is followed by the main contents of the cable: a summary, a collection of specific topics and a comment section.

To understand the justification used for the classification of each cable, please use this WikiSource article as reference.


Discussing cables
If you find meaningful or important information in a cable, please link directly to its unique reference number. Linking to a specific paragraph in the body of a cable is also possible by copying the appropriate link (to be found at theparagraph symbol). Please mark messages for social networking services like Twitter with the hash tags #cablegate and a hash containing the reference ID e.g. #09BELGRADE399.

Reference ID

Created

Released

Classification

Origin

09BELGRADE399

2009-05-06 17:05

2010-12-09 21:09

CONFIDENTIAL

Embassy Belgrade

VZCZCXRO7886

RR RUEHDBU RUEHFL RUEHKW RUEHLA RUEHNP RUEHROV RUEHSR

DE RUEHBW #0399/01 1261731

ZNY CCCCC ZZH

R 061731Z MAY 09

FM AMEMBASSY BELGRADE

TO RUEHC/SECSTATE WASHDC 1264

INFO RUEHZL/EUROPEAN POLITICAL COLLECTIVE

RUEAIIA/CIA WASHDC

RHEHNS/NSC WASHDC

RHMFISS/HQ USEUCOM VAIHINGEN GE

Wednesday, 06 May 2009, 17:31

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 BELGRADE 000399

SIPDIS

EO 12958 DECL: 05/06/2019

TAGS PREL, KWAC, SR

SUBJECT: SERBIAN GOVERNMENT HUNTING FOR MLADIC

REF: 08 BELGRADE 1097

Classified By: Acting DCM Troy Pederson for reasons 1.4 (b/d).

Summary

-------

1. (C) Српска Влада наставља да јавно подвлачи своје напоре да ухвати осумњиченог за ратне злочине Ратка Младића, а српски званичници одговорни за сарадњу са Међународним кривичним трибуналом за ратне злочине у бившој Југославији приватно нам кажу да је тренутна влада веома предусретљива када је у питању њихов рад. Шеф (београдске канцеларије, прим. прев.) МКТЈ присуствује оперативним дискусијама, слаже се да Србија активно трага за Младићем те да доставља сва захтевана документа и помоћ сведока, за разлику од напора претходне владе. Србија такође наставља да процесуира домаће случајеве ратних злочина, и Суд за ратне злочине је недавно изрекао пресуде и осуде за два важна случаја. Постојећа Влада очигледно жели да нађе Младића, (што је, прим. прев.) предуслов за даљи напредак у придруживању ЕУ и српске будућности. Крај резимеа.

Потрага за Младићем

------------------

2. (C) У вези са предстојећом посетом главног тужиоца Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију Сержа Брамерца, главно питање српске сарадње са Тужилаштвом - и кључ холандског престанка блокирања одмрзавања Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ (SАА) – је да ли Србија заиста ради све што може како би пронашла два преостала оптуженика МКТЈ, у првом реду ратног лидера босанских Срба Ратка Младића. Владини званичници настављају да јавно истичу да Србија чини све напоре како би пронашла Младића и другог оптуженог Горана Хаџића. Руководилац полиције за истраживање ратних злочина рекао је 5. маја, представнику S/WCI Julie Vibul-Jolles која је била у посети, да садашња влада има вољу да пронађе бегунце, али је прошло толико времена да их је тешко лоцирати. Такође је рекао да нема информација које би сугерисале да је Младић у Србији, али да нема ни оних које би сугерисале да је негде другде. Полиција наставља да тражи трагове, укључујући и надзор познатих сарадника и чланова породице. Регионална подела обавештајних података била је од користи и довела је до хапшења Стојана Жупљанина и Радована Караџића, рекао је Костић.

3. (C) Руководилац београдске канцеларије МКТЈ Дејан Михов рекао нам је 05. маја да верује да је потрага за Младићем врло активна. Садашња Влада помаже МКТЈ, (што је, прим. прев.) “велика промена у односу на прошлост.” Михов је рекао да Безбедносно-информативна агенција (БИА) и Војно-безбедносна агенција (ВБА) сада добро раде заједно, помажући напоре оних других. Михов је рекао да је присуствовао недељним састанцима Акционог тима као посматрач и да прима детаљне оперативне информације и планове који се тичу портаге за обојицом бегунаца. Михов је рекао да састанке Акционог тима, којима званично копредседавају председник Националног већа за сарадњу са Хашки Трибуналом, Расим Љајић и тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, у стварности води шеф предесниковог тима и секретар Савета за националну безбедност Мики Ракић, што он види као јаку индикацију да је потрага за Младићем лични приоритет председника Тадића. Михов је рекао да је Ракић пружио идентичну информацију Брамерцу приликом сваке његове посете и такође је од Брамерца тражио одређену специфичну обавештајну помоћ. Михов је нагласио да влада може да искористи било какву додатну обавештајну помоћ коју би САД могле да пруже. Михов је рекао да је импресиониран чињеницом да Акциони тим подједнако снажно покушава да пронађе Хаџића, иако би политичка добит од његовог хапшења за Србију била много мања него за Младића.

Техничка сарадња са МКТЈ

-------------------------------

4. (СБУ) Српска техничка сарадња са МКТЈ, иако није високог профила, такође је јако важна. Директор Већа за сарадњу са МКТЈ Душан Игњатовић рекао нам је 04. маја да је његова канцеларија одобрила свим адвокатима МКТЈ и одбране захтеве за приступ архивама, предала сва субпоена сведоцима, реаговала на сва питања заштите сведока које је идентификовао МКТЈ и да је одговорила на више од 98% захтева за документацијом. Михов је потврдио да је техничка сарадња близу 100%, без већих проблема са документацијом, што је још један напредак у односу на прошлу владу.

Домаћа суђења

----------------

5. (СБУ) Суђења пред домаћим судовима за ратне злочине такође се настављају недавним пресудама за два важна случаја. Тужилац за ратне злочине Вукчевић рекао нам је 05.маја да садашња Влада пружа много више подршке суђењима за ратне злочине пред домаћим судовима. Дана 23. априла суд је осудио четири бивша полицајца за убиства 50 етничких Албанаца у Сувој Реци, Косово, у марту 1999. године. Два оптужена осуђена су на 20 година затвора, један на 15 година, а четврти на 13 година. Тројица оптужених, укључујући и првооптуженог, су ослобођени. Вукчевић нам је рекао да је задовољан што је Суд утврдио да се злочин догодио, али да ће се жалити на ослобађајуће пресуде. Суд за ратне злочине такође је 12. марта завршио са поновним суђењем за случај Овчара (Вуковар), осудивши 13 припадника Територијалне одбране Вуковара за мучења и убиства 200 хрватских ратних заробљеника у новембру 1991. године. Пет особа је ослобођено, а један је добио много блажу казну у поновном процесу (6 година, уместо првобитних 15), па је гласноговорник Тужилаштва за ратне злочине објавио је да ће се тужилац жалити на ову пресуду и на оне ослобађајуће.

Коментар

-------

6. (C) Супротно од приступа претходне Владе, садашња српска Влада напорно ради у сарадњи са МКТЈ. Притисак домаће политичке потребе да се одблокира Споразум о стабилизацији и придруживању и да се приближи чланству у ЕУ, очито је главни мотивациони фактор, а још је важнији због погоршања економске ситуације. Док термин “пуна сарадња” може бити нејасан, важно је да се препознају напори садашње владе и да се не дозволи терету прошлости да омета будућност Србије. Крај коментара. MUNTER (МАНТЕР)

 

Анкета

Да ли мислите да ће овог лета Вучић и Тачи потписати неки споразум о КиМ у присуству Доналда Трампа?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер