Početna strana > Debate > Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska > Republika Srpska posle epidemije „Kovida 19“ ili na koji način će Vučić svoju pomoć naplatiti Dodiku?
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Republika Srpska posle epidemije „Kovida 19“ ili na koji način će Vučić svoju pomoć naplatiti Dodiku?

PDF Štampa El. pošta
Slobodan Durmanović   
sreda, 22. april 2020.

Kako odmiče borba protiv epidemije „Kovida 19“ u Bosni i Hercegovini(BiH), sabira se ekonomska šteta i primiče vreme u kome „mnogo toga više neće biti isto“, tako se postavlja i pitanje šta sve „više neće biti isto“ u BiH. Čini se, pak, da će ostati manje-više isto političko odstojanje između srpskih, bošnjačkih i hrvatskih političara u rešavanju predstojećih izazova na „evroatlantskom putu“ BiH, a mala epizoda sa dopremanjem ruske pomoći Republici Srpskoj(RS) samo predstavlja potvrdu te teze. Iako skromna, ta pomoć u vidu jednog odreda ruskih lekara i pripadnika ABHO službe, koji su poslati u RS da pomognu pre svega u dezinfekciji javnih zdavstvenih ustanova i lekarskim savetima, zasmetala je bošnjačkih političarima, pre svega iz redova SDA, i to samo zbog toga što nije upućena na zajedničku adresu u Sarajevo, već direktno u Banjaluku. Nije tu mnogo pomoglo ni to što je ruski ambasador u BiH rekao da ta pomoć može biti na raspolaganju i Federaciji BiH(FBiH), ali je odatle nisu zatražili. Iz Sarajeva na tu ponudu do danas nisu odgovorili, pa nekolicina ruskih vojnika i dalje vrši dezinfekciju samo u RS, seleći se od Banjaluke do Trebinja. No, nije tajna da se skoro sve što dolazi iz Rusije u BiH smatra „malignim“ ruskim uticajem, pa, sledom toga, možda u FBiH bez ikakvog opipljivog razloga strahuju da i ta nekolicina ruskih vojnika ne donese taj „maligni“ uticaj u FBiH sa svojih par kamiona i prskalicama, akoli pređu u taj entitet. 

Ova skromna pomoć iz Moskve stigla je na molbu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, dok se ostali članovi Predsedništva BiH nisu obraćali molbom na rusku adresu, ali jesu na sve ostale. Dodiku, pak, nije bilo teško da se za pomoć obraća Turskoj, EU i drugima, odakle je, takođe, stigla pomoć, istina najpre u Sarajevo, da bi zatim bila podeljena RS i FBiH. Pomoć je stigla i iz Srbije, ali gotovo isključivo u RS, opet zbog toga što je iz FBiH nisu tražili, iako im je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nudio. A kada su pojedinci na svoju ruku tu pomoć tražili, poput načelnika opštine Goražde, u javnosti su prokazani maltene kao najcrnji neprijatelji BiH, jer se obraćaju za pomoć „zemlji agresoru“!?

No, u Sarajevu se generalno – kao i na Zapadu – već odavno „maligni ruski uticaj“ u BiH preuveličava, pogotovo kada je reč o Dodiku, dočim se, recimo, Vučićev uticaj na Dodika doživljava ne samo benignim, već i konstruktivnim, kao prilikom usvajanja „Programa reformi BiH“, a ranije i prilikom Vučićevog „pacifikovanja“ Dodika u pravcu odustajanja od niza referenduma koje je ovaj najavljivao, pa zatim od njih odustajao nakon usrdnih Vučićevih „molbi“. To je dobrim delom posledica i činjenice da, kad god vlast u Beogradu ovlada nekim od vitalnih javnih dobara RS, time dodatno poraste i Vučićev uticaj – a ne uticaj Putina ili Moskve - na političke odluke koje donosi Dodik. Za razliku od Rusije, Vučićeva vlada pojačava ekonomski uticaj u RS u poslednjih nekoliko godina, pri čemu su najočitiji primeri kupovina obveznica RS putem „Poštanske štedionice“ i „Komercijalne banke“, kupovina većinskog udela u posrnulim fabrikama namenske industrije, kao što su „Zrak“ u Tesliću i „Orao“ u Bijeljini, te davanje milionskih poslova banjalučkom “Kosmosu”. Vredi podsetiti i da je još u avgustu prošle godine u Beogradu objavljeno da „Elektroprivreda Srbije“(EPS) planira da kupi deo „Elektroprivrede RS“(ERS), a ubrzo nakon te objave ERS je ušla u proces restrukturisanja koji će, zapravo, dovesti do rasparčavanja tog holdinga, čime će, praktično, biti omogućena prodaja dela ERS-a, za šta je EPS zainteresovan.

Najnovije Vučićevo obećanje Dodiku da će Srbija otkupiti deo obveznice RS - i to samo nekoliko dana nakon što je “Komercijalna banka” kupila deo obveznica na Banjalučkoj berzi - za Dodika je od velike pomoći u njegovoj nameri da popuni fond iz koga namerava da sanira štete u ionako krhkoj privredi RS pogođenoj posledicama epidemije “Kovida 19”. Taj fond trebalo bi da bude težak, po Dodikovoj proceni, između 420 i 500 miliona evra, a za sada je pokriven sa oko 200 miliona evra, od čega je trećina od prodatih državnih obveznica RS(na 5 godina sa kamatom od 3 odsto), dok će ostale dve trećine činiti novac koji RS treba da dobije od kredita MMF-a, čiji uslovi za sada nisu poznati. Iako za sada nije poznato koliko će još Srbija otkupiti obveznica RS - a izvesno da će to biti dosta manje od 100 miliona evra - i nekoliko puta manji iznos od toga pomoći će Dodiku da manje zaduži RS kod drugih kreditora.

Ne bi bilo mnogo toga neobičnog u toj priči da je ne prate groteskne scene iskazivanja javnog divljenja Vučića i Dodika jednog prema drugom, koje nekada podsećaju na ono čuveno „divljenje do imbecilnosti“ Radovana Trećeg, s tim da u uzajamnom divljenju Dodik i Vučić smenjuju uloge Radovana i njegovog junaka DŽordža onako kako prilike nalažu u konkretnom slučaju: čas se Dodik divi Vučićevom „ekonomskom čudu“ u Srbiji, čas se Vučić divi Dodikovom “čudu” ekonomskog opstanka RS u BiH. Pri čemu, naravno, Vučić manje-više otvoreno sebe patetično prikazuje kao čudotvorca  - a Dodik aminuje - bez kojeg čudotvorni opstanak RS u BiH gotovo ne bi bio moguć bez njega, Vučića. U tom uzdizanju Vučića kao čudotvorca svoj doprinos u poslednje vreme dali su i u nizu lokalnih zajednica u RS, prvenstveno u onima u kojima vlada Dodikov SNSD sa svojim saveznicima, ali i u nekima od onih gde vladaju Dodikovi suparnici iz SDS-a i PDP-a. Tako je Vučić proglašen za počasnog građanina Trebinja(SNSD), Mrkonjić grada(SNSD), Kozarske Dubice(SNSD) i Sokoca(SDS), a pre nešto više od pola godine Vučiću je dodeljeno i najviše priznanje grada Bijeljina, u vreme kada je dugogodišnji gradonačelnik bio jedna od ključnih perjanica SDS-a(nedavno je isključen iz SDS-a zbog političkog sporazuma sa Dodikom, prim.a.) Sve te lokalne zajednice dobile su bespovratni novac iz budžeta Srbije za lokalne projekte, kao I mnoge druge, pa se ubuduće može očekivati da će Vučić postati počasni građanin i/ili dobiti najviša lokalna priznanja u gotovo svim opštinama i gradovima u RS u koje je stigla “njegova” pomoć.

Na sličnu, ako ne i mnogo veću podršku sa Dodikove strane računaće Vučić kada se približi potpisivanju „Sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“: Dodikova podrška neće biti od male pomoći Vučiću da amortizuje udare svih onih njegovih političkih protivnika koji u tom sporazumu ne budu videli nešto više od „izdaje“ srpskih nacionalnih interesa

Zauzvrat, Vučić od Dodika može očekivati političku podršku ne samo na predstojećim izborima, što je od Dodika dobijao i na prethodnim. No, za Vučića je kudikamo važnija Dodikova podrška sopstvenom planu za rešavanje pitanja Kosova i Metohije(KiM). Istini za volju, Dodik je u toj Vučićevoj priči i do sada podržavao gotovo svaku Vučićevu reč, ali je i svaka Dodikova reč podrške za Vučića imala cenu koja se ogledala ne samo u materijalnoj, već neretko i u političkoj podršci vlasti u Beogradu vlastima u Banjaluci. Takva vrsta trgovine odvijala se i odvijaće se i ubuduće u okviru postojećih specijalnih i paralelnih veza Srbije i RS, a obuhvatala je i Vučićevu otvorenu podršku Dodiku da potpiše „Program reformi BiH“ kojim se produbljuje saradnja BiH sa NATO alijansom: Vučićeva podrška u toj stvari omogućila je Dodiku da se lakše odbrani od napada opozicionih stranaka „za izdaju“ političkog stava o vojnoj neutralnosti RS. Na sličnu, ako ne i mnogo veću podršku sa Dodikove strane računaće Vučić kada se približi potpisivanju „Sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“: Dodikova podrška neće biti od male pomoći Vučiću da amortizuje udare svih onih njegovih političkih protivnika koji u tom sporazumu ne budu videli nešto više od „izdaje“ srpskih nacionalnih interesa.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner