Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Vašingtonska provala besa zbog rusko-kineskog veta
Savremeni svet

Vašingtonska provala besa zbog rusko-kineskog veta

PDF Štampa El. pošta
Ted Galen Karpenter   
sreda, 08. februar 2012.

(The National Interest, 6.2.2012)

Rusija i Kina dokazali još jednom ono što bi Sjedinjene Države već trebalo da znaju: unipolarni trenutak Vašingtona je prošao

Američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs praskala je kako je njena zemlja "zgađena" zbog odluke Rusije i Kine da stave veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se osuđuje nasilje u Siriji i poziva na hitan prekid tog krvoprolića. Njihovi postupci, dodala je Rajsova, bili su "sramni" i "neoprostivi". Ne samo što bi ambasadorki Rajs očigledno koristila kratka doobuka na temu jezik diplomatije, nego reakcija Vašingtona takođe odaje i uznemirujuću aroganciju na dva nivoa.

Prvo, američki zvaničnici izgleda veruju da bi čak i velike sile kao što su Rusija i Kina trebalo prosto da se klanjaju Sjedinjenim Državama i usvoje sve mere koje Vašington i njegovi saveznici žele o bilo kojoj temi, čak one koje mogu biti u suprotnosti sa interesima Moskve i Pekinga. To je uvredljiv stav koji izaziva sve veću iritaciju i prezir ne samo u tim prestonicama, već i na takvim mestima kao su Ankara, Brazilija i Nju Delhi. Neko mora da prenese poruku Rajsovoj i drugim zvaničnicima Obamine administracije - i velikom delu američke spoljnopolitičke zajednice – da je američki "unipolarni momenat" okončan i da su druge sile u međunarodnom sistemu sve manje voljne da prihvataju diktate iz Vašingtona. 

Drugo, američki lideri očito pretpostavljaju da njihove ruske i kineske kolege imaju ozbiljne slučajeve amnezije i, stoga, ne pamte kako su Sjedinjene Države i njeni NATO saveznici više puta eksploatisali i krivotvorili prethodne rezolucije Saveta bezbednosti UN u vezi sa drugim situacijama. Vitalij Čurkin, ruski ambasador u UN, jasno je izneo sumnje u vezi sa nagoveštajem da bi čak i naizgled blaga rezolucija o nasilju u Siriji mogla da se zlorabi za ambicioznije političke ciljeve. Iako je osudio krvoproliće u Siriji, Čurkin je naveo rusku zabrinutost zbog namera o "promeni režima" izraženih od strane "uticajnih članova međunarodne zajednice."

S obzirom na ranije postupke Sjedinjenih Država i partnera iz NATO, ne bi se moglo reći da je Čurkin paranoičan. Vrlo je verovatno da se setio rezolucije Saveta bezbednosti UN o Kosovu iz 1999. godine, koju su Moskva i Peking nevoljno prihvatili nakon neovlašćenog vazdušnog rata NATO protiv Srbije, i kako su Vašington i evropske sile kasnije ignorisali odredbu koja Kosovo izričito smatra i dalje teritorijom Srbije, iako pod međunarodnom upravom. Uz flagrantno kršenje te odredbe, Sjedinjene Države i ključne zemlje NATO zaobišli su Savet bezbednosti UN, i priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova u februaru 2008. Moskva i Peking su se žestoko žalili da je akcija zapadnih sila bila ne samo nezakonita, već je postavila užasan međunarodni presedan koji može izazvati probleme mnogim zemljama, uključujući Rusiju i Kinu.    

Čurkin se verovatno podsetio i na novije epizode gde su Moskva i Peking nepromišljeno prihvatili rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom su odobreni ograničeni vazdušni napadi u Libiji, navodno radi zaštite civilnog stanovništva. Mastilo se jedva bilo osušilo na toj rezoluciji a SAD, Britanija i Francuska su opsežnim vazdušnim napadima pomogli pobunjeničke snage koje su se suprotstavljale režimu Moamera Gadafija. Drugim rečima, navodno humanitarna misija postala je cinični smokvin list za NATO strategiju promene režima u Libiji.

Pošto su se opekli na ovim i drugim slučajevima kada su bili pristali na UN inicijative podržane od Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, nije iznenađujuće da će Moskva i Peking biti sumnjičavi i preoprezni čak i o naizgled bezopasnoj rezoluciji o okončanju nasilja u Siriji. Sigurno je da temperament tantrum[1] Suzane Rajs, kao odgovor na veto, neće ublažiti njihove sumnje u vezi sa američkim motivima. Zapravo, takva reakcija će verovatno dodatno pojačati opreznost Rusa i Kineza.

Ted Galen Karpenter je viši saradnik za studije odbrane i spoljne politike na Kejto institutu

(Prevod: NSPM)


[1] Temper tantrums (lat.), napadi besa, zacenjivanje. Prim.prev.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner