Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Tihi rat u Ukrajini
Savremeni svet

Tihi rat u Ukrajini

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Jevtić   
ponedeljak, 04. decembar 2017.

Da tihi rat u Ukrajini besni već mesecima potvrđuje zauzimanje dva sela u Donbasu kod grada Gorlovke od strane ukrajinskih snaga. Skoro u isto vreme specijalne jedinice Luganske Narodne Republike su neutralisale grupu ubačenih ukrajinskih diverzanata. Zauzimanje dva sela kod Gorlovke bilo je praćeno nasiljem nad stanovništvom i opštom pljačkom i to skoro sve na očigled OEBS-a i njihovih posmatrača. Američki izaslanik Kurt Volker poziva na rat kada kaže da želi celovitu Ukrajinu. On pod tim podrazumeva da se Donbas i Krim vrate pod kontrolu Kijeva ali pri tome nije pružio nikakve bezbednosne garancije da će stanovništvo biti pošteđeno bilo kakvih represivnih mera i odmazde. Osim toga on govori o naoružavanju samo jedne strane a to opasno vodi u sukob širih razmera.

Nije tajna da su se Amerikanci još 2015. u toku Minskih pregovora, zauzimali za celovitost Ukrajine, prokomentarisao je izjavu Kurta Volkera Konstantin Zatulin zamenik šefa komiteta državne Dume Rusije za pitanja Zajednice Nezavisnih Država. Predstavnik Kijeva u pregovorima u Minsku Viktor Medvedčuk izjavio je da zakon i reintegraciji Donbasa „stavlja krst“ na sporazum iz Minska. Zakon o reintegraciji Donbasa uključuje i vraćanje Krima pod suverenitet Kijeva. Zakon je predložio ukrajinski predsednik Petro Porošenko i još ostaje samo da ga Vrhovna Rada usvoji. Zakon podrazumeva upotrebu vojnih snaga i u miru na čitavoj teritoriji Ukrajine odnosno vraćanje Donbasa i Krima pos vlast Ukrajine kao i formiranje operativnog štaba. Zakon će odbaciti svaki dokument koji je izdan u Donbasu i na Krimu i označiće Rusiju kao agresora. Zakon će ozakoniti upotrebu vojske i to bez objave rata. Ovaj zakon je anti-Minskog sporazuma i Viktor Medvedčuk je potpuno u pravu kada je protiv njega. On je doduše i protiv slanja bezbednjaka OEBS-a u Donbas jer smatra da bi to samo konzerviralo problem. Rusalan Jakubov šef predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre u Donbasu izjavio je da snage Donjecke Narodne Republike imaju pravo na simetričan odgovor nakon zauzimanja dva sela severno od Gorlovke od strane ukrajinskih vojnih snaga. On je takođe izjavio da se ne sme prihvatiti apsurdno objašnjenje ukrajinske strane da se ovim činom poboljšavaju pozicije ukrajinske strane pred pregovore u Minsku i da je to Minskim sporazumom dozvoljeno.

U Beogradu su se pre nekoliko dana po drugi put susreli specijalni izaslanik Stejt Departmenta Kurt Volker i predstavnik Rusije Vladislav Surkov. „Vol Strit DŽurnal“ piše da bi se u Donbasu razmestilo 20 000 vojnika ne Ujedinjenih Nacija već OEBS-a što znači da bi vojnici bili iz evropskih zemalja. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko ističe da se među vojnicima nikako ne smeju naći ruski vojnici. Ruski ministar inostranih poslova s druge strane je izjavio da bi broj od 20 000 predstavljao okupaciju i da bi nakon toga ukrajinski predsednik mogao sasvim komotno da izbegava obaveze preuzete iz Minskog sporazuma.

U svetlu „rata sa ambasadorima“ između Srbije i Ukrajine kada su obe zemlje povukle svoje ambasadore na konsultacije pregovori u Beogradu čini se da vraćaju Srbiji međunarodni položaj i značaj ali na žalost ovdašnja vlast gotovo da nikakvu pažnju ne posvećuje ovim pregovorima iz autoru potpuno nepoznatih razloga što je šteta i veliki gubitak za Srbiju.[1]“  Američki i ruski izaslanici za ukrajinsku krizu trebalo bi danas ponovo da se sastanu u Beogradu kako bi razmotrili raspoređivanje mirovnih snaga UN u istočnom delu Ukrajine u nastojanju da pokrenu zastali mirovni proces dogovoren u Minsku, a lista spornih pitanja je duga — uključujući šlemove, pancire i oružje.

Biće to treći susret specijalnog predstavnika Stejt departmenta SAD za Ukrajinu Kurta Volkera i ruskog izaslanika Vladislava Surkova, a drugi u Beogradu. 

Američki mediji tvrde da će Vašington predložiti dolazak 20.000 „šlemova“, pri čemu „Volstrit džurnal“ piše da bi mirotvorci došli pod pokroviteljstvom OEBS-a, a ne UN, što znači da bi to bili vojnici iz evropskih zemalja.

Istovremeno, u Kijevu su kategorički protiv toga da ruski vojnici budu među „plavim šlemovima“, navode beogradske „Novosti“.

S druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov objašnjava da bi dolazak 20.000 „plavih“ u Donbas zapravo bila okupacija posle čega ukrajinski predsednik Petro Porošenko ne bi ispunio nijedno obećanje ni obavezu iz Minska.

Zamenik komandanta korpusa Donjecke narodne republike Eduard Basurin ističe da OEBS nema mandat da šalje naoružane mirotvorce, a njihovim posmatrači mogu imati samo pancire i šlemove, ali ne i oružje, navode „Novosti“.

Inače, SAD i Ukrajina su odbacile nacrt rezolucije Saveta bezbednosti koje je podnela Rusija početkom septembra a kojom bi bili raspoređeni mirovnjaci kako bi zaštitili posmatrače iz OEBS-a na istoku Ukrajine.

Volker je ranije naveo da SAD žele da ta misija učini više i da nadzire čitavo područje konflikta, kao i da žele da obezbede da se naoružanje povuče.

To bi, rekao je on, omogućilo da se uspostavi dovoljan nivo bezbednosti kako bi napredovala primena sporazuma iz Minska koji je već dugo u blokadi.

Podsetimo, Volker je rekao da je već imao dva sastanka sa svojim partnerom Vladislavom Surkovim, za koga je rekao da je veoma pametan, ozbiljan pregovarač. 

„Videćemo da li možemo postići napredak“, objasnio je specijalni predstavnik Stejt departmenta.

Volker i Surkov su se ranije sastali u Minsku 21. avgusta i 7. oktobra u Beogradu.

Blumberg je ranije najavio da će se oni sredinom ovog meseca sastati radi „razgovora o principima“ kako bi videli da li mogu da se dogovore kako će mirovne snage izgledati.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner