Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > SAD i Izrael složno protiv Irana
Savremeni svet

SAD i Izrael složno protiv Irana

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Jevtić   
ponedeljak, 04. jun 2018.

Na opšte zaprepašćenje svojih saveznika, pa i čitavog sveta, Donald Tramp je odlučio da samostalno napusti nuklearni dogovor koga su sa Iranom velike Zapadne sile i Rusija potpisale 2015. godine. Svi su bili srećni zbog dogovora, naročito predsednik Obama, ali i Teheran - kome je dogovor garantovao skidanje većine sankcija u zamenu za obećanje da neće obogaćivati uranijum do 90 odsto.

Po sporazumu, Iran ima pravo da obogaćuje uranijum samo do 3,67 odsto, što je dovoljno za pogon reaktora, ali je daleko ispod 90 odsto koliko je neophodno za nuklearnu bombu. Osim toga, Iran je prihvatio i ograničenje broja centrifuga, kao i da izmeni reaktor za proizvodnju teške vode koja je neophodna za proizvodnju plutonijuma.

Međutim, sporazum se sastoji iz niza vremenskih ograničenja. Naime, on važi 15 godina i posle isteka tog roka, ako se ne potpiše neki drugi, Iran slobodno može da pravi atomsku bombu. Ovo, kao i činjenica da sporazum ne ograničava Iran u testiranju i ispaljivanju balističkih projektila, naročito smeta Izraelu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izneo je na televiziji navodni dokaz o tome da Iran tajno sprema atomsko oružje. Dokaze, u vidu kompjuterskih diskova, Netanjahu je teatralno otkrio sklonivši čaršav koji ih je prekrivao. Zvanični Teheran se na ovo samo nasmejao, a međunarodna zajednica nije reagovala.

Tramp je, međutim, kazao da ovi dokazi nedvosmisleno dokazuju da Iran krši dogovor i da iz njega treba istupiti. No, Netanjahu je uradio nešto mnogo ratobornije - naložio je Knesetu da mu dâ ovlašćenje da „objavi rat“ ili da naloži veliku vojnu operaciju uz konsultaciju samo sa ministrom odbrane, bez potrebe za glasanjem kabineta u punom sastavu, kao što je to zakon do sada propisivao“. Do ovoga je došlo nakon izraelskog bombardovanja Sirije kada je poginulo nekoliko iranskih vojnih lica.

U međuvremenu, Tramp se povukao iz dogovora, ali ni Iran ne sedi skršenih ruku.

„Iran bi mogao da nastavi obogaćivanje uranijuma od 20 odsto ukoliko evropski potpisnici nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ne ispune obećanje da će taj sporazum održati na snazi nakon što se Vašington iz njega povukao“, saopštio je direktor Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi.

„Ukoliko druga strana ostane posvećena svojim obećanjima i mi ćemo se držati svojih obećanja… Naša politika je da čekamo i vidimo“, rekao je Salehi, prenosi Rojters.

Kako je Salehi precizirao, Teheran će sačekati još nekoliko nedelja, nakon čega je, upozorio je, „sve moguće“.

Možemo početi i sa obogaćivanjem od 20 odsto“, rekao je on novinarima.

Da Izrael ima planove za napad na Iran otkrio je bivši obaveštajac Mosada. Amerika sluša Izrael u svakom trenutku. Isto važi i slučaju Irana. Ukoliko Izrael bude krenuo na Teheran, imaće svu podršku Vašingtona.

Međutim, Iran nije Sirija. Iran je ogromna planinska zemlja i teško da bi avijacije SAD i Izraela mogle da učine mnogo na takvom terenu.

Nedavno je državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio da bi Sjedinjene Američke Države mogle da izvrše pritisak na Teheran i uvedu „sankcije bez presedana“ ukoliko Iran ne promeni svoju politiku.

“Kao prvo, mi ćemo izvršiti finansijski pritisak bez presedana na režim (u Iranu). Lideri u Teheranu ne treba da sumnjaju u ozbiljnost naših namera. Ako režim ne promeni svoju politiku, sankcije će se samo pojačavati i postajati sve bolnije“, poručio je Pompeo.

Prema njegovim rečima, politika sadašnjeg rukovodstva Irana je „nedopustiva i neproduktivna“.

„Iranski nuklearni program je samo odlagao pojavu mogućnosti izrade nuklearnog oružja u Iranu“, izjavio je šef Stejt departmenta.

Pompeo je ovaj sporazum nazvao „gubitničkim“ i naveo da je on imao ogromne reperkusije širom Bliskog istoka.

Šef Stejt departmenta je u govoru kojeg je održao u konzervativnoj Fondaciji „Nasleđe“ rekao da je Iran „nastavio marš širom Bliskog istoka“ od 2015. godine i kazao da se administracija bivšeg američkog predsednika Baraka Obame „kladila“ na to da će Iran prestati s nečasnim akcijama i pridržavati se globalnih normi.

Pompeo je postavio 12 uslova zaključivanja novog sporazuma sa Iranom. Između ostalih su: „Iran mora da prekine rad na obogaćivanju uranijuma i da više nikad na tome da ne radi. Iran treba da prestane da proizvodi balističke rakete i prekine rad na raketama koje mogu da nose nuklearno oružje. Teheran treba da prekine da podržava terorističke organizacije na Bliskom istoku. Iran treba da povuče sve snage koje su pod iranskom komandom iz Sirije“.

Prema njegovom mišljenju, nuklearni sporazum sa Iranom „nije garantovao bezbednost američkog naroda“.

„Toga više neće biti. Neće više biti nesmetanog širenja moći Irana“, rekao je Pompeo.

Međutim, prema rečima državnog sekretara, SAD su spremne i žele da zaključe novi sporazum s Iranom o nuklearnom programu.

„Kako je naveo pre dve nedelje američki predsednik Donald Tramp, on je spreman i želi da se dogovori o novom sporazumu. Bilo koji novi sporazum treba da garantuje da Iran nikad neće imati nuklearno oružje i da će prekinuti zlonamerno ponašanje“, ukazao je Pompeo.

Iran je i na ovo imao spreman odgovor.

„Kao odgovor na novi američki plan da izvrše pritisak na Teheran, iranski narod udariće američkog državnog sekretara Majka Pompea preko usta“, ijavio je jedan od komandanata u iranskoj Revolucionarnoj gardi Ismail Kousari.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed DŽavad Zarif izjavio je da Evropska unija ne čini dovoljno kako bi očuvala prednosti koje Iran ima od međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Zarif je to rekao komesaru EU za energetiku Migelu Arijasu Kaneteu u Teheranu, prenosi Rojters, pozivajući se na iransku državnu novinsku agenciju IRNA.

„Sa povlačenjem Amerike, javna očekivanja (Irana) od EU su se povećala kako bi se održale koristi od sporazuma. A, u sadašnjem kontekstu, evropska politička podrška sporazumu nije dovoljna“, istakao je šef iranske diplomatije.

Prema njegovim rečima, najava mogućeg povlačenja velikih evropskih kompanija iz saradnje sa Iranom nije u skladu sa obećanjem EU da će primenjivati nuklearni sporazum.

Ipak, malo je verovatno da će se evropske zemlje na čelu sa Rusijom povući iz sporazuma. On će verovatno i dalje da ostane na snazi, samo u nekoj promenjenoj formi, a teško da će Vašington ispuniti pretnju Pompea, jer bi se onda sam SAD izolovao. A, što se Izraela tiče, teško da on ima snage za rat protiv Irana, iako će i dalje najverovatnije nastaviti da bombarduje sirijsku teritoriju.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner