Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Kolumbija - novo NATO mezimče na tlu Latinske Amerike
Savremeni svet

Kolumbija - novo NATO mezimče na tlu Latinske Amerike

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Jevtić   
sreda, 04. jul 2018.

Čizma NATO pakta po prvi put u istoriji postojanja ovog saveza izgleda da stupa na teritoriju Južne Amerike. Kolumbija je ta koja će po svemu sudeći postati novi globalni partner NATO alijanse.

Naravno ne treba ni pominjati kako će širenje NATO pakta u Latinskoj Americi podriti Ruske i Kineske interese kao i interese zemalja BRIKS-a. NATO pakt, tačnije njegove američke ispostave su merkale Kolumbiju zbog Venecuele i Karakas je jedan od razloga zašto Kolumbija postaje NATO partner.

Ostale razloge nije teško navesti a to su vraćanje Južne Amerike pod kontrolu Vašingtona i sprečavanje Rusije i Kine da na tlu Latinske Amerike postave svoje baze. Mada teško je videti kako će NATO uspeti da udovolji američkim zahtevima i da se proširi na Južnu Ameriku kada u Evropi ima sijaset problema zbog kojih stalno Zapadni generali plaše sebe invazijom Rusije na Zapadnu Evropu.

Huan Manuel Santoš i Jens Stoltenberg  

Na izborima u Kolumbiji koji su nedavno održani pobedio je desničar koji se protivi dogovoru sa Farkom levičarskom partijom koja ima gerilce i koji ratuju decenijama sa Vojskom Kolumbije. Desničarski predsednik Kolumbije Ivan Duke sigurno neće imati problema kada su odnosi sa NATO u pitanju.

Duke bi sigurno voleo da svoju zemlju vidi kao buduću članicu NATO pakta i to upravo zbog Venecuele. Zanimljivo je da su nedavno održani i izbori u Venecueli i da je aktuelni predsednik levičar Maduro pobedio. Tramp nije priznao rezultate izbora u Venecueli ali zato nije imao primedbi na Dukeovu pobedu.“ Ivan Duke je izabran za predsednika Kolumbije u drugom krugu predsedničkih izbora.

Prema podacima Republičke izborne komisije, Duke je osvojio 55.56 odsto glasova na osnovu 68.71 odsto prebrojanih listića. RIK Kolumbije je objavio da su trenutni rezultati kandidata levice Gustava Petra 41.54 odsto. Duke je osvojio oko 40 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Kolumbiji, dok je njegov rival tada osvojio 25 odsto glasova.

Ivan Duke (41) je kandidat desnice koji se protivi sporazumu sa bivšim gerilskim pokretom FARK. Dosadašnji predsednik Huan Manuel Santos, koji je na čelu Kolumbije od 2010, nije imao prava da se kandiduje za treći mandat. Santos je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za mir za doprinos u postizanju sporazuma sa marksistički orijentisanim pobunjenicima (FARK), čime je okončan 52 godine dug građanski rat u Kolumbiji.“ (1)Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos najavio je u petak da će njegova zemlja formalno postati prvi latinoamerički „globalni partner“ NATO-a, počevši od naredne nedelje. „Formalizovaćemo u Briselu sledeće nedelje — i to je vrlo važno — ulazak Kolumbije u NATO u kategoriji globalni partner. Bićemo jedina zemlja u Latinskoj Americi sa tom privilegijom“, rekao je Santos u televizijskom obraćanju, kao i preko Tvitera. Santos, laureat za Nobelovu nagradu 2016, koji je postigao mir sa FARK pobunjenicima, rekao je da bi taj potez trebalo da unapredi sliku Kolumbije na svetskoj pozornici, prenosi „Glas Amerike“.

Kolumbija i NATO postigli su sporazum o partnerstvu maja 2017. sledeći zaključke mirovnog sporazuma sa FARK-om, sada političkom partijom.

Oblasti saradnje obuhvataju sajber bezbednost, pomorsku bezbednost, terorizam i njegove veze sa organizovanim kriminalom i izgradnju kapaciteta i mogućnosti kolumbijskih oružanih snaga, kaže se u saopštenju postavljenom na sajtu NATO-a. Pored Kolumbije, NATO na listi „partnera širom planete“ ili prosto „globalnih partnera“ ima Avganistan, Australiju, Irak, Japan, Republiku Koreju, Mongoliju, Novi Zeland i Pakistan.

Svaka od tih zemalja „razvila je individualni program osaradnji i partnerstvu“ sa 29-članom alijansom predvođenom SAD. Mnogi od njih aktivno učestvuju u.“ (2)Sve u svemu Kolumbija i Venecuela, a to su pokazali i nedavno održani predsednički izbori, postaće ljuti neprijatelji i to je buduće novo svetsko žarište jer će sasvim sigurno s jedne strane SAD i NATO podržati vojno Kolumbiju dok će sa druge strane to sa Venecuelom učiniti Rusija a možda i Kina.

1 https://rs.sputniknews.com/politika/201806171116057054-Ivan-Duke-predsednik-Kolumbija-izbori/

2 https://rs.sputniknews.com/svet/201805261115746176-kolumbija-nato/

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner