Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Amerika i Izrael zajednički protiv Irana
Savremeni svet

Amerika i Izrael zajednički protiv Irana

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Jevtić   
ponedeljak, 18. februar 2019.

SAD i njihov ključni saveznik na Bliskom istoku Izrael u Iranu vide opasnog neprijatelja koji svoje „pipke“ širi u Siriji. Amerikanci Teheran smatraju glavnim destabilišućim faktorom na Bliskom istoku. Stiče se utisak da Amerikanci zbog Izraela koji stalno diže buku da mu preti napad iz Irana stvaraju neprijatelja od Irana.

I tako izgleda u Siriji gde Izrael malo malo izvodi vazdušne udare po Siriji pod patronatom Amerike. U poslednjem napadu kada su poginula četvorica sirijskih vojnika uništeno je preko trideset izraelskih raketa. Sirija ima veoma efikasan PVO koji se sastoji od sistema „Pancir S“ „Buk“ i nedavno isporučenog „S-300“.

Sistem „S-300“ do sada nije delovao jer Izraelci dobro znaju njegove mogućnosti i zbog toga paze da svojim avionima striktno lete van njegovog dometa. Dokle će ovi vazdušni udari koje nekažnjeno preduzima Izrael trajati? Niko to ne zna ali izraelski premijer Benjamin Natenjahu tvrdi da su napadi usmereni protiv Irana i njegovih instalacija u Siriji. Navodno Izrael neće dopustiti da Iran od Sirije napravi svoju bazu što zvuči malo smešno jer su svi dosadašnji izraelski napadi bili usmereni na međunarodni aerodrom u Damasku. Naravno ne treba zaboraviti ni logističke centre sirijske vojske oko Damaska.

Dejstvovanje sirijske PVO u okolini Damaska, 20. januara 2019.

Sve ovo upućuje na jednu skrivenu agendu. Izraelu nije cilj Iran u Siriji nego im je cilj svrgavanje legitimno izabranog lidera Sirije Bašara el Asada. Izraelu ne odgovara jaka i prosperitetna Sirija i zato se trudi preko terorista ali i bombardovanjem da zauvek uništi socijalistički i sekularni poredak koji je postojao u Siriji pre rata.

“ Glavna pretnja međunarodnoj stabilnosti na Bliskom istoku predstavlja politika Irana, izjavio je visoki predstavnik američkog Stejt departmenta koji nije želeo da mu se objavi ime. „Iran je ključna pretnja, to je glavni destabilizujući igrač u regionu“, rekao je on iako tom prilikom nije spomenuo terorističku organizaciju ISIL protiv koje Amerika vodi rat još od 2014. godine. Prema njegovim rečima, pitanje suprotstavljanja politici Irana biće jedno od glavnih tema tokom turneje američkog državnog sekretara Majka Pompea po zemljama Bliskog istoka, Persijskog zaliva i Severa Afrike.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner