Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Razumevanje za Irce

Jirgen Habermas   
četvrtak, 17. jul 2008.

U pogledu evropske budućnosti postoji zasad nerazrešiv sukob, i to je politička činjenica koju naprosto treba konstatovati i za koju ne treba krivicu prebacivati nijednoj od sukobljenih strana. Ferhojgenu i njegovim kolegama prebacujem što zataškavaju taj sukob.
 
Savremeni svet

Ipak je nafta bila razlog za napad na Irak

Bil Mojers i Majkl Vinšip   
utorak, 15. jul 2008.

Ne, ne, govorili su nam, rat u Iraku nije zbog nafte. To je cinično i pojednostavljeno, rekli su. To ima veze sa terorom, Al kaidom, rušenjem jednog diktatora, širenjem demokratije i našom zaštitom od oružja za masovno uništavanje.

 
Savremeni svet

Balkanske lekcije

Sem Vaknin   
nedelja, 13. jul 2008.
Nijedna nacionalna država nije propala 1990-ih. Samo su neodrživi i nezamislivi multikulturalni, multietnički eksperimenti (poput Čehoslovačke, SSSR-a, i Jugoslavije) propali.
 
Savremeni svet

Kapitalizam katastrofe: stanje iznuđivanja

Naomi Klajn   
petak, 11. jul 2008.
Kada je cena nafte premašila 140 dolara po barelu, čak i najveći desničari među televizijskim voditeljima morali su da dokažu svoj populizam time što bi posvetili bar deo emisije kritikama upućenim velikim naftnim kompanijama.
 
Savremeni svet

Izdaje li Francuska svoju slobodarsku prošlost

Mila Alečković-Nikolić   
nedelja, 06. jul 2008.
Tvorevina Kapesijanskih kraljeva koji su od tri rase i više konfesija napravili čvrstu naciju, prva država-nacija, ali i sa prvim pojmom političkog (a ne etničkog) pojma nacije, prva zemlja azila, Francuska je bila carica revolucija i princeza kontrarevolucija svih vremena.
 
Savremeni svet

Točkovi su prestali da se okreću

Jirgen Habermas   
ponedeljak, 30. jun 2008.
Građani ne žele da ih tretiraju kao stoku koju neko uteruje u glasačku kabinu. Sa izuzetkom tri poslanika koji su i sami glasali „protiv”, irski narod i celokupna irska politička klasa sasvim su odvojeni jedni od drugih i u potpunom su sukobu.
 
Savremeni svet

Novi hladni rat?

Kon Halinan (Conn Hallinan)   
nedelja, 29. jun 2008.

Hladni rat je možda završen, ali se to ne bi moglo naslutiti na osnovu sastanka NATO u Bukureštu. Savez je odobrio članstvo Hrvatske i Albanije, dok je samo francusko i nemačko protivljenje sprečilo Bušovu administraciju u nameri da ovima pridoda Ukrajinu i Gruziju.

 
Savremeni svet

Zašto stari Evropljani ne vole Evropsku uniju

Vilijam Montgomeri   
subota, 28. jun 2008.

Irsko odbijanje Lisabonskog ugovora podseća na staru izreku koja kaže "to je stvarna kriza... ali nije ozbiljna!". Prema očekivanjima, mediji su u početku bili puni naslova po kojima je "EU u haosu" i s "neizvesnom budućnošću". 

 
Savremeni svet

Promena u koju možemo da poverujemo?

Nikolas K. Gvozdev   
utorak, 24. jun 2008.

Uprkos retorici koja govori o promenama, čini se da senator Obama nije ni nestrpljiv ni preterano željan da pomera pravac u kreiranju spoljne politike.

 
Savremeni svet

Lažna Socijalistička internacionala

Mario Kalik   
utorak, 17. jun 2008.

Istorija međunarodnog radničkog i socijalističkog pokreta od početka je prožeta sukobima i raskolima. Njihov uzrok bile su nepremostive razlike u principima i strategijama borbe protiv kapitalizma. 

 
Savremeni svet

Budućnost Evrope: Korak po korak i svi zajedno (odgovor Jirgenu Habermasu)

Ginter Ferhojgen   
četvrtak, 17. jul 2008.

Pojedinačne države imaju pravo veta, i Habermas hvali Irce što su ga upotrebili, ali upravo ono neprekidno odlaže sprovođenje koraka koji bi mogli da nas odvedu napred. Ipak, drugog puta nema. 

 
Savremeni svet

Islamska demokratija protiv kemalizma

Mladen Đorđević   
ponedeljak, 14. jul 2008.

Godinu dana posle krize oko izbora predsednika, Turska je ponovo u previranju. Suočene sa sve agresivnijim delovanjem islamističke vlade, sekularne strukture su krenule u odbranu Ataturkovog nasleđa.

 
Savremeni svet

Irska

Serž Alimi   
subota, 12. jul 2008.

Pošto su odbacili "pojednostavljeni" Sporazum, toliko zbrkan da je predsednik vlade Brajan Koven morao da prizna kako nije uspeo da ga pročita do kraja, Irci su, prema jednom evropskom poslaniku obnovili uspomenu na "populističku demokratiju".

 
Savremeni svet

Senka Minhenske konferencije nad Evropom

Petar Iskenderov   
utorak, 08. jul 2008.

Tokom prethodnih nekoliko nedelja, pažnja publike bila je usmerena na nedavne raznovrsne geopolitičke događaje, te će završetak slovenačkog predsedavanja Savetom EU 1. jula ostati skoro neprimećen, u odnosu na pozadinu.

 
Savremeni svet

Šta će Rusi na Balkanu

Slavoljub Lekić   
subota, 05. jul 2008.

Na početku 21. veka okrnjeni sovjetski hartland ponovo je bio povod za raspravu, prekinutu Oktobarskom revolucijom, o budućnosti Rusije i njenog odnosa prema Evropi i Americi. Na kraju 20. veka simbolično se u Rusiju vratila emigracija koja je pružila podlogu za preporod u 21. veku.

 
Savremeni svet

Potreba, mogućnost i značenje svetskog upraviteljstva

Milica Vesković   
ponedeljak, 30. jun 2008.

Jedan od odgovora na zahteve savremenog sveta jeste uspostavljanje svetskog upraviteljstva, zapravo neke vrste svetske vlade koja je nadležna za rešavanje međunarodnih problema. Ova forma vladavine ne zahteva svetsku državu pa tako i ne narušava suverenitet nacionalnih država. 

 
Savremeni svet

Irsko „ne“: veliki zemljotres

Anatoli Kalecki (Anatole Kaletsky)   
nedelja, 29. jun 2008.

Takva „nezahvalnost“ koju je irski narod pokazao prema evropskim političkim elitama mogla bi se nama u Britaniji učiniti sasvim prirodnom, pošto se ona tako blisko podudara sa osećanjima većine ljudi ovde. 

 
Savremeni svet

Lekcije Iraku od bivše Jugoslavije

Ivan Eland   
utorak, 24. jun 2008.

Iako geografski, kulturno, etnički i verski daleko od bivše Jugoslavije, Irak je, kao i Bosna, veštačka država sa mnogo etničkih podela. Baš kao i u Bosni, politički ispravni Zapadni dobročinitelji želeli bi jaču centralnu vlast u Iraku.

 
Savremeni svet

Pogibija imperije koja sve vuče na dno

Izvestija   
sreda, 18. jun 2008.

Napad na Iran može samo odložiti američke probleme jer je platni deficit SAD 2007. dostigao bilion dolara i veći je od deficita svih ostalih država zajedno. Čim dolar izgubi status rezervne svetske valute, biće to kraj SAD u njihovom sadašnjem vidu.

 
Savremeni svet

Koreni EU u planovima nacista

Ivan Vukadinović   
ponedeljak, 16. jun 2008.

Široko rasprostranjeno uverenje o Evropskoj Unij i kao multikulturnoj zajednici, nastaloj na temeljima antifašizma, suštinski je suprotna projektu Trećeg Rajha i nacističke Nemačke, sa kojima nema ničeg zajedničkog. Videćemo da to nije baš u potpunosti tačno.

 
<< Prva < Prethodna 81 82 83 84 85 Sledeća > Poslednja >>

Strana 82 od 85
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner