Početna strana > Samo smeh Srbina spasava > Park iz doba Mlađe
Samo smeh Srbina spasava

Park iz doba Mlađe

PDF Štampa El. pošta
Ljubiša Spasojević   
četvrtak, 13. maj 2010.
Jedan holivudski bućkuriš u više nastavaka je degustatorima istog prikazivao šta se dogodilo kada je grupa naučnika oživela dinosauruse. Filmovima je delić planete naučnim eksperimentom vraćen u doba jure, kada su preteče ljudi bila ova izumrla stvorenja. O razlogu izumiranja postoje različita mišljenja, međutim svode se na jedno, da je to bila neka kataklizma dovoljna da izmeni okruženje dinosaurusa u tolikoj meri da im preživljavanje postane nemoguće. Udar džinovskog meteora ili katastrofična erupcija nekog pra vulkana je u trenutku dinosauruse dovela do uništenja. Da nije njihovih fosilnih ostataka, saznanja o ovim stvorenjima verovatno ne bi ni postojala. Nedavno je u novobeogradskoj Areni prikazan i šou koji je oživeo ove prastanovnike naše planete. Bio je veoma posećen.

Međutim, svakodnevnica naša nasušna prevazilazi maštu holivudskih scenarista. Uloge protagonista su izmenjene, odnosno dijametralno suprotne, ali ipak postoje velike sličnosti. Tranzicioni meteorit ili erupcija, odnosno do sada nezabeležena ekonomska destrukcija i fosilni ostaci propalih firmi (naziv ove kataklizme je nebitan sa stanovišta stanovništva  koje izumire i države koja umire), svedoče o toj katastrofi. Eksperiment koji zbog žilavosti pokusnog materijala još uvek traje smestio je Srbiju u doba Jure, a jedan od vođa tog eksperimenta koji je odavno postao stvarnost je strašni Dinkisaurus. Dinkisaurus je baš kao što su naučnici u pomenutom holivudskom napoju oživeli dinosauruse, nedavno oživeo fosilne ostatake jedne fabrike koja u svom novom nazivu Jura sadrži koliko simbolike, toliko i ironije...

Reklo bi se da to i nije čudo, s obzirom da je Dinkisaurus slična čuda izvodio i ranije, oživljavajući fosile tokom predizbornih kampanja. Međutim, ova sadašnja oživljavanja za razliku od prethodnih imaju dugoročniji cilj. Naime Dinkisaurus izumrla čeda oživljava planski po regionima (Kopaonik, Jura), što začuđujuće koincidira sa opredeljenjima stranke regiona kojoj je upravo Dinkisaurus na čelu. Prilikom sledećih izbora Dinkisaurus će glasače uma, pomračenog od gladi, podsetiti na njegove zasluge što je fosil, a time i oživeo region. Ovaj park iz doba Mlađe ima ulogu da još jedom gladne nahrani obećanjima, a žedne prevede preko vode. Ukoliko su i gladni i žedni (kao što jesu), utoliko bolje.

Sredstva uložena u ovaj projekt nisu mala i što je još važnije nisu, strogo formalno gledano, Dinkisaurusova. To su sredstva građana Srbije kojima Dinkisaurus raspolaže kao da su njegova, finasirajući već sada svoju izbornu kampanju i opstanak na vlasti. Za stimulacije koje im se daju iz budžeta, uvek će se naći neki dobročinitelj iz inostranstva koji će pristati da oživi makar jedan fosil po regionu, što će biti više nego dovoljno da se kao eksponati pridodaju izložbi blistavih uspeha garniture na vlasti. Kada izbori prođu, fosili će opet postati fosili, park iz doba Mlađe će se zatvoriti do sledećih izbora, kada će opet biti otvoren sa nekom novom postavkom. Sve će to opet finansirati upravo žrtve tranzicione kataklizme

To je scenario koji ni najmaštovitiji holivudski scenarista nije u stanju da smisli. Uostalom šta je ta fabrika snova, prema ovoj ovde.