Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 98
Reči i misli

Reči i misli 98

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
nedelja, 14. decembar 2008.

Beli šengen (i) za Kosovo

"Sve zemlje sa zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu. Uslovi su svima dobro poznati, kao i posao koji treba da se uradi. Srbija će bez sumnje usredsrediti svoju energiju na postizanje brzog napretka. Pitanje Kosova je za kasniju fazu ovog procesa." (Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, 10. decembar 2008, "Večernje novosti")

"Politička elita ne želi Srbiju u EU i krije od građana mnoge činjenice koje su dokaz ove moje tvrdnje. Svi uslovi Brisela moraju da se ispune i političari to znaju, pa je licemerno reži da ima novih uslova, jer su svi uslovi poznati. I Kosovo je uslov. To nije uslov za kandidaturu, ali jeste indirektno za 'beli šengen' i za članstvo." (Zoran Živković, bivši predsednik vlade iz DS-a, 06. decembar 2008, "Politika")

"Ja verujem da će Euleks biti odmah prisutan i na severu, i da će pomoći da se život nastavi sa malo više reda i zakona u životu Srba." (Ramuš Haradinaj, bivši komandant zapadnog krila OVK i predsednik Vlade Kosova, 09. decembar 2008, "BBC")

"Moja nevladina organizacija deluje i među Srbima u enklavama na Kosovu i došlo se do iznenađujućeg saznanja da su Srbi u enklavama prihvatili realnost i nezavisnost Kosova, tako da s tim Srbima sad treba na albanskoj strani, u parlamentu i vladi dati mogućnost za dijalog." (Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, u Evropskom parlamentu, 04. decembar 2008, RTV Vojvodine)

Sramota zbog stida

"Srbija dobro sarađuje s tribunalom u Hagu. Do sada smo izručili 44 od ukupno 46 optuženika srpske nacionalnosti, a izručićemo i preostala dva. Iz Brisela, međutim, nema apsolutno nikakvih pozitivnih signala, i to me brine. Prijem Srbije u EU je 'stavljen na led'." (Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, za nemački "Štern", 05. decembar 2008, "Tanjug")

"Stid me je zbog intervjua srpskog ministra inostranih poslova Vuka Jeremića nedeljniku Štern, u kojem kritikuje EU i evropske institucije. Nije normalno da centralna zemlja zapadnog Balkana, Srbija, proteruje ambasadore dve susedne zemlje zato što su one priznale treću susednu državu, i to upravo pošto su pre toga tri-četiri susedne zemlje priznale tu novu zemlju, a niko nije proteran." (Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, 04. decembar 2008, RTV Vojvodine)

"Ako je gospodina Kacina sramota što ja kažem zašto je Hrvatska mogla da primenjuje Sporazum godinama pre nego što je uhvatila, pronašla i izručila Ante Gotovinu, a Srbija to ne može u slučaju haških optuženika, koji su na žalost još uvek na slobodi, onda je to individualno mišljenje gospodina Kacina, o kome ja, eto, kao šef diplomatije neću da se javno izražavam. Meni bi bilo daleko bliže pameti neko osećanje stida zbog toga što se Hrvatska tretirala na takav način, a Srbija se ne tretira na takav način, ali eto, srećom, gospodin Kacin nije taj koji odlučuje o evropskoj integraciji Srbije." (Vuk Jeremić, 07. decembar 2008, "Utisak nedelje")

&

"Arogantna neznalica u obličju ministra spoljnih poslova dodatno se izvikala na EU. U intervjuu nemačkom nedeljniku Der Spiegel on je govorio da je EU Srbiju stavila na led, da nam ništa ne pomaže i slične budalaštine. Budali niko ne može da pomogne, pa ni EU. Poslanik Evropskog paralamenta Kalcin je rekao da ga je stid kao izveštača evropskog parlamenta za Srbiju zbog ovog Jeremićevog intervjua. A koliko je tek nas sramota zbog takvog ministra! No, naravno, to ništa ne znači, jer njega njegov nastavnik Boris Tadić i dalje voli i podržava. I daje mu petice iz znanja i iz vladanja." (Svetlana Lukić, u najavi emisije, 05. decembar 2008, "Peščanik" Radija "B92")

Kako (is)poštovati Sonju B.?

U Evropskom parlamentu, 04. decembar 2008, RTV Vojvodine:

"Srpska vlada nije trenutno istinski zainteresovana za uključivanje u Evropsku uniju, pošto imaju drugih sfera interesa, a deo srpske elite je i dalje okrenut ka Rusiji. Misli se i da se može ući u EU a da se ne ispoštuje ceo niz merila." (Sonja Biserko)

"Neću baš braniti srpsku vladu, ali ću je ipak zaštititi. Jer ta vlada je na vlasti tek pola godine, nije učinila baš sve što se od nje očekivalo i pozivam nevladine organizacije u Srbiji da ispolje strpljivost." (Doris Pak, poslanik Evropskog parlamenta)

Čarobnjaci (i njihovi đaci)

"Pri izradi budžeta Vlada se kreće u relativno suženom prostoru koji je omeđen dogovorom sa MMF-om, potrebom da budžet bude restriktivan i da bude poštovan Ustav. Verujem da će Vlada uspeti da pronađe tu skoro čarobnu formulu kako bismo ispunili sve uslove." (Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, 03. decembar 2008, "Međunarodni radio Srbija")

"Srbija ima sve preduslove da uđe u ekonomski haos i zato nam je potreban politički dogovor o tome šta da se radi u narednoj godini." (Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i predsednik SPS-a, 08. decembar 2009, "Pres")

"Donoseći budžet branimo radno mesto svakog čoveka u Srbiji, najvažnija stvar je da odbranimo radna mesta." (Boris Tadić, predsednik DS-a, na sednici GO stranke, 08. decembar 2008, "Pres")

"Neću dopustiti da ono što je budućnost, a to je znanje, bude žrtvovano na budžetskom oltaru." (Božidar Đelić, kao ministar za nauku i tehonološki razvoj, 06. decembar 2008, "Alo!")

Tempo mrkonato

"Svako do ministarstava i svaki od ministara imaće priliku da priliku da pokažu sposobnosti na prolaznim ciljevima. Biće najmanje četiri takva prolazna cilja u narednoj godini. Svako ko ne postiže rezultat mora biti zamenjen." (Boris Tadić, 08. decembar 2008, "Pres")

"Ja sam nametnuo ovaj tempo. Tadić je to od mene video. Preporučujem mu da analizu rada vrši svake nedelje, a ne na tri meseca." (Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu iz SPS-a, 09. decembar 2008, "Večernje novosti")

&

"Meni su kolege kao deca, ne mogu da ih razlikujem i razdvajam." (Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, na pitanje "koji su ministri najbolje radili do sada", 09. decembar 2008, "Blic")

Med i mleko (s druge strane)

"Vladajući režim je obećavao da će nam zahvaljujući EU teći med i mleko, a ne da ćemo izgubiti samo u idućoj godini 300 miliona evra zbog jednostrane primene sporazuma." (Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, 06. decembar 2008, "Alo!")

"Rešili smo da jednostrano primenjujemo SSP, rešili smo da jednostrano primenjujemo Šengenski sporazum, jednostrano ćemo primenjivati i šest tačaka Euleksa. Pa ostaje nam samo da se jednostrano proglasimo i za člana Evropske unije!" (Nenad Popović, predsednik Ekonomskog saveta DSS-a, 11. decembar 2008, "NIN")

&

"Opozicija je sada prinuđena da daje izjave koje otprilike glase: to što Euleks neće sprovoditi plan Martija Ahtisarija i što će on biti statusno neutralan, u suštini znači da je to priznanje nezavisnosti Kosova. Taj iskaz je isti kao kada bih ja sada rekao: to što je opozicija zatražila glasanje o nepoverenju vladi jeste pravi znak da ona podržava vladu!? Govorim o identičnosti matrice razmišljanja." (Mirko Cvetković, predsednik Vlade, 04. decembar 2008, "Vreme")

"Šta da radimo, kako da proteramo Euleks – nećemo valjda da ratujemo?! Neće ovaj predsednik Vlade i predsednik Srbije da vodi građane u crkvu, kao što je to radio prethodni, nego će voditi Srbiju tamo gde se donose odluke." (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a, 09. decembar 2008, RTS)

Svoja na našem

Verica Barać, predsednik Saveta za borbu protiv korupcije:

"Priznala bih Kosovo, povukla sve tužbe i protivtužbe protiv svojih suseda i predložila svim susedima na Balkanu, posebno državama iz naše bivše domovine, da se okrenemo budućnosti i da u susret Evropi krenu zemlje koje međusobno sarađuju i pomažu jedna drugu. Naš realni i važan cilj je da Kosovo što pre postane članica svih međunarodnih institucija koje mogu pomoći da ono što pre krene iz ekonomske i svake druge nerazvijenosti. Tako će i građani naše nacionalnosti tamo početi bolje da žive, time će se na Kosovu smanjiti korupcija i kriminal i izgubiće na važnosti njihove, takozvane nacionalne vođe." (na pitanje "šta bi najpre uradila kada bi dobila vlast u Srbiji na jedan dan?", 04. decembar 2008, Upitnik "NIN"-a)

"Ne plaća me Vlada, već građani! Imam pravo na lično mišljenje, iako radim u Savetu koji je pri Vladi Srbije." (09. decembar 2008, "Pres")

Kad se dobar političar oseća loše

Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade, 30. novembar 2008, "Utisak nedelje":

"Ja se danima ne osećam dobro, jer vidim kako ga [Bojana Krišta] razapinju, a s druge strane znam da taj čovek je radio bolje od svih drugih menadžera u javnim preduzećima. Dakle, to je jedna stvar, druga stvar je da sve to što se desilo, za šta ga optužuju, se dešavalo u stvari u prvom delu godine. On u septembru i oktobru čak nije ni isplaćivao nikakve bonuse, nego je ostao na toj plati, čak je smanjio platu na 320.000, dakle, jer je kriza ovde krenula od septembra."

"Da li Vi znate kako se smanjuje javna potrošnja? Tako što državni aparat, birokratija se smanjuje. Znači, nije problem u visokim platama, nije problem u visini plata. Smanjiti plate nije racionalizacija. Racionalizacija je smanjiti birokratiju."

"Pa znate šta su u jednom feljtonu stavili? Da je moja žena radila u nekoj ekspertskoj grupi koja je maltene pripremala Đinđićevo ubistvo. Te stvari moraju da se istraže. Ili ja ili oni. Ja se zbog ovoga ne plašim, odmah da Vam kažem. Meni ovo daje još veći motiv. Ima raznih ljudi, Krišto je pukao, narodnim rečnikom. On je propao u zemlju od sramote. On ne sme da izađe na ulicu sada od sramote. Ja imam drugačiji karakter, ja sam borac. Ja sam borac i prosto meni ovo daje još dodatni motiv da se borim." (o pisanju "Kurira")

&

"Miodrag Trkajla je saopštio stranci da više neće obavljati nijednu državnu funkciju. Još ranije je podneo zahtev za razrešenje u Ministarstvu ekonomije, tražio je razrešenje sa Aerodroma, a neće biti više ni savetnik u Ministarstvu ekonomije. Angažman u preduzeću 'Univerzijada' je bio njegov privatni i stranka ga nije postavila na to meste. Slažemo se da je previše imati imati tri ili četiri državna prihoda, ali zakon nigde nije prekršen." (Željko Ivanji, član Predsedništva G17, 05. decembar 2008, "Pres)

Njihov život u ružičastom

"Naravno da ne mogu [da obećam da dinar neće dalje padati]. Bilo bi to totalno neozbiljno. [...] Građanin treba sam da odluči da li će živeti u dinarima i računati u dinarima ili će živeti i misliti u evrima kao da smo u EU, a svi znamo da nismo." (Radovan Jelašić, guverner NBS, 07. decembar 2008, "Pres")

"Plaćena sam da ćutim, a ne da pričam. Nisam držala ja platu u tajnosti zato što je ona velika. I da je hiljadu dinara, ja vam je ne bih otkrila. Ne smem da pričam o onome što je tajna. Kad je premijer rekao da plata treba da se objavi, pristala sam i na to, evo: moja plata za novembar bila je 355.205,18 dinara i toliko mi je isplaćeno." (Vida Uzelac, direktorka Centralnog registra za hartije od vrednosti, demantujući da je u novembru primila 1.200.000 dinara, 11. decembar 2008, "Blic")

"Priča o javnim preduzećima ne sme da pređe u senzacionalizam, koji bi mogao da ugrozi ugled tih javnih preduzeća – naročito mislim na ona preduzeća koja su pred privatizacijom i ulaskom stranih partnera, pa bi status zaposlenih u njima mogao biti ugrožen." (Jelena Trivan, poslanik DS-a, 01. decembar 2008, RTS)

Nesvete tajne (dabogda te pohvalio Mirko Đ.)

Grigorije, episkop zahumsko-hercegovački, u pismu arhijerejima SPC-a:

"Pitam se i pitam vas - kome činimo uslugu svojom odlukom o 'umoljavanju za ostanak na tronu'? Da li svjatjejšem Pavlu, odbijajući NjEGOVU VOLjU I ŽELjU, da li Crkvi koja je, ponavljam, BLOKIRANA, da li narodu prestonog grada, ili pak određenom broju onih kojima haos odgovara? Međutim, mi više nećemo moći da se skrivamo iza lica svetog i skromnog starca, našeg patrijarha, koji se trenutno, kako reče jedan od arhijereja, ne liječi na VMA, nego tamo stanuje na našu opštu sramotu."

"Želim da budem do kraja iskren prema vama, pa da kažem i ovo. Naš ministar vjera je sa ponekim od vas razgovarao o ovom pitanju, kao zreo i ozbiljan čovjek, koji kao hrišćanin i čovjek na odgovornom položaju u društvu ima uvida u istorijski trenutak u kome se nalazimo i sagledava kao pronicljiv um svu širinu i dubinu situacije u kojoj smo. Predložio je da taj koji će biti prvi ima vitalnost i energiju, da bude mlađi čovjek koji će imati snage da se sa pomenutim nosi i mnogi su mu to uzeli za zlo."

"Nasuprot tim liturgijski aktivnim, svježim i odgovornim ljudima, kojih je svakim danom čudom Božjim sve više i više, stoje izanđali, potrošeni tužni ljudi izgubljene vjere, koji to nadoknađuju fanatizmom, strahom, sljepilom, divljenjem sebi – kao npr. jedan sablažnjeni i samozvani akademik i jedan propali pop-političar, nedoučeni profesor, i uz to moralista." (10. decembar 2008, "Pres")

&

"On [Grigorije] je ozbiljan vladika, čovek koji bira reči, i sigurno se ne bi brukao i episkopima slao osam strana pisma da činjenice ne govore za njega. Crkva mora da bude u stanju da čuje i sasluša vladiku Grigorija, jer on nije sam." (Mirko Đorđević, "sociolog religije", 11. decembar 2008, "Pres")

Osemenjivanje lešnika

"Milivojević je preterao. Lepo sam za skupštinskom govornicom pričao o Euleksu, o izgradnji vodovoda na Kosovu, a Milivojević je sve vreme mog izlaganja dobacivao: 'Sad ću da vas karam, al’ ću da vas karam, mamu vam j...!' Pominjao je neke lešnike, kako ih jede da bi nas karao." (Velimir Ilić, šef poslaničkog kluba NS-a, 11. decembar 2008, "Kurir")

"Kad se čoveku priviđa, on se sapliće i pada. Ilić ima ozbiljne simptome. Ja kao inženjer stočarstva ne mogu da mu pomognem, treba mu psihijatar. On čuje glasove, a svi oko mene, i predsednica Skupštine, i pozicija, i opozicija to ne čuju. Moguće je i da duplo vidi. Kao čovek koji ne voli da pije niti voli oznojene žene bez redovnih higijenskih navika, a kamoli muškarce, mogu da mu poručim da sam bio veoma vešt prilikom prakse na osemenjivanju goveda i da mi blato ne smeta." (Srđan Milivojević, poslanik DS-a, 11. decembar 2008, "Kurir")

Odlične i vrlo dobre reputacije

U Skupštini Srbije, 11. decembar 2008, RTS:

"Pozitivno je što ste podneli ostavku na mesto predsednika odbora za KiM, jer to mesto pripada SRS-u. Za razliku od vas, predsednik Administrativnog odbora Tomislav Nikolić nema nimalo morala." (Dragan Todorović, šef poslaničkog kluba SRS-a, poslaniku SNS-a Borislavu Peleviću)

"Mene je ovde jedan odlazeći funkcioner SRS-a optužio da nemam morala... Prokleli ste mi unuke zato što sam vas obavestio da sam razgovarao sa Borisom Tadićem, a preksinoć je izaslanik Borisa Tadića u kući Vojislava Šešelja dogovarao sa vama strategiju i taktiku. Niko više od nas ne želi izbore, niko se više od vas ne boji izbora – ti izbori predstavljaju kraj drndanja u Skupštini i prestanak opstrukcije Srbije koju vršite. U životu vam želim sve najbolje, ali neću da se smirim dok vaša stranka ne nestane sa političke scene." (Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba SNS-a, Draganu Todoroviću)

"Što se tiče nestajanja, moj Tomislave Nikoliću, zapamti ovo: kad ti bude došao Dimitrije prvi put iz škole i kad te bude upitao 'deda, šta se to stvarno desilo s tobom i Vojislavom Šešeljom, jer mi deca u školi pričao da si izdao Šešelja' – znaj da si nešto najgore učinio svojim potomcima, da će greh koji si ti učinio preći na njih." (Dragan Todorović)

"Gospodine Todoroviću, kad ideš kod žutih i tražiš novac, znaj da te snimaju. Tako si prošli put snimljen kad si išao da tražiš novac da izađeš iz politike i da se baviš biznisom." (Tomislav Nikolić)

&

"Bio sam član Šešeljeve stranke, ali imam odličnu reputaciju." (Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a, tokom svoje posete Hrvatskoj, 08. decembar 2008, "Nezavisne novine")

"Funkcija zamenika predsednika [SRS-a] ukinuta je jer su poslednji događaji pokazali da ona može da unese samo konfuziju u rad stranke." (Milorad Mirčić, potpredsednik SRS-a, 03. decembar 2008, "Večernje novosti")

O shvatanju čekanja

Novinar: "Kada ste vi shvatili da vam je bliži Vojislav Koštunica od Nikolića i Vučića?"

Maja Gojković, predsednica Narodne partije: "U 2000. godini."

Novinar: "Šta ste čekali osam godina?"

Maja Gojković: "Nisam ništa čekala, nego sam shvatila da mi je Koštunica politički bliži." (08. decembar 2008, "Pres")

Titov naprijed (i druge maksime)

"Siguran sam da bi drug Tito ovo podržao, da pored njega nikne centar za inovaciju i tehnologiju – on je gledao napred..." (Božidar Đelić, otvarajući Drugi festival nauke u muzeju "25. maj", 05. decembar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Normalno je da idu u inostranstvo, pa mi ćemo im čak pomoći da odu. Ne samo zbog toga što nemaju uslova ovde, već i zato što u inostranstvu dobijaju neka druga iskustva i znanja. Imaju priliku da rade sa najboljim trenerima i uz pomoć modernih tehnologija." (Ivan Ćurković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, na pitanje "da li ga pogađa to što se mnogi sportisti žale na uslove u Srbiji i odlaze u inostranstvo da treniraju?", 02. decembar 2008, "Pres")

"Ama, baš me briga za Hilari Klinton… Da je išta valjala, zadržala bi muža!" (Tomislav Nikolić, predsednik SNS-a, 03. decembar 2008, "Blic")

"Naprednjaci će sami da biraju svoj politički put. A, to što će da glasaju za neke zakone ne mora da znači i da podržavaju vladu." (Žarko Obradović, zamenik predsednika SPS-a, o mogućnosti da SNS manjinski podrži Vladu, 04. decembar 2008, "Večernje novosti")

Na suvoj prasetini

"Čestitam 29. novembar građanima crvenog Kragujevca, Srbije i bivše Jugoslavije, sa željom da ponovo budemo deo jedne, evropske porodice! Dajem platu za jagnje i prase, pa da vam direktor danas donese!" (Milutin Mrkonjić, prilikom posete radnicima na autoputu Kragujevac-Batočina, 30. novembar 2008, "Kurir")

"Neki tvrde da svinjsko meso nije zdravo zbog holesterola, a od ovih vegetarijanaca što pasu travu nijedan nije živeo sto godina." (Radovan-Raka Radović, predsednik opštine Trstenik, 28. novembar 2008, "Kurir")

&

Velimir Ilić, predsednik NS-a:

"Ispljuvao me je [Dragan Marković Palma], priča po televizijama da sam alkoholičar, da se ne treznim. Ne podnosim alkohol. Popijem malo samo u Guči kad je sabor trubača. Pa ja se od dva piva napijem." (01. decembar 2008, "Pravda")

"U vreme posta nema ni alkohola ni mrsne hrane. Moji pokojni roditelji su imali običaj da u ovo vreme kolju svinje, ali ja godinama to ne praktikujem jer imam farmu, pa uvek imam svežeg mesa." (28. novembar 2008, "Kurir")

VREMEPLOV

"Ako ne bude tačna ta moja priča o 2007. kao godini našeg ulaska u EU, neću se više baviti politikom." (Zoran Živković, kao premijer Srbije, avgust 2003)

"Obalićemo aktuelnu vlast." (Vojislav Koštunica, kao predsednički kandidat DSS-a, na mitingu u Čačku, septembar 2002)

"Voleo bih da vidim toga ko će da izađe i uzme nam mandate. Nisam im ja Koštunica ni DSS. Ušao bih na taj sastanak i više ne bi održali nijedan. Ne bi više postojali." (Velimir Ilić, septembar 2002, "Politika")

"Čekamo još njih nekoliko, pa da napravimo domaćinsku partiju, najurimo četnike i partizane, i povedemo Srbiju gde treba." (Radovan-Raka Radović, kao zamenik predsednika Radničkog pokreta, 14. septembar 2000, "Vreme")