Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 92
Reči i misli

Reči i misli 92

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
utorak, 28. oktobar 2008.

Ograničeno nesposobni

"Ako srpske vlasti ispune ono što su nam obećale – da će u potpunosti sarađivati s Haškim tribunalom, a to znači da će uhapsiti Ratka Mladića, Holandija će s velikim zadovoljstvom biti prva zemlja koja će ratifikovati SSP sa Srbijom. Mi ne tražimo ništa drugo od srpskih vlasti, osim da ispune obećanje. Pričao sam sa Jeremićem i Tadićem nekoliko puta o tome. Ne tražim nešto što oni ne mogu da urade – uostalom, zar bi obećavali nešto što ne mogu da urade?" (Maksim Ferhagen, ministar spoljnih poslova Holandije, 19. oktobar 2008, "Dnevnik")

"U aprilu smo dobili SSP, uprkos činjenici da po ko zna koji put Evropa pravi ustupke nesposobnoj Srbiji." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 20. oktobar 2008, "Politika")

Kandidatura za Euleks

"Očekujem kandidaturu Srbije za Evropsku uniju do kraja naredne godine i nadam se da će Beograd poštovati odluku Kosova da bude nezavisno. Centralna tačka evropske politike na Balkanu biće naredne godine Kosovo, a najvažnije je da tamo počne da funkcioniše misija Euleks." (Oli Ren, komesar EU za proširenje, u Varšavi, 23. oktobar 2008, "Beta")

"Neće biti problema sa Euleksom ako ta misija ispuni određene uslove. Ona mora biti pod mandatom Ujedinjenih nacija, statusno neutralna i ne sme da sprovodi Ahtisarijev plan. U tom slučaju misija može da se zove kako god hoće." (Boris Tadić, predsednik Srbije, u Kragujevcu, 22. oktobar 2008, "Politika")

"Za akciju potpisivanja peticije protiv Euleksa odlučili smo se zbog nejasnih, konfuznih i nepreciznih stavova državnog rukovodstva Srbije po pitanju te misije." (Radovan Ničić, predsednik Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije, 22. oktobar 2008, "Tanjug")

Misionar s vizijom

"Kada bih se ja lično pitao i kada bih ja ovog trenutka odlučivao o tome, za mene nema nikakve razlike da li se međunarodne snage na Kosovu zovu UNMIK ili Euleks." (Dragan Marković Palma, predsednik JS-a, 20. oktobar, TV "Palma plus")

"Više od svega ohrabruje vaša podrška evropskoj budućnosti Srbije, naročito, u ovom kritičnom trenutku, za vašu zemlju. Budućnost Srbije je u partnerstvu i evropskim integracijama i SAD će nastaviti da daju podršku na tom putu." (DŽenifer Braš, zamenica ambasadora SAD u Beogradu, na konferenciji za novinare s Draganom Markovićem Palmom, 20. oktobar, TV "Palma plus")

"Palma ne zna ni šta je to Euleks. On misli da se to maže na hleb!" (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 22. oktobar 2008, "Kurir")

Odvikavanje od bolesti nezavisnosti

Vuk Drašković, predsednik SPO-a:

"Mi smo taj sporazum [SSP] potpisali bez Kosova i on se ne odnosi na Kosovo. I ne može se odnositi na Kosovo, jer Srbije tamo nema. Nema nikakve državne vlasti nad Kosovom. Pa i kad se bude odlučivalo o prijemu Srbije u EU sigurno da će Srbija ući u EU bez Kosova." (23. oktobar 2008, "Politika")

"Suverenitet je vojna, policijska, zakonodavna, pravosudna i izvršna vlast države nad određenom teritorijom. Dakle, sve ono što je Srbija izgubila na KiM u ratu sa NATO paktom koji su skrivili Milošević, JUL i SRS. I čemu danas vezivanje kamena oko vrata Srbiji da se bori da odbrani ono čega nema i da time zapravo amnestira politiku koja je krivac za gubitak suvereniteta nad Kosovom. Odatle proizilaze glavna naša kaskanja i zaostajanja na putu ka EU." (25. oktobar 2008, "Danas")

"Zahvaljujući mom boravku tada [1999. godine] u Saveznoj vladi, danas su mnogi, možda i vi lično, živi. Sve bi to bilo poubijano da nije bilo tada SPO-a u vladi koji je zaštitio demokratsku opoziciju." (23. oktobar 2008, "Politika")

"Potrebno nam je naše staro srce za novo i najveće pregnuće, da se ispred sedišta EU što pre zaleprša i zastava Srbije. Taj veliki cilj je naša arhimedovska tačka oslonca, sa polugom na desnoj strani srpskog istorijskog pasoša." (na sednici GO SPO-a, 19. oktobar 2008, "Kurir")

Socijalna katastrofo, iz dva dela, nikad nećeš biti cela!

Nenad Čanak, predsednik LSV-a:

"Ne samo da smo dobili odgovor [Vlade], nego smo našli način kako da se spreči socijalna katastrofa kod potrošača gasa. I ja zbog toga, ne samo da nemam nameru da uskraćujem podršku toj Vladi, već moram da je pohvalim da je uspela, na moje veliko iznenađenje, da se suoči sa ovim problemom." (o odluci Vlade da se računi za gas plaćaju u dva dela, 22. oktobar 2008, RTS)

"Rusi su probali još 1948. godine da preuzmu NIS, ovo danas nema nikakve razlike, ovo je suštinski pokušaj uništenja nezavisnosti Srbije. Jer tu je sad – da upotrebim neku nežnu reč – veleizdaje, koju je počinila vlada Koštunice dr Vojislava, a to je predavanje kompletnog energetskog sistema u ruke Rusima." ("Pres pretres" TV "Pink")

&

"Paradoksalno je da su Milošević i Marjanović vodili odgovorniju ekonomsku politiku – a znate kakvi su oni bili – od Tadića, Koštunice, Dinkića, Labusa, Ilića, Naumova..." (Čedomir Jovanović, 23. oktobar 2008, RTS)

"Teoretski je trebalo povećati cenu gasa za 100 posto da bi uspeh Vlade bio još veći!" (Miroslav Markićević, zamenik šefa poslaničkog kluba NS-a, 22. oktobar 2008, "Problem" TV "Studija B")

"Sva ova poskupljenja ne mogu da destabilizuju zemlju jer Srbija i nije stabilna." (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, 18. oktobar 2008, "Pravda")

Suviše možda relativno

"Javna potrošnja mora da odreaguje, sada ovako da kažem, relativno možda deluje suviše ekonomskim terminima, da bi[smo] morali sada da idemo na čvršću fiskalnu a malo blažu monetarnu politiku – a šta to u suštini znači za građanstvo? To znači da se, što se tiče monetarne politike, ne ide restriktivno u skupljanje likvidnosti sa našega tržišta, ali zato bi fiskalna politika morala da bude čvršća u smislu oštrije kontrole javne potrošnje i praktično, stvaranje jednog održivog budžeta za narednu godinu." (Mirko Cvetković, predsednik Vlade, 23. oktobar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Koridor 10 će ostati, da tako kažem, kao spomenik rada ove vlade. To je veliki doprinos SPS-a. Mnogi ministri nisu ni znali šta je Koridor 10. Mnogi su mislili da Mrkonjić i dalje pravi mostove od stiropora." (Ivica Dačić, potpredsednik vlade, 23. oktobar 2008, "NIN")

"Ako neko u Vladi misli da poveća penzije na 70 odsto zarade, to samo znači da su mu penzije najvažniji izdatak i da će se odreći, recimo, Koridora 10." (Diana Dragutinović, ministar finansija, 24. oktobar 2008, "Danas")

"Ako hoćemo da iznesemo akcije naših preduzeća na berzu mora da postoji berza, berza mora da ima dobre cene, nećemo valjda da iznosimo akcije naših preduzeća na berzu u sred nižih cena. Ako nemački Dojče bank železnica odustala pre dva meseca od iznošenja akcija na berzu, ako su odustale sve svetske kompanije, hoćemo mi da budemo ludi pa da mi..." (Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, o obećanih 1000 evra besplatnih akcija, 23. oktobar 2008, "Poligraf" TV "B92")

"Dosta više s tim, čim neko osvoji vlast, dovede nove, svoje ljude. To se više ne može izdržati." (Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu iz DS-a, 21. oktobar 2008, prema "Šta radite, bre?" RTS-a)

Niko nema što će Srbin smisliti

"Od nas zavisi da li nam se crno piše. Baš u ovakvoj svetskoj finansijskoj krizi i u pretećoj recesiji se možda nalazi šansa za ubrzani razvoj Srbije, možda ne na način koji smo predviđali do danas, ali na način koji moramo da osmislimo u godinama koje dolaze." (Boris Tadić, 20. oktobar 2008, RTS)

"Predsednik Republike je kod nas i glavni urednik svih novina, i predsednik Vrhovnog i Ustavnog suda, on je i premijer, i ministar, i bavi se i koncesijom, i spoljnom politikom, i …" (Čedomir Jovanović, 20. oktobar 2008, "Politika")

Svetu i celom SRS-u

"Srbija mora sama da bira svoju budućnost i zato poručujem svetu da – ako je naša sadašnjost kazna, nismo je zaslužili, ako je sudbina, nećemo joj podleći, ako je nesreća, preživeli smo i teže." (Tomislav Nikolić, na osnivačkoj Skupštini Srpske narodne stranke, 22. oktobar 2008, "Politika")

"LDP i SRS se više ne bore za glasače već za indoktrinaciju postojećih članova. To više nisu stranke, to su sekte. Mi želimo da se izborimo za 'mejnstrim' deo građana, znači najveći deo biračkog dela koji se nalazi između umereno levog i umereno desnog." (Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a, 20. oktobar 2008, "Alo!")

Ako laufer laže, logo ne laže

Poslanici SRS-a o SNS-u, 23. oktobar 2008, "Politika":

"Predsednik parlamenta treba da zatraži od nadležnih državnih organa informaciju odakle toliki novac novoformiranoj političkoj partiji da šest televizija prenosi njihovu osnivačku skupštinu? Formirana je prozapadna politička partija, dokaz je njen logo, koji je samo modifikovan logo nemačke firme MTU, koja je u Drugom svetskom ratu proizvodila motore za tenkove 'tigar', a danas pravi motore za teška vozila i tenkove 'leopard 2'." (Gordana Pop Lazić)

"Tomislav Nikolić je otišao, kad je on napustio SRS, u američku ambasadu. Američki ambasador je pozvao engleskog ambasadora, a onda rekao, pred jednim malim srpskim lauferom, da ovom gostu treba pružiti svaku vrstu podrške – materijalne, medijske i svake druge." (Jadranko Vuković)

"Kako će Skupština da radi dok po njoj hodaju duhovi? Kad [Tomislav Nikolić] ubuduće bude pominjao Vojislava Šešelja, neka kaže: 'Bože oprosti mi, nisam dostojan svom kumu ime da pomenem, ali moram da bih opravdao sramotu u koju sam uveo i sebe i druge ljude'." (Marko Milenković)

Menjanje budućnosti

O Deklaraciji o političkom pomirenju DS-a i SPS-a:

"Bili smo na suprotnim stranama, ali nam nije cilj da sada to razmatramo. Ne možemo deklaracijom promeniti prošlost, a prošlost uključuje i način na koji smo gledali na događaje. Ipak, svi se mi možemo promeniti u budućnosti." (Jelena Trivan, portparol DS-a, 22. oktobar 2008, "Politika")

"Sporazum je potpisan sa strankom čije su ubice likvidirale Ivana Stambolića, Slavka Ćuruviju, čelnike SPO i mnoge druge građane Srbije. Potpisan je sporazum sa strankom čiji su čelnici doveli Srbiju na ivicu ekonomske propasti 1996. godine i na ivicu fizičkog istrebljenja 1999. godine. Sam sporazum je pun floskula koje ne znače ništa, očigledno je da su ga pisali ljudi koji su politički nepismeni – izgleda kao da je izašao iz pera Mire Marković." (Zoran Živković, bivši premijer i član DS-a, 21. oktobar 2008, "Kurir")

"Onako kako ja to vidim, reč je o platformi Vlade Srbije, što je pozitivno i dobro. Termin 'Deklaracija o pomirenju' je patetičan izraz za jednu stvar koja bi trebalo da je normalna. Taj termin može samo da uznemiri članstvo obe partije. Ne doživljavam da to ima bilo kakve veze sa mnom ili mojom porodicom." (Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića i izbeglica u Rusiji, 21. oktobar 2008, "Kurir")

Pravićemo Palmu od blata (i žirafu od plastelina)

"Jagodinski zoološki vrt dobiće žirafu na poklon i ja ću žirafu dovesti ispred Skupštine Srbije da je pokažem, a pokazaću i otpremnicu odakle je stigla. Žirafa je vrlo popularna životinja, ovih dana, i ja zahvaljujem novinarima što mi prave ovakav marketing. Baš me je zvao jedan gospodin iz Amerike da me pita ko mi radi ovako dobar marketing, a ja kažem – ne košta me, ne plaćam ništa." (Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, 24. oktobar 2008, "Politika")

"U toku svoje posete Jagodini zamenica ambasadora SAD DŽenifer Braš poklonila je gradonačelniku Jagodine žirafu igračku." (Rajan Heris, ataše za štampu ambasade SAD, 23. oktobar 2008, "Pres")

Glasni aranžman

"Kao što znate, koliko vas koštaju novine kad izađu iz štamparije, bez obzira na cenu koju odštampate, svaki političar zna istinu o stvarnim troškovima kampanje u kojoj se bori za svaki glas. Na kraju, kada se podvuče crta, glas u Srbiji jako teško može da košta ispod sedam evra. Ako se spustite ispod toga, kao što je uradio LDP, nemojte da budete iznenađeni zbog toga što ste dobili 5,2 a ne osam procenata koliko su istraživači videli do poslednjeg trenutka." (Čedomir Jovanović, 20. oktobar 2008, "Politika")

Autobiografska bajka

"Nažalost nemam [vremena za pisanje], ali knjiga koju sam nedavno objavio je zbirka pesama koje su davno napisane... Trenutno radim na romanu koji bi trebao da izađe u toku sledeće godine. To je priča o nama, ja sam glavni lik u romanu, borac u tmurnim devedesetim godinama gde se javlja velika borba dobra i zla..." (Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i pisac, 21. oktobar 2008, "Pravda")

Dozvoljene greške

"Profesor univerziteta, inače politički analitičar, Đorđe Vukadinović, koga do tada nisam poznavao, sem što sam ga često viđao na TV ekranima, pretrčao je Vasinu ulicu na nedozvoljenom mestu između trolejbusa da bi mi saopštio svoje viđenje serije, pa smo se tek potom upoznali." (Milovan Vitezović, o svojoj seriji "Vuk Karadžić", 23. oktobar 2008, "NIN")

"Stavljam na glasanje predlog narodnog poslanika Nade Koštunice..." (Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine, o predlogu Nade Kolundžije, šefa poslaničke grupe ZES-a, 24. oktobar 2008, "Politika")

VREMEPLOV

Vuk Drašković:

"Srbija, spremna za rat, najveća je zaloga mira." (na mitingu, 9. jun 1991)

"Mislim da ćemo veoma brzo, uz zgodnu formulaciju, koju ne bih hteo da obelodanim, bezuslovno postati polučlanica Partnerstva za mir, sa realnim izgledom da u 2007. uđemo u NATO." (kao ministar spoljnih poslova SCG, jul 2005, "Blic")

"Tišina! Ono što je zamućeno biće odmućeno." (na početku sednice GO SPO-a, mart 2005)