Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 84
Reči i misli

Reči i misli 84

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
utorak, 02. septembar 2008.

Južna Osetija se brani na (severnom) Kosovu

"Rusija, po priznanju Južne Osetije i Abhazije, možda isto tako učini i sa Kosovom, ništa ne mogu da isključim." (Konstantin Kosačov, predsednik spoljnopolitičkog odbora ruske Dume, 28. avgust 2008, "BBC")

"Ja ne vidim paralele. Kosovo i Južna Osetija su dva veoma različita slučaja." (Robert Vud, zamenik portparola američkog Stejt departmenta, 28. avgust 2008, "B92")

"Ako ste priznali tamo [Kosovo], priznajte tada nezavisnost Abhazije i Južne Osetije. Nikakve razlike nema, to je izmišljena razlika." (Vladimir Putin, predsednik Vlade Rusije, za nemačku televiziju "ARD", 30. avgust 2008, "B92")

"Međunarodno priznanje Kosova kao razlog za slične zahteve drugih naroda je glupa i pogrešna teza." (Dimitrij Rupel, ministar inostranih poslova Slovenije, 30. avgust 2008, "B92")

"Mnogobrojni istorijski, naučni i pravni argumenti svedoče da je Kosovo jedinstven slučaj i da ne može da posluži kao model za rešavanje drugih konflikata. Odbijanjem da prizna nezavisnost Kosova, a čineći suprotno u slučaju Južne Osetije i Abhazije, Moskva nanosi štetu naporima međunarodne zajednice da pronađe pravedno, realno i stabilno rešenje za sukobe." (saopštenje Ministarstva inostranih poslova Albanije, 28. avgust 2008, "B92")

&

"Bili smo na pragu rata na severu Kosova kada smo osvajali železnice, sudove... Da je Koštunica kontrolisao i vojsku u tom trenutku, mi bismo sada gledali Južnu Osetiju na Kosovu." (Rada Trajković, potpredsednica srpskog Nacionalnog veća na KiM, 24. avgust 2008, "Blic")

Uslužno priznanje

"Postoje pritisci na zvaničnu Podgoricu da se što pre izjasni o statusu Kosova. Crna Gora ne može pitanje Kosova pretpostaviti evropskim integracijama." (Svetozar Marović, potpredsednik DPS-a Crne Gore, 27. avgust 2008, "Alo!")

"Nisam ni sumnjao da će ova vlast priznati Kosovo jer mora da ispunjava naloge iz inostranstva. Osim toga, vlast u Prištini najbolji je partner DPS-a. Oni su im pomogli da lažiranjem rezultata referenduma dobiju nezavisnu Crnu Goru i sad moraju da im uzvrate uslugu." (Andrija Mandić, predsednik Srpske narodne stranke Crne Gore, 27. avgust 2008, "Alo!")

&

"Razumemo da je pitanje Kosova vrlo osetljivo za Crnu Goru i za odnose sa Beogradom i Prištinom, ali verujemo i da je sada pravo vreme za Crnu Goru da prizna Kosovo." (Kevin Lajn, ambasador Velike Britanije u Podgorici, za "Pobjedu", 30. avgust 2008, "Beta")

Kako je propao Ahtisari

"Mi u Evropskoj uniji smo jednostavno odlučili da Kosovu treba pomoći na sve moguće načine. Pošto nije prošao Ahtisarijev plan morali smo pripremiti plan B. [...] Mi kasnimo već godinu i po dana radi srpske politike, mi smo pristali na te pregovore koji su trajali pola godine, do kraja prošle godine. Euleks bi već ne samo morao biti dole, nego bi morao pokazati konkretne rezultate. [To nije neuspeh politike Evropske unije], ja mislim da je to pre svega neuspeh politike Srbije u odbrani prava Srba na Kosovu." (Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, 26. avgust 2008, "Poligraf" TV "B92")

&

"Predlog da Ahtisari dobije Nobelovu nagradu za mir je pobeda gej lobija. Pošto sam proučavala Ahtisarijevu biografiju, mogu da zaključim da su homoseksualci u svetu u velikoj ofanzivi. Ahtisari je kroz najveću svetsku organizaciju homoseksualaca YMCA, čiji je aktivista, a koja je svojevremeno optužena za sodomu i gomoru, uspeo puno da postigne, uključujući i to da bez završenog fakulteta dobije 15 počasnih doktorata, četiri nagrade za slobodu, Fulbrajtovu za razumevanje i samo mu još fali Nobelova." (Ljiljana Bulatović, publicista, 23. avgust 2008, "Glas javnosti")

Majstor dobrog raspoloženja (i sudija da živne!)

U Haškom tribunalu, 29. avgust 2008, "B92":

"Radovan Karadžić, odbijajući da se izjasni o krivici: Mene zanima šta se dešava sa mojim podnescima, u kojima sam izrazio sumnju da je ovaj proces u celini uopšte moguć zbog mnogih grešaka koje su počinjene u odnosu na mene, kao i zbog činjenice da se, po mom dubokom uverenju, ipak lažno predstavlja kao sud međunarodne zajednice, a u stvari je sud NATO-saveza, koji je mene odlučio da likvidira. To su stvari koje ozbiljno me sprečavaju da se izjašnjavam o bilo čemu dok se to ne razjasni. Ja sam prestao da se predstavljam lažno, red bi bio da svi prestanemo da se predstavljamo lažno.

Ijan Bonomi, sudija: Unesite 'nije kriv'."

Radovan Karadžić: Da li mogu da vas držim za reč?

Ijan Bonomi: Sa čim u vezi?

Radovan Karadžić: Da nisam kriv.

Ijan Bonomi: To ćemo tek videti, gospodine Karadžiću."

&

"I pre nego što je postao dr Dabić, u Radovanovom prisustvu bebe su prestajale da plaču, mačke da grebu, a cveće da vene! Na psihijatriji, u sobama u kojima je Karadžić radio, dešavalo se da skoro uvelo cveće odjednom 'živne'." (Sonja Karadžić, ćerka Radovana Karadžića, 26. avgust 2008, "Gazeta")

Predajom do boljeg života

"Za Mladića i Hadžića, kao i za njihove porodice i građane Srbije, bilo bi najbolje da se dobrovoljno predaju. Nisam ubeđen da žive u blagostanju i da žive bez problema, mislim da je bolje da se predaju." (Dragan Šutanovac, ministar odbrane iz DS-a, 29. avgust 2008, "B92")

Specijalno (pre)vaspitanje

"U najgorem slučaju, ukoliko dođe do potpune blokade parlamenta, pozvaću sve političke subjekte da se dogovorimo kako dalje, ali udaljavanja sa sednice neće biti. Koristiću sve druge mogućnosti, kao što su upozorenja, opomene i isključivanje sa sednice. Jer, pauza i prekid su bolji metodi od fizičkog udaljavanja poslanika sa sednice. Mislim da je takav način ophođenja prevaziđen i ne daje rezultate jer poslanici ne učestvuju u radu." (Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine, 30. avgust 2008, "Blic")

"Kada su Milošević, Mićićeva i Maršićanin mogli da me tuku i izbacuju iz sale, verovatno to može i Dejanovićeva. Ima nas 82. Pokušaću da ostanem poslednji koga će da izbace iz Skupštine. [A onda] ćemo dovesti narod ispred Skupštine, a onda je pitanje hoće li uopšte biti sednice." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, 30. avgust 2008, "Večernje novosti")

Slobodane ti si komunista, voledoh te k'o Isusa Hrista

Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu iz SPS-a:

"Posebno ističem predsednika Borisa Tadića, koji je na čelu tima ljudi koji vode Nacionalni savet za infrastrukturu. To mi garantuje da će ovi projekti biti realizovani i zbog toga sam se ovoga i prihvatio, neki drugi interes nemam u 66. godini života." (28. avgust 2008, "Vreme")

"Boris Tadić bolje od Slobodana Miloševića razume važnost izgradnje Koridora 10. Tadiću nije teško ni da dođe na gradilište, za razliku od mog druga Miloševića, koji to nije želeo da radi. Slobodan Milošević je bio moj prijatelj i moj najbolji drug, ali i pored toga što je bio upoznat sa prednostima koje izgradnja autoputa može da nam donese, to nije uradio." (27. avgust 2008, "Pravda")

&

"Ja sam ateista i nisam vernik, ali danas je za mene Slobodan Milošević postao svetac." (11. mart 2008, TV "B92")

"U principu sam protiv tog posla, ali jedini ko bi mogao da bude istetoviran na mom telu je naš istinski heroj Slobodan Milošević." (o tetoviranju, maj 2005, "Glas javnosti")

"Ne mogu da verujem da će građani glasati za one koji su ih prevarili i osiromašili, za one koji se hvale da su uhapsili gromadu od čoveka Slobodana Miloševića, a potom ubili sopstvenog premijera, za one koji su izbacili radnike iz fabrika i unazadili seljake." (13. januar 2008, "Tanjug")

Gde su, šta rade...

"Predsednik Koštunica ne ide na modne revije, pa ga zbog toga verovatno neki ne viđaju u javnosti, a zato ga i pre vremena šalju u penziju." (Slobodan Vuksanović, šef Informativne službe DSS-a, 26. avgust 2008, "Večernje novosti")

"Onaj ko očekuje od LDP-a da zauvek bude neki prkosni, doduše i veoma hrabri Kalimero, malo se preračunao. Ali, to ne znači da gvozdena metla ne radi, kao što je i netačno da nikog nije do sada počistila. Koštunica je počišćen sa vlasti, kao i njegov satelit, veći od same planete – Srpska radikalna stranka." (Nenad Prokić, funkcioner LDP-a, 25. avgust 2008, "E novine")

Pijačnim računom do proevropske vlade

"Građani su pokazali da su veoma odgovorni i da su dobri matematičari. Shvatili su da bez socijalista nije bilo moguće formirati proevropsku vladu." (Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine i potpredsednik DS-a, 25. avgust 2008, "Večernje novosti")

"Ovo je jedna neverovatna vlada, u kojoj su zajedno Ugljanin i SPO, DS i SPS, u kojoj, na primer, mađarska koalicija nije ušla u izvršnu vlast već sa svoja tri poslanika od kojih zavisi vlada, praktično daju manjinsku podršku... Plus tu je Čeda, koga Tadić čuva kao keca u rukavu i koji jedva čeka da uskoči u vlast. Ovo je Manterova vlada i njegov je cilj da sadašnja vlada napravi potpuni zaokret od državne politike koju je Srbija vodila do sada." (Andreja Mladenović, porptarol DSS-a, 28. avgust 2008, "NIN")

"Verovatno je postao mnogo pametniji, bolji i lepši posle te izjave." (Suzana Grubješić, šef poslaničkog kluba G17 plus u Skupštini Srbije, o izjavi Čedomira Jovanovića da su "G17 plus marginalci", 26. avgust 2008, "Večernje novosti")

Male rasprave među partijskim (ne)prijateljima

Vuk Drašković, predsednik SPO-a, 28. avgust 2008, "Pres":

"DS još nije profilisan kao levica, iako se tako predstavlja, a SPS je miljama udaljen od istorijske srpske levice Tucovića, Markovića, Mišovića ili Topalovića. Vezan za Miloševića, SPS će nestati. Odvezan od Miloševića, ima šansu za baj-pas... Po Srbiju je opasno održavati u životu levicu koja je došla iz sibirskih gulaga, na tenkovima Crvene armije."

"Početkom 90-ih bio sam predsednik SPO-a, a Vojislav Šešelj potpredsednik. Sukob je izbio oko toga gde se brani Srbija. Manjinsko radikalno krilo SPO-a istupilo je s tezom da se Srbija brani u Kninu. Većinsko krilo odgovorilo je da se Knin brani u Srbiji. Došlo je do raskola i cela poslednja decenija 20. veka protiče u sukobu te dve ideje."

&

"Ozbiljne političke stranke ne treba da se bave komentarisanjem izjava političkih komaraca. Šta narod misli o Vuku Draškoviću, potvrđuju protekli izbori, na kojima nije smeo da se samostalno pojavi, već se kao pijavica šlepao na političkom telu Borisa Tadića i DS. Prvu svoju knjigu 'Ja malograđanin' posvetio je Titu. On govori o Tucoviću, a glavom bez obzira je pobegao od odbrane srpskih nacionalnih interesa, gurajući svoje najbliže saradnike u sigurnu smrt. Sramota je da jedan partijski apartčić i šef kabineta Mike Špiljka tako govori." (Uroš Šuvaković, socijalista, 30. avgust 2008, "Kurir")

"Drašković je uvek u intelektualnom i fizičkom raskolu: on je jednom nogom kod Danice, a drugom kod Borisa Tadića. Njegov politički dijapazon je vrlo šarenolik, od krajnje desnice do krajnje levice. Nekada je bio opozicioni političar po volji Amerike, a sada je po volji Mire Marković." (Milorad Mirčić, potpredsednik SRS-a, 30. avgust 2008, "Kurir")

Ko ubija, taj i laže!

"Za sve suzavce i dimne bombe koje su bacali na nas one noći odobrenje daje direktor policije uz saglasnost ministra. Dačić je započeo ministrovanje ubistvom čoveka i tražićemo njegovu odgovornost." (Tomislav Nikolić, 30. avgust 2008, "Večernje novosti")

"Kazao sam mu [Aleksandru Antiću iz SPS-a Beograda] da prenese svom Ivici da ću se do poslednjeg daha boriti protiv njih, zato što su lažovi." (Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, 27. avgust 2008, "Politika")

Pokazna vežba "Pričest u Pentagonu"

Nakon odluke episkopa Artemija da razreši vikarnog episkopa Teodosija:

"Oni su išli da pričeste Njegovu svetost. Ne verujem da su ga izvestili o događajima u Dečanima, a ako i jesu, uveren sam da ih on ništa nije razumeo." (Artemije, vladika raško-prizrenski, o poseti patrijarhu Pavlu mitropolita Amfilohija i episkopa Teodosija, 28. avgust 2008, prema "NIN"-u)

"Nekako sličan 'recept' mitropolit Amfilohije upotrebio je i 1997. godine, u vreme velike političke bitke u Crnoj Gori, kada se odlučivalo da li će pobediti struja tadašnjeg predsednika Momira Bulatovića ili tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Mitropolit je kod patrijarha poveo Mila Đukanovića, a Bulatoviću, i pored molbi, nije omogućena poseta Patrijaršijskom dvoru." (28. avgust 2008, "NIN")

"Mi složno izjavljujemo da dajemo podršku i izražavamo puno poverenje igumanu našeg manastira vikarnom episkopu Teodosiju i upravi manastira. Posebno smo ogorčeni činjenicom da je glavni pokretač razbijanja našeg bratstva protosinđel Simeon Vilovski, koji je mimo svih crkvenih pravila sa gordošću došao u manastir da prisilno smeni našeg igumana. Žao nam je što smo prilikom Vašeg dolaska u manastir ps. Simeona morali fizički da udaljimo..." (saopštenje bratije manastira Visoki Dečani, čiji je iguman Teodosije, 28. avgust 2008, "Vreme")

"Jadni su pokušaji da se diskredituje ličnost vladike Artemija, ali usaglašenost tih pokušaja jasno govori o organizovanoj akciji koordinisanoj iz jednog centra. Vladika mora po direktivi Pentagona biti uklonjen, jer je jedini koji direktno stoji na putu konačne otimačine naše teritorije i stvaranja mafijaško-banditske tvorevine velike Albanije." (saopštenje Eparhije raško-prizrenska, 26. avgust 2008, "Beta")

Politički maksimum

"Pa, shvatate li da je 300 hiljada ljudi ugroženo zbog 100 kilograma ribe i 50 kilograma žaba? Neka se biološki minimum koji iznosi 200 litara u sekundi na reci Rzav podeli po principu – pola narodu, pola žabama i problem je rešen. [...] Šta će nam očuvana sredina ako u toj sredini ne bude naroda?" (Slobodan Jolović, predsednik opštine Lučani, o nestašici vode, 23. avgust 2008, "Glas javnosti")

"Neka se obrate Pokretu za zaštitu potrošača." (Žarko Obradović, ministar prosvete iz SPS-a, "savet roditeljima koji su platili udžbenike koji su naknadno ostali bez dozvole", 30. avgust 2008, "Blic")

"Mislim da ne treba propisivati bilo šta, mislim da je to van svake pameti. Ja sam za to da se uspostavi prava demokratija, da svako ima pravo da kaže šta misli, a ne nešto što nas vodi ka diktaturi, da nam se nameće nešto što kao postoji na Zapadu. Narod je taj koji treba da proceni i ko je uopšte merodavan da donosi takve kodekse. To nije radio ni Milošević." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, o kodeksu o ponašanju državnih funkcionera, 30. avgust 2008, "Danas")

"Zašto bi od mene i ljudi iz Olimpijskog komiteta trebalo tražiti da podnesemo ostavke. Zbog loših rezultata? [...] Svako ima svoj deo odgovornosti, ali Olimpijski komitet Srbije ne može da bude odgovoran za to što je neko loše igrao."(Ivan Ćurković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, 23. avgust 2008, "Pres")

VREMEPLOV

"Tačno je da se 63 odsto građana na poslednjem popisu izjasnilo da govori srpskim, a među njima sam bio i ja. [Sada] govorim istim jezikom, ali želim da ga naslovim crnogorskim. Zašto? Zato što sam shvatio da neko želi da činjenicom da govorim srpskim jezikom meni uskrati pravo da izaberem svoju kuću i kažem da je moja država Crna Gora." (Svetozar Marović, potpredsednik DPS-a Crne Gore, 01. novembar 2007, "Večernje novosti")

"Država pod hitno treba da pokrene masovna okupljanja i demonstracije u svim većim gradovima – u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu. Država ima mehanizme za to. Tvrdnja da nećemo upotrebiti vojsku je poruka da mogu da nam uzmu Kosovo." (Artemije, episkop raško-prizrenski, 07. decembar 2007, "Kurir")