субота, 20. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Речи и мисли > Речи и мисли 2008.
Речи и мисли

Речи и мисли 2008.

PDF Штампа Ел. пошта
Александар Лазић   
недеља, 04. јануар 2009.

Јануар

"У српском језику ликвидирати не значи обавезно стрељати." (Војислав Шешељ, у Хашком трибуналу, "Политика")

"Ја желим да будем председник људи, а не председник неког дрвета са планине, макар то била и Шумадија Војислава Коштунице." (Чедомир Јовановић, председнички кандидат ЛДП-а, "Бета")

"На ТВ дуел пристаје само Миланка Карић. Шта са њом да причам, о кувању слатког, ваљда?!" (Велимир Илић, председнички кандидат НС-а, "Бета")

"Растао сам уз 'Капитал', а не Библију. Мада ни 'Капитал' нисам прочитао." (Милутин Мркоњић, председнички кандидат НС-а, 08. јануар 2008, "Данас")

"Ове четири тегле намењене су због економског стања у држави – да откопам, бре, ове који су криви за нас: једна је за Тита, друга за Ранковића, трећа за Крцуна, четврта за Ђиласа. Лепо их кремирам, ставим у тегле – кад жена и ја поједемо овај пекмез – ставим у тегле, ставим у Плави воз, па на Мирогој, ни тегле ни Плави воз ми не требају назад!" (Маријан Ристичевић, председнички кандидат Народне сељачке странке и Уједињене сељачке странке, ТВ "Fox")

Фебруар

"Све што не ваља у Европи налази се у Европској унији." (Душан Савић, бивши фудбалер, "Ало!")

"Где су вечерас домаћи мишеви који лажу за плату да смо нико и ништа и који за мале паре тврде да наше вредности нису у темељу цивилизације. Где су они који се ругају косовском миту и претпостављају му холивудски?" (Емир Кустурица, режисер, на митингу "Косово је Србија", "Б92")

"Једнострано проглашење независности Косова негативно ће утицати на положај хомосексуалне популације у Србији." (Бобан Стојановић, председник "Квирије", "Б92")

"Ја не желим да будем у оном филму 'Лет изнад кукавичјег гнезда', мислим да сам још увек нормалан и мислим да не смемо да дозволимо да та нормалност пређе у неку крајност." (Млађан Динкић, председник Г17, "Полиграф" ТВ "Б92")

"У односу на БДП буџет није економски оптималан, али јесте са становништа социјалног политичког тренутка." (Мирко Цветковић, министар финансија, " Магазин Бизнис")

Март

"Ако Оли Рен треба да нам дефинише границе Србије, онда јадна нам мајка." (Борис Тадић, председник Србије, "Б92")

"Свака жена која остане у другом стању и која настави да ради пожелела би шефа као што је Борис Тадић." (Јелена Марковић, портпарол ДС-а, тада у петом месецу трудноће, "НИН")

"Много је часније и поносније бити број два у СРС-у, него број један у свим осталим странкама." (Томислав Николић, као заменик председника СРС-а, "Упитник" РТС-а)

"Мени европску перспективу не може нико да одузме? Како?! Ево, ускоро завршавам магистарске студије европске интеграције." (Милољуб Албијанић, функционер Г17+ и дипломирани математичар, "Шта радите, бре?" РТС-а)

"Позивам Динкића да завуче руку у мој џеп како би платио [косовски] дуг, да видимо како ће проћи. Знам само да ће наћи нешто тврдо." (Драган Шормаз, посланик ДСС-а, "Ало!")

Април

"Пре 150 година Земун је био део Европе – што у то време није био случај са другим деловима Београда – а данас је ситуација потпуно другачија." (Драган Ђилас, кандидат ДС-а за градоначелника Београда, "Б92")

"Хвала свима који нас слушају, између осталог и онима који су побегли са факултета – што можда и није лоше, јер се на факултетима толико мало модерног и савременог налази у овом тренутку." (Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, "Шта радите, бре?" РТС-а)

"Обични људи ми кажу да се више радују телету него детету, зато што знају да ће за теле из пољопривредног буџета одмах добити 150 евра." (Слободан Милосављевић, као одлазећи министар пољопривреде из ДС-а, "Вечерње новости")

"Ако треба хомосексуалци да ме воде у Европу, остаћу у Кончареву да чувам овце." (Драган Марковић Палма, председник ЈС-а, 06. април 2008, "Утисак недеље")

"Отказао сам гостовање Памеле Андерсон у Чачку јер сам чуо да је болесна. Она има неки хепатитис, а то се брзо шири. Шта ће нам болесна жена у Србији?!" (Велимир Илић, председник НС-а, Интернет страница загребачког "Вечерњег листа")

Мај

"Проблем је у томе што они са којима бисмо ми волели кажу да нас неће и раде против нас, а они с којима ми не бисмо волели, хтели би с нама зато што немају с ким другим." (Ивица Дачић, председник СПС-а, "Блиц")

"Ови избори су стаљинградска битка за европску будућност Србије." (Вук Јеремић, као одлазећи министар спољних послова из ДС-а, "Прес")

"Владари из сенке, исти они који су ухапсили Драгана Џајића, сада су покрали гласове Уније Рома Србије." (Рајко Ђурић, председник Уније Рома Србије, "Блиц")

"Медији су супер пратили [кампању], осим ових дивних штампаних медија блиских неонацизму." (Борис Тадић, као председник ДС-а, РТС)

"Ја сам старији човек и мени то не треба. Ето, ја бих желео да се састанем са неком младом дамом, али ниједна ме неће јер сам много матор. А остало, са ким се срећем, то није битно." (Јован Кркобабић, председник ПУПС-а, на питање да ли се "састао с Драганом Ђиласом на лични захтев", "Ало!")

Јун

"Инвестиције данас, посао сутра, извоз прекосутра, добре плате и пензије веома брзо." (Божидар Ђелић, одлазећи потпредседник Владе из ДС-а, "Шта радите, бре?" РТС-а)

"Шта значи реч заказивати? То не значи одржати, заказати, сазвати, то нису синоними, то значи, то је онај тренутак када председник Скупштине потпише, донесе одлуку и потпише је, предложи дневни ред и онда ту одлуку достави одборницима, онда прође неко време и седница се одржи." (Зоран Алимпић, в.д. градоначелника Београда, о заказивању седнице Скупштине Београда за 14. јул, "Полиграф" ТВ "Б92")

"Слушајте ме сад добро. Два брата су близанци, а ми смо три брата близанца! Дачић, Кркобабић и ја! Само што се овај најстарији родио два сата касније! Браћа су сложна и око програма и око свега." (Драган Марковић Палма, председник ЈС-а, "Прес")

"Наставићемо преговоре које још нисмо започели са свим представницима политичких странака које су добиле места у парламенту." (Борис Тадић, на седници ГО ДС-а, "Политика")

"Као страх и трепет, он [Борис Тадић] неком прети – када га неко буде ухватио за уво и рекао 'еј, мали, бриши у ћошак тамо'! Ја сам разочаран у Србију када бира једног тако препотентног типа који прича – 'ја имам ожиљке, ја сам фрајер са улице, ја сам Дорћолац...' Ја сам, бре, из Чачка, кад ухватим те београдске Дорћолце и научим их памети! Ево, Пети октобар – где је била та слина? У некој рупи, као јазавац се завукла, није га имало нигде, то је један слинавко коме дођеш и трупнеш ногама и он побегне!" (Велимир Илић, председник НС-а, пожаревачка ТВ "Дуга" )

Јул

"Ми не улазимо у то ко кога хоће политички да подржава или да руши, али нико не сме да бије полицију." (Ивица Дачић, као министар полиције, РТС)

"Kурс партије одувек био проевропски, али није био примењив због сукоба са међународном заједницом." (Зоран Лилић, некадашњи високи функционер СПС-а, на прослави 18 година од оснивања СПС-а, "Б92")

"Ја ћу ићи на терен, да видим како то иде за наше грађане. Радићемо са колегама из МУП-а, општина, да се обезбеде столице, сунцобрани у овим моментима када је потребно, вода која је потребна за децу... [Неко добацује 'Пиво!'] Пиво не може, али вода сигурно може." (Божидар Ђелић, о гужвама при издавању нових биометријских пасоша, РТС)

"Нисам у владу ушао да бих био министар!" (Томица Милосављевић, министар здравља из Г17 Плус, "Прес")

"Није све у мудрости лисице, нешто је и у глупости кокошака." (Јоргованка Табаковић, као посланик СРС-а, РТС)

Август

"Водим рачуна о 1,6 милиона пензионера, а то је довољан број угрожених људи. Сигурно ми нису потребна још двојица на леђима!" (Јован Кркобабић, потпредседник Владе за социјална питања, на питање хоће ли ускоро бити ухапшени Младић и Хаџић, "Курир")

"Седео сам два реда иза Буша и наглашено, са три прста поздравио нашу репрезентацију, због чега је председник САД био изненађен и питао ме шта то значи. Одговорио сам да је то Свето тројство, што је њему било занимљиво да усвоји сада део нашег идентитета. Бушу сам објаснио да се зато боримо и да је то наша идеја." (Борис Тадић, на отварању Олимпијских игара у Пекингу, "Данас")

"Чуди ме што председник Србије на отварање Олимпијских игара није повео и своју супругу, као што су то урадили сви остали шефови држава. Чудно је да је Тадић уместо супруге повео Вука Јеремића." (Драган Шормаз, посланик ДСС-а, "Правда")

"Оно што је прошло, налази се иза нас и не може да се једе." (Драган Ђилас, градоначелник Београда, "Време")

"Председник Коштуница не иде на модне ревије, па га због тога вероватно неки не виђају у јавности, а зато га и пре времена шаљу у пензију." (Слободан Вуксановић, шеф Информативне службе ДСС-а, "Вечерње новости")

Септембар

"Можда сам некога научио и да пуца из пушке, можда сам њих [из СРС-а] научио које књиге да читају, можда сам их научио да не буду неписмени као ја. Можда сам их свашта научио." (Томислав Николић, као шеф посланичког клуба "Напред Србијо", "Утисак недеље")

"Сваком српском радикалу коме би икада пало на памет да на било који начин комуницира са кугом људском као што је Борис Тадић нека се семе затре, нека га сунце никад не огреје, нека га стигне Божја казна. Тадић је највећи издајник омражен од сваког Србина. Свакога ће једног дана стићи клетва. Српска клетва никад не застарева – ваљда сте то учили у основној и средњој школи." (Наташа Јовановић, потпредседница Скупштине из СРС-а, "Б92")

"И оне клетве које су биле за говорницом не приличи грађанима Србије да слушају, имајући у виду да се сада припрема зимница..." (Драган Марковић Палма, посланик ЈС-а, "Шта радите, бре?" РТС-а)

"Постоји много земаља у свету које имају вишак жена. Део можемо да нађемо и у православним земљама као што су Молдавија, Украјина, Русија. Али, мени није циљ да ослабимо биолошки потенцијал земаља које су нам пријатељске. По мом мишљењу, једино је решење да доводимо жене са Далеког Истока." (Жељко Васиљевић, државни секретар Министарства за рад и социјалну политику, "Прес")

"Марже у Србији нису толико велике какво убеђење постоји код стручне јавности, медија, па и обичних грађана." (Слободан Милосављевић, министар трговине и услуга из ДС-а, "Глас јавности")

Октобар

"Један посланик ми каже: 'Сад је много добро шефе. Раније, док сам продавао на кутијама, кад дођем кући, жена ујутру каже деци: Лупајте вратима да иде да продаје што раније. Сад као посланик кад легнем да спавам, жена каже: Тишина, тата посланик спава''." (Томислав Николић, шеф посланичког клуба "Напред Србијо", "Курир")

"У Немачкој добијам награду, не знам за шта је награда – искрен да будем, нисам до краја прочитао за шта јe добијам, вероватно за посао који обављам." (Борис Тадић, о награди "Квадрига", "Интервју" РТС-а)

"Да је пре десет година режим у Београду слушао савете из Подгорице, Србија не би изгубила суверенитет над Косовом нити би Црна Гора проглашавала своју независност." (Вук Драшковић, председник СПО-а, "Курир")

"За све су криве деведесете." (Жарко Обрадовић, министар просвете из СПС-а, о порасту насиља у школама, "Кључ" РТС-а)

"Нажалост немам [времена за писање], али књига коју сам недавно објавио је збирка песама које су давно написане... Тренутно радим на роману који би требао да изађе у току следеће године. То је прича о нама, ја сам главни лик у роману, борац у тмурним деведесетим годинама где се јавља велика борба добра и зла..." (Слободан Милосављевић, министар трговине и писац, "Правда")

Новембар

"Социјалисти не желе да се мешају у изборе у САД." (Ивица Дачић, председник СПС-а, на избор Барака Обаме, "Прес")

"Заслуга Динкића је што нација може бити поносна на свој динар и што је увео ПДВ. То је разлог што је Динкић ушао у незаписану народну књижевност. Није нам промакла ни фонетска сличност између Динкићевог презимена и националне валуте." (Саша Миленић, посланик Г17 Плус, 01. новембар 2008, "Глас јавности")

"За Србију је веома важна чињеница да на могућност прихватања услова Србије за распоређивање мисије Еулекс на Косову и Метохији реагују само Хашим Тачи, Војислав Коштуница и Демократска странка Србије. Поставља се питање како су се они нашли на истој страни са Тачијем и шта то онда, заправо говори о тим нападима." (Нада Колунџија, шеф посланичког клуба За европску Србију, "Танјуг")

"Грађани би могли да уштеде на енергији, пре свега тако што не би отварали прозоре током грејне сезоне, посебно они који се греју на струју. Такође, када кувају, треба да ставе поклопац на шерпу. Супруга и ја изузетно штедимо. Када скувамо супу, не стављамо је врућу у фрижидер, већ тек када се сама охлади." (Оливер Дулић, министар за животну средину и просторно планирање, "Правда")

"Васпитан сам тако да моје емоције изазивају људи и интеракције са њима, према новцу не гајим осећања." (Бојан Кришто, бивши директор Аеродрома "Никола Тесла", на питање "какав је осећај да примите 11.500 евра?", "Прес")

Децембар

"Србија има све предуслове да уђе у економски хаос и зато нам је потребан политички договор о томе шта да се ради у наредној години." (Ивица Дачић, потпредседник Владе и председник СПС-а, "Прес")

"Решили смо да једнострано примењујемо ССП, решили смо да једнострано примењујемо Шенгенски споразум, једнострано ћемо примењивати и шест тачака Еулекса. Па остаје нам само да се једнострано прогласимо и за члана Европске уније!" (Ненад Поповић, председник Економског савета ДСС-а, "НИН")

"Србија је као разграђена авлија, дође ко кад хоће, обиђе газдарицу, узме шта му треба и оде. То је зато што нема газде и нема ко да узме дизгине у своје руке." (Велимир Илић, председник НС-а, "Курир")

"Ја не бих дошао у вашу емисију да не мислим да сте нормални!" (Чедомир Јовановић, Југославу Ћосићу, водитељу емисије "Полиграф", ТВ "Б92")

"Ето, ја, на крају желим свима личну срећу и успех и здравље у наредној години, а како наш народ каже – паре ће саме доћи." (Мирко Цветковић, председник Владе, 30. децембар 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а)

 

Од истог аутора

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер