Početna strana > Prenosimo > Zahvalan sam na podršci Crnoj Gori i Makedoniji, ostali me nisu iznenadili
Prenosimo

Zahvalan sam na podršci Crnoj Gori i Makedoniji, ostali me nisu iznenadili

PDF Štampa El. pošta
Vuk Jeremić   
četvrtak, 14. jun 2012.

(Večernje novosti, 14.6. 2012)

Nade da se izbor prvog Srbina na čelu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija neće utopiti u mračnim hodnicima i suvim protokolima zdanja na Ist Riveru i da će Srbija u najvećoj instituciji sveta konačno ugledati delić pravde na koji čeka već dvadeset godina, Vuk Jeremić smatra potpuno opravdanim. Sa mesta sa kojeg će u oči gledati svetske moćnike, kaže, uticaće na sve ključne odluke koje se budu donosile. A njegova misija, uverava, biće sve, samo ne protokol.

U intervjuu "Večernjim novostima", prvom koji je dao srpskim medijima posle izbora prošlog petka, Jeremić poručuje:

- Prvi put posle više od 20 godina, ovaj mandat je osvojen direktnim putem i to nam daje snažan legitimitet. Sa govornice GS upravljaćemo dnevnim redom i usmeravati diskusije o praktično svim ključnim pitanjima koja su u nadležnosti UN. Bez prethodnog dogovora sa predsednikom nije moguće nijednu inicijativu sprovesti u delo. Država iz koje dolazi predsednik se zato nalazi u centru pažnje i ima posebnu težinu u međunarodnoj javnosti.

* Vaša pobeda predstavljena je i kaoneki vid referenduma sveta o Srbiji. Jeste li se plašili drugačijeg ishoda i pozicije u kojoj bi se zemlja, u tom slučaju, našla?

- Da, bilo je neizvesno do samog kraja. Imajući u vidu pritiske koji su se pojavili u završnici, dobro je što kampanja nije duže potrajala. Dirljiva je bila podrška i zaposlenih u UN, koji su bili svedoci poslednjih dana "okršaja". A bodrenje koje ću svakako zapamtiti je poruka koju sam dobio od jednog kolege, koji mi je citirao čuvenu Gandijevu misao: “Na početku će ti se smejati; potom će te ignorisati; onda će se svim snagama boriti protiv tebe; na kraju ćeš pobediti”.

* Nije tajna da ste imali veliku podršku Rusije. Britanski "Ekonomist" je u tekstu o kandidaturi naveo da bi vaša pobeda predstavljala rusko-srpsko ponižavanje Zapada...

- Podrška Rusije je, bez ikakve sumnje, bila od ogromnog značaja, ali na strani Srbije su se našle zemlje iz svih krajeva sveta. Litvaniju su vrlo agilno podržavale neke zemlje Zapada, ali ne mogu da se složim sa konstatacijom "Ekonomista". Ova pobeda je, pre svega, priznanje za naš narod i državu, i predstavlja simbolično okončanje jedne bolne ere koja je započela isključenjem naše zemlje iz UN početkom devedesetih.

* Pošto se vaša uloga dobrim delom preklapa sa delokrugom posla koji je pred SB, koje ćete teme nastojati da postavite kao prioritet u septembru, kada preuzmete funkciju?

- Tema glavne debate će biti: približavanje stavova i rešavanje međunarodnih sporova mirnodopskim sredstvima. Imajući u vidu naša iskustva, mislim da na tom planu najviše možemo da doprinesemo.

* Da li ćete pokušati da vratite KiM na dnevni red i koliko će autoritet funkcije predsedavajućeg povećati šanse za uspeh takve inicijative?

- Svaka ideja i akcija koju bude imala buduća vlada Srbije će, naravno, u ovakvim okolnostima imati daleko veće šanse za uspeh.

* Hoće li činjenica da su vas od zemalja bivše SFRJ podržale samo Crna Gora i Makedonija uticati na odnose u susedstvu i da li ćete to imati na umu prilikom predsedavanja?

- Zahvalan sam Crnoj Gori i Makedoniji na podršci. Što se tiče ostalih - nije me iznenadilo. To je bio samo još jedan u nizu neuzvraćenih gestova dobre volje koje je Srbija činila. Tu, pre svega, mislim na podršku njihovim kandidaturama u UN, konkretno kada je reč o Hrvatskoj i BiH. Uopšte, prethodno rukovodstvo Srbije, na čelu sa Borisom Tadićem, je učinilo mnogo pozitivnih koraka prema regionu na koje nije, po mom uverenju, na adekvatan način odgovoreno. No, svako ima pravo na svoju suverenu politiku i mi ne treba da se mešamo u njihove unutrašnje stvari. To ne priliči zemlji koja je dobila poverenje da predvodi UN.

* Vaš protivkandidat, ambasador Litvanije Dalijus Čekuolis, nije vam čestitao na izboru. Može li se dogoditi da nam Litvanija sada bude kočnica na evropskom putu, s obzirom na to da je među retkima koji nisu overili SSP u parlamentu?

- Ne verujem, pošto su mnoge članice EU glasale za Srbiju. U neku ruku, može se reći da su tas na vagi bili upravo glasovi iz EU. Ova kandidatura nije bila usmerena protiv Evrope.

* Mislite li da će vas ovaj izbor lišiti zaduženja u srpskoj vladi, ili da će biti potpuno obrnuto? Da li je uopšte moguće obavljati dvostruku funkciju i kako biste to uskladili?

- Činjenica je da predsedavanje Generalnom skupštinom uzima puno vremena, ali nema formalnih prepreka za obavljanje i nacionalne funkcije.

* Da li biste prihvatili još jedan mandat na čelu srpske diplomatije?

- To pre svega zavisi od sastava buduće koalicije i programa nove vlade.

* Ukoliko to ne budete - šta ćete savetovati vašem nasledniku?

- Da nastavi da na čvrst i principijelan način zastupa državnu politiku u međunarodnoj areni. Da ne pristaje na ucene - učtivo i bez vređanja, ali bez uzmicanja. Jedino će vas tako ceniti i biti spremni da sa vama ozbiljno razgovaraju, što je preduslov da bilo šta postignete diplomatskim sredstvima.

* Očekujete li da se nastavi vaš kurs u vođenju kosovske politike?

- Ključ je u tome da se stvore međunarodne okolnosti u kojima će državno rukovodstvo biti u prilici da postigne kompromisno rešenje za Kosovo. U tom smislu, osnovni zadatak diplomatije je da nastavi da radi na sprečavanju priznavanja Kosova kao i nasilnom uključivanju Prištine u međunarodne organizacije. Do sada smo u tome bili daleko uspešniji nego što je to bilo ko očekivao. Ne smemo posustati, jer ćemo u suprotnom izgubiti pregovarački kapacitet.

* Vaša diplomatska aktivnost je nailazila na najveće pohvale, ali i na najoštrije kritike. Zanimljivo je da ovaj vaš izbor za GS UN ni pojedine stranke ni neke javne ličnosti nisu pozdravile. Da li biste, na kraju ovog mandata, nešto menjali, neke oštrice brusili, neke poteze drugačije vukli...

- Mi smo u poslednjih pet godina prolazili kroz teška diplomatska iskušenja - kao malo koja zemlja u svetu. U odbrani državnih interesa, vodili smo izuzetno aktivnu i žustru spoljnu politiku, i po stilu i po sadržaju. Nije se to, možda, dopadalo svima, ali očigledno je da smo stekli ugled i uvažavanje. Dokaz za to je dobijanje predsedavanja OEBS-om u 2015. godini, kao prva zemlja zapadnog Balkana kojoj je ukazano takvo poverenje. A kampanja za predsedavajućeg UN se pretvorila u referendum o ugledu Srbije. Nakon pobede, mislim da svi oni koji su o tome imali bojazan, nemaju više razloga za brigu.

* Često ste ostajali usamljeni, naročito oko stavova u vezi sa kosovskom politikom. Mnogi smatraju da vas je to koštalo funkcije u DS?

- Sprovodio sam u delo ono što mi je bilo zaduženje po Ustavu i odlukama Narodne skupštine. Ne žalim zbog toga i nikada ne bih postupio drugačije. Lično smatram da je privrženost našoj državnoj politici po pitanju Kosova ne samo zakonska, već i istorijska i moralna obaveza.

* Imate li bojazan da će stanje kohabitacije poljuljati spoljnu politiku Srbije i da će se ona razvodniti u različitim politikama Nikolića i Tadića?

- Oko glavnih državnih i nacionalnih ciljeva se mora postići jedinstvo državnog vrha. Nije prvi put da imamo kohabitaciju, tako da verujem da će i ovog puta to biti moguće. Sve ostalo bi nas vodilo direktno u propast.

* Hoćete li ostati na čelu Skupštine Teniskog saveza? 

- Bez ikakve dileme.

* Već su se pojavile prve informacije ko bi sve mogao biti deo vašeg kabineta. Tu su, navodno, Fratini, Moratinos...?

- Da, istina je za njih dvojicu, a biće ih još, iz svih krajeva sveta. Veliko mi je zadovoljstvo što je jedan broj kolega, bivših ministara inostranih poslova, pristao da uđe u moj savetnički tim. To su ljudi od velikog međunarodnog ugleda. Mislim da će ovo predsedavanje i te kako biti vidljivo i zapaženo.

Jesu li vam čestitali i oni koji nisu glasali za vas?

- Primio sam čestitke sa svih strana sveta. Među prvima su stigle od kolega, ministara spoljnih poslova Rusije, Nemačke, Italije, Brazila, Kine, Turske, Crne Gore...

* Da li ćete okolnost što ćete biti u prilici da često srećete Ban Ki Muna, pošto ćete sedeti preko puta njegove kancelarije, iskoristiti da utičete na njegovu veću naklonost kada su odluke koje se tiču naše zemlje u pitanju?

- U ovih godinu dana neće u svetu biti mnogo onih koji za nas neće imati vremena. Tu priliku treba dobro iskoristiti.

Dubravka Vujanović

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner