Početna strana > Prenosimo > U Brisel samo sa Kosovom
Prenosimo

U Brisel samo sa Kosovom

PDF Štampa El. pošta
Vojislav Koštunica   
utorak, 08. januar 2008.

 

PRVO veliko iskušenje pred Srbijom u 2008. godini najavljuje se za kraj januara, kada naša država treba da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Istovremeno, EU priprema slanje svoje misije na Kosovo i Metohiju, koja faktički treba da započne primenu Ahtisarijevog plana nadgledane nezavisnosti.

Taj dan mogao bi ključno da odredi i strateški kurs Srbije ali i da potpuno ogoli namere zvaničnog Brisela. O tome - kako će naša država da "odigra" krajem januara i da li će biti uopšte moguće zadržati čvrst evropski kurs, a istovremeno nastaviti bitku za Kosovo - "Novosti" su razgovarale za predsednikom Vlade Srbije dr Vojislavom Koštunicom.

* Može li i treba li Srbija da stupi u novi ugovor sa EU, ako oni svojom misijom otvore vrata za otcepljenje južne srpske pokrajine?
- Srbija je parafirala Sporazum, koji jasno i nedvosmisleno našoj zemlji, kao i svim drugim državama u Evropi, garantuje suverenitet i teritorijalni integritet. Srbija je kao ugovorna strana u ovom sporazumu spremna da strogo poštuje sve njegove odredbe.

Odluka njihova

* Da li je i EU spremna da ga poštuje?
- Druga ugovorna strana, EU, nažalost, najavljuje i pre nego što je Sporazum potpisan da će ga grubo prekršiti. Naime, EU namerava da donese protivpravnu odluku o slanju civilne misije EU na Kosovo i Metohiju, kako bi započeo da se sprovodi odbačeni Ahtisarijev plan o nadziranoj nezavisnosti.

* Šta Srbija da čini u takvoj situaciji?
- U takvoj situaciji jasno je da EU mora da izabere da li hoće Sporazum sa Srbijom, ili hoće da svojom misijom rasparčava Srbiju. Bilo bi zaista previše da EU ima ambiciju da je jedno i drugo moguće.

* Smatrate li da bi Srbija potpisivanjem SSP sama dala legitimitet budućim potezima EU na Kosovu?
- Sada je odluka isključivo na EU. Onog trenutka kada bi doneli odluku da pošalju misiju, bio bi prekršen, poništen i stavljen van snage Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Mi ne želimo da se to desi, ali nemamo moć da odlučimo umesto EU. U svakom slučaju, mislim da nijedan odgovoran političar u Srbiji nikada neće dati legitimitet ili neku zaobilaznu podršku nikome, pa ni EU, da otima Kosovo.

* Poslednju rezoluciju Narodne skupštine, naročito tačku o zaključivanju međunarodnih ugovora i sporazuma sa EU, politički akteri u Srbiji različito "čitaju" i tumače. Smatrate li da će se unutar Vlade Srbije postići konsenzus oko potpisivanja ili nepotpisivanja SSP?
- Stvari su potpuno jasne i nije više na Vladi Srbije izbor i pitanje donošenja odluke, već sada EU mora da se izjasni i saopšti svoj stav. Ili Sporazum sa Srbijom, ili slanje misije i time kršenje i poništavanje Sporazuma sa Srbijom. Vlada Srbije mora i ona će poštovati Ustav Srbije i onakav Sporazum kakav je parafirala. Bilo bi od neprocenjivog značaja i kada bi EU poštovala svoje osnivačke akte i Sporazum onakav kakav je parafiran. Podvlačim - odluka je u rukama EU.

* Šta bi, po vašem mišljenju, trebalo da se dogodi pre potpisivanja SSP, da bi Srbija mogla da ga potpiše, a da pri tom ne da zeleno svetlo za komadanje sopstvene teritorije?
- Srbija je stara evropska država sa velikim državotvornim iskustvom i zna se šta moramo da radimo. A to je jasno saopštavanje međunarodnoj zajednici principijelnih stavova naše države, na koje svi moraju da računaju. Srbija brani svoje legitimne državne i nacionalne interese, brani ih pozivanjem na međunarodno pravo i vlastiti ustav. Kada EU bude donosila odluku i pravila svoju računicu, biće joj poznati principijelni stavovi Srbije.

Opasna pretnja

* Da preciziramo - ako baš 28. januara Savet ministara EU odluči da pošalje misiju na Kosovo, treba li Srbija istog dana da potpisuje SSP?
- Takvom protivpravnom odlukom EU bi grubo prekršila Povelju UN i Rezoluciju 1244, i to bi automatski značilo da više ne postoji Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Posle toga, tek kada bi EU povukla odluku o slanju misije, mogli bismo ponovo da razgovaramo o Sporazumu.

* Ima li šanse da EU, ipak, odustane od slanja svoje misije na KiM?
- Još ima vremena da EU odluči da poštuje međunarodno pravo i da se založi za nastavak pregovora o Kosovu, što bi imalo dalekosežne pozitivne posledice ne samo u odnosima Srbije i EU, već i na širem svetskom planu.

* Svega nekoliko dana posle instaliranja misije EU bez odluke SB UN na Kosovu, predviđa se jednostrana odluka o nezavisnosti Kosova - koliko je ta opasnost u ovom trenutku realna?
- Sudeći prema svakodnevnim najavama koje stižu iz zapadnih zemalja, reč je o opasnoj i realnoj pretnji.

* Kako će Srbija da odgovori u slučaju da se pretnje ostvare?
- Dok se te pretnje uporno i nemilosrdno ponavljaju, verujem da svaki građanin duboko oseća i dobro zna da je jedini odgovor Srbije onaj koji je sadržan u Rezoluciji koju je Narodna skupština glasovima skoro svih poslanika usvojila 26. decembra.

* Mnoge države već najavljuju da će tu samoproglašenu tvorevinu da priznaju - kako će Srbija tada da reaguje?
- Svi dobro znamo da u takvom razvoju događaja nemaju svi međunarodni činioci isti stepen odgovornosti, već da tu prednjače SAD i NATO. Imajući u vidu dosadašnja dešavanja, Srbija je kao svoj odgovor već donela jednu suštinsku i dalekosežnu odluku, a to je formalno proglašavanje vojne neutralnosti u odnosu na NATO.

* Da li je Srbija samoj sebi tim činom nanela neku štetu?
- Srbija ovakvom odlukom nije sebi nanela nikakvu štetu, a reagovala je na očiglednu ulogu NATO od bombardovanja zemlje do Aneksa 11 Ahtisarijevog plana. I u svim budućim reagovanjima moramo voditi računa da sačuvamo dostojanstvo Srbije i da sebi ne pravimo štetu.

* Preti li Srbiji neka vrste ekonomske blokade sa Zapada ukoliko se i formalno (ako ne stavi potpis na SSP) suprotstavi vašingtonskom i briselskom "redu vožnje" zarad očuvanja sopstvene teritorije?
- Verujem da nikome neće pasti na pamet da kažnjava Srbiju zato što neće da poklanja svoju teritoriju i zato što strogo poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244. To bi bilo van razuma i predstavljalo bi ne samo gaženje međunarodnog prava, već i otvoren atak na demokratiju i opšte vrednosti na kojima počivaju Evropa i savremeni svet. Takva nerazumna odluka ne bi mogla da ima ni najmanji privid opravdanosti i mislim da je potpuno isključena takva mogućnost.

* Koliko nam je unutrašnja i institucionalna stabilnost važna u narednom periodu?
- Srbija vodi jedinstvenu državnu i nacionalnu politiku za očuvanje Kosova i sve tri institucije, Narodna skupština, Vlada Srbije i predsednik Republike, potvrđujući ovu politiku, čuvaju preko potrebnu stabilnost. Bez jedinstva i stabilnosti veoma teško možemo braniti Kosovo i odbraniti ga tamo gde je najvažnije, a to je Savet bezbednosti UN. Jer jednostrano proglašeno nezavisno Kosovo nikada ne može biti prava i legitimna nezavisna država, već kvazidržavna marionetska tvorevina koju nikada nećemo priznati i koja treba da nestane.

Ruska šansa

* Predsednik Republike Boris Tadić poručio je da će Vlada da opstane čak i ako on ne dobije podršku za predsedničke izbore od DSS. Smatrate li vi da će Vlada da opstane čak i ako se sa koalicionim partnerima raziđete povodom potpisivanja SSP sa EU?
- Verujem u jedinstvenu državnu i nacionalnu politiku o kojoj smo upravo govorili, i sve što budem mogao da uradim uradiću da se ta politika sačuva.

* U kojoj konkretno situaciji će Srbija da aktivira Akcioni plan za KiM i šta je njegov osnovni cilj i smisao?
- Prvenstveni cilj je da, ukoliko albanski separatisti proglase jednostranu nezavisnost, Vlada Srbije svim našim građanima u Pokrajini obezbedi da budu ono što jesu - punopravni i ravnopravni građani Srbije. Cilj Akcionog plana je da Vlada svojim građanima u Pokrajini obezbedi što normalniji život i da Srbi na Kosovu i Metohiji znaju da su njihova vlada i njihova skupština u Beogradu.

* Šta bi Srbi sa Kosova mogli da očekuju kada dođe do toga?
- Pre svega, ako dođe do jednostrane nezavisnosti, od apsolutno najvećeg značaja je da nijedan Srbin i nealbanac ne bude izložen nasilju i da može da živi u svojoj kući. Međunarodna zajednica nosi ogromnu odgovornost da ne dozvoli ni najmanji incident na Kosovu i Metohiji, jer posle toliko zla koje je naneto Srbima, mora se jednom zauvek stati na put nasilju.

* Kako ocenjujete energetski sporazum koji Srbija 18. januara treba da potpiše sa Ruskom Federacijom?
- Sve evropske države nastoje da sa Rusijom postignu strateške sporazume u sferi energetike, i tako da dugoročno reše ovo suštinski važno pitanje. Zašto sa Rusijom, izlišno je pitanje imajući u vidu ulogu ove zemlje u oblasti energetike.

* Kakva je to šansa za Srbiju?
- Srbija ima šansu, koja se ne ispušta, da napravi strateški sporazum sa Rusijom i da tako u narednim decenijama reši ovo važno pitanje. Radimo i na tome da Republika Srpska bude uključena u ovaj ogromni projekat, i na nama je da uradimo sve što možemo da obezbedimo stabilnu ekonomsku budućnost zemlje.

* Hoće li sporazum biti potpisan i pored neslaganja koja postoje unutar srpske vlade?
- Na svakoj odgovornoj vladi je da gleda i na sutra, a ne samo danas, i zato smatram da ćemo postići sporazum sa Vladom Rusije.

PRIRODNO
* BILO je dilema da li će i koga DSS podržati na predsedničkim izborima?
 - DSS je doneo odluku da podrži kandidata Nove Srbije Velimira Ilića, polazaći od činjenice da je najprirodnije da se podrži kandidat stranke sa kojom je DSS u koaliciji.
* A kakav će stav DSS zauzeti ako bude drugog kruga izbora?
- Sve svoje odluke DSS donosi u pravom trenutku i sve te odluke uvek proizlaze iz principijelne politike Demokratske stranke Srbije.

SAMO U UN

* ŠTA očekujete od predstojeće sednice SB UN na kojoj će generalni sekretar UN Ban Ki-Mun podneti redovni izveštaj o misiji UN na KiM?
- Generalni sekretar UN simbolizuje i UN i Povelju UN i sve države na svetu se pridržavaju principa koji su ovim osnivačkim aktom utvrđeni. Izvlačenje procesa rešavanja budućeg uređenja Pokrajine izvan sistema UN predstavljalo bi kršenje principa na kojima počivaju UN i javno saopštavanje da se principi povelje UN ne mogu sprovoditi kada je u pitanju Kosovo. Drugim rečima, to bi značilo da je Kosovo izvan sistema UN i da za Kosovo važe neka nova pravila. Smatram da je obaveza generalnog sekretara da insistira na tome da se pitanje budućeg uređenja Pokrajine rešava isključivo u SB na osnovu principa Povelje UN. I saglasno jedinstvenoj državnoj politici, na narednoj sednici SB Srbija će izneti ovakav principijelni stav.

 

Predrag VASILjEVIĆ, 06.01.2008 V.novosti

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner