Početna strana > Rubrike > Politički život > Vostani Serbije!
Politički život

Vostani Serbije!

PDF Štampa El. pošta
Marija Janjušević   
sreda, 06. maj 2020.

Srbiji nikada kao danas nije bila potrebnija sabornost onih kojima jeste iskreno stalo do njenog vostajanja i buđenja, a ne do puke vlasti, ili pak  promene iste bez promene sistema.

U nekim  ranijim vremenima Srbija je imala velike umove koji su svojim delima opominjali na momenat porobljenosti i potrebu da se narod probudi. Mnoge od tih velikih reči važe i danas, od Dositejeve „Vostani Serbije davno si zaspala u mraku ležala, sada se probudi“, preko one pesme, koju je skoro vek kasnije napisao  Vladislav Petković  Dis „Naši dani“ koja je opisivala ono vreme  u kojima je živeo pesnik, ali koja verno oslikava i naše dane kao da nam je savremenik.

Onako kako je Dis opisivao vreme pre više od veka takve dane  živimo i danas mi, potomci onih koji su prešli albanske gudure, koji su dali najveću žrtvu u Evropi u Prvom svetkom ratu, koji su ponosno skandirali „Bolje grob, nego rob!“

Mi potomci tih i takvih Srba danas živimo u vremenu beznađa. Vremenu u kome se razvilo crno seme opadanja, nabujao šljam , razvrat i poroci, u kom se oseća truli zadah propadanja. Naša generacija živi u Srbiji u kojoj  su moral i poštenje zaboravljene, ne samo  kao kategorije, nego i reči, u kojoj su mane postale vrline, a ono što se oduvek smatralo ljudskim vrlinama danas su najveće mane.

U tom i takvom vremenu u kome smo od pandura napravili velikaše i u kome nam lopovi prave bogataše, u kome se patriotizam kao reč koristi u najpežorativnijem smislu, da bi menjali sve drugo neophodna nam je promena sistema vrednosti.

Kome je do Srbije,a ne do puke vlasti zarad same vlasti, to mu je jasno. A tako nešto možemo da potignemo samo svi zajedno. Svi mi koji samo svesni da imamo zajednički put, da u ovoj prilici od njega zavisi opstanak čitavog naroda i države Srbije.

Nije ovo Srbiji prvi put da se našla pred onom hamletovskom dilemom – biti ili ne biti, odnosno opsatati ili nestati, rečeno srpskim jezikom, koji važi za jedan od najsavršenijih jezika sa jednim od najsavršenijih pisama na svetu. 

Razlika između onda i sada, naše istorije i sadašnjosti je u tome što smo onda bili hrabri, što smo se držali kosovskog zaveta kao Svetog pisma i što smo bili moralni i pošteni prema sebi i prema drugima. U tim vremenima naših predaka više ih je uvek bilo koji su bili na pravoj strani , na strani morala i pravde, borbe, na strani Srbije.

U našem vremenu suočeni smo sa manjkom tih hrabrih i odvažnih, sa manjkom solidarnosti i svesti da jedino sloga može i Srbiju i Srbina da spase. A ta sloga mora da bude kohezioni faktor cele one opozicije koja se istinski bori protiv nakaradne vlasti i kojoj je jasno da ima posla sa ozbiljnim neznalicama, trgovcima diplomama, izdajnicima Kosovskog zaveta, trgovcima sopstvenom državom, njenom zemljom i ljudima.

Vlast koja je vanredno stanje uvela u momentu kada je to njoj odgovaralo i ukinula ga da bi mogla da održi sramne i neregularne izbore na kojima su svi oni koji budu odlučili da izađu saučenici u zločinu ubijanja demokratije, mora da ima opoziciju koja je dosledna, principijelna, jedinstvena i sa jednim ciljem – promena takve vlasti i sistema.

To je osnovni preduslov da više nikada Srbija i srpski narod ne dođu u situaciju u kojoj se sada nalaze.

Srbiji su danas više nego ikada potrebne iskrene patriote i iskreni patriotizam. Danas se domovina brani kao u onoj Ršumovoj pesmi „lepotom i čašću i znanjem,  životom i lepim vaspitanjem“. Ti stihovi na kojima su odrasle i odrastaju generacije srpske dece i sve one dece koja su rođena i rađaju se u Srbiji i širom sveta gde god nas ima, danas moraju da budu ideja vodilja srpskog patriotizma.

Patriota je svako ko iskreno voli državu u kojoj živi, svoje sunarodnike, ali i sve one građane koji je osećaju kao svoju domovinu, bez obzira na veru i naciju.

Srbija nikada nije imala vlast koja je imala više afera , neznalica, premijerku i ministre kojih bi se postideo svaki iole moralan i normalan narod. I nikada se neću složiti da je takva vlast izbor potomaka slavnih Srba, velikih ratnika i boraca kao što su Živojin Mišić, vojvoda Stepa Stepanović, naučnika kakav je Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mihajlo Pupin, Jovan Cvijić... I nisam ih sve pobrojala, jer ti Srbi što su nam ime svetom pronosili, čast i srpsko ime zaslužuju sve naklone i počasti i današnje Srbije koja je zaboravila i ko je i šta je i od koga je. A narod koji zaboravlja svoju prošlost, ne može da se nada ni svetloj budućnosti.

Odgovornost nije samo na nakaradnoj vlasti, nego i na razjedinjenoj opoziciji koja mora da shvati da je  Srbija ispred svih podela i razlika u mišljenjima. Postoji jedan jedini i zajednički imenitelj oko koga moramo svi da se okupimo, a to je Srbija.

Kome je do Srbije, mora da stane u odbranu države i nacije, svega što je srpsko. Srbiji su danas više nego ikada za spas potrebni oni koji su najumniji među nama ,a koji su spremni da svoje znanje stave na raspolaganje narodu i državi, čiji opstanak je s onima koji je vode opasno ugrožen.

Srbiji danas nisu potrebne međusobne borbe sujeta pojadinaca, lideri koji će poput ovog koga moramo da smenimo, oko sebe da okupe poslušnike i poltrone. Srbiji su danas potrebni svest i savest, sposbnost i znanje da bi preživela sve ono što su joj učinili i čine oni koji njom i njenim narodom vladaju.

A  danas vladaju diletanti mnogo gori od onih koje smo kroz slavnu istoriju umeli da   pobedimo.  

Duboko verujem da je u ovom mom  narodu ostala ona iskra hrabrosti i smelosti, a i borbenosti i mudrosti, koju  su imali naši preci. Danas je sve na nama i zato je važno da budemo jedinstveni, da u sebi pronađemo snagu da se strpljivo, časno i pošteno izborimo da Srbija i srpski narod opstanu.

I zato umesto onoga „Živela Srbija“ završavam sa onim što nam je mnogo potrebnije u ovom vremenu nevremena u kome se borimo za opstanak :“ Vostani Serbije!“

(Autor je narodni poslanik Srpskog pokreta Dveri)