Početna strana > Rubrike > Politički život > Postoji li navodno nepostojeći sporazum Karadžić-Holbruk
Politički život

Postoji li navodno nepostojeći sporazum Karadžić-Holbruk

PDF Štampa El. pošta
Slađan Nikolić   
utorak, 29. jul 2008.
Proteklih godina su se s vremena na vreme u medijima pojavljivali tekstovi čija je tema bila sporazum Karadžić-Holbruk. Bivši i sadašnji visoko pozicionirani službenici američke administracije izjavljivali su da nikad nije potpisan bilo kakav sporazum sa Radovanom Karadžićem, čak i da ne postoje nikakve indicije koje bi ukazivale na tako nešto. Nasuprot njima, Vlado Nadeždin, nekadašnji šef kabineta ministara inostranih poslova SRJ Milana Milutinovića i Vladislava Jovanovića tvrdi da je sporazum Karadžić-Holbruk potpisan 1995.godine pred Dejtonsku konferenciju, kao i da je on taj sporazum video.  

INDICIJE U PRILOG POSTOJANjU SPORAZUMA KARADŽIĆ-HOLBRUK

Sporazum se, prema Nadeždinu, nalazio u arhivi Ministarstva spoljnih poslova ali postoji osnovana sumnja da je on izgoreo u nikad razjašnjenom požaru koji se desio u arhivi pomenutog ministarstva u vreme kad je ministar inostranih poslova bio Goran Svilanović. Iz Ministarstva spoljnih poslova je, kako navodi Nadeždin, nestao i orginal Dejtonskog sporazuma, naglašavajući da u njemu ne postoji međunarodna obaveza isporučivanja Hagu. 
 Advokat Radovana Karadžića, Svetozar Vujačić takođe tvrdi da sporazum Karadžić-Holbruk postoji. Naime, u intervju datom Glasu javnosti pod naslovom „Radovan je obmanut“ , Svetozar Vujačić kaže: “Taj sporazum postoji! Orginal i fotokopija tog dokumenta, medjutim nismo sigurni gde je. Nestao je, ni Karadžić ne zna kako se to dogodilo i u čijoj režiji. Tim sporazumom je od Karadžića zatraženo da napusti funkciju predsednika republike, stranke i politiku, a da zauzvrat Amerikanci neće protiv njega pokretati nikakve postupke. Karadžić se praktično držao i živeo u skladu sa tim sporazumom i u potpunosti ga je ispoštovao.” 
Prema tome, indicija da je jedan takav sporazum postojao ima, a naročito su zanimljive one koje se mogu naći na sajtu www.necenzurirano.com čiji je glavni urednik hrvatski novinar Domagoj Margetić , osnivač i predsednik Udruženja novinara Republike Hrvatske (UNRH) od 2001. do 2008. godine. Naime, Margetić u tekstu “Postoji li sporazum Richard Holbrooke – Radovan Karadžić?” od 10.septembra 2007. godine, na osnovu analize intervjua koji je radila američka novinarka Charlayne Hunter – Gault sa Ričardom Holbrukom 1996. godine, i svojih vlastitih saznanja iz Haškog tribunala (Margetić je proveo tri meseca u zatvoru u Scheweningenu posle presude Haškog tribunala zbog krivičnog dela nepoštovanja tog suda), tvrdi da sporazum Karadžić-Holbruk postoji. To bi bila tek analiza novinara koji se bavi istraživačkim novinarstvom da se na kraju teksta ne nalazi link koji vodi ka dokumentu za koji se tvrdi da je skenirani sporazum Karadžić-Holbruk.  

DA LI JE DOMAGOJ MARGETIĆ FALSIFIKOVAO DOKUMENT ILI AMERIKA LAžE

O autentičnosti ovog dokumenta mogu i treba da se izjasne svi oni koji tvrde da su sporazum Karadžić-Holbruk videli. Iako možda u pravnom smislu autentičnost i sam dokument više ne mogu pomoći Radovanu Karadžiću, potvrđivanje njegove autentičnosti nanelo bi ogromne štete SAD na spoljnopolitičkom planu jer više niko ne bi verovao u sporazume s njima. Ceo svet bi pred očima imao jedinstven pisani dokaz o tome kako se Americi ne može verovati. Do sada takvih pisanih dokaza nije bilo i zato ljudi koji se nalaze i koji će se nalaziti u odbrani Radovana Karadžića treba na čitav slučaj da gledaju u mnogo širem kontekstu. U suprotnom, ako je skenirani dokument lažan, Domagoj Margetić bi u potpunosti sam sebe diskreditovao kao novinar, a njegovi tekstovi i rad shvaćeni kao obično obmanjivanje javnosti i šarlatanstvo.
Zanimljivo je da na pomenutom sajtu čiji je urednik Margotić nema ni reči o hapšenju Radovana Karadžića iako je on uhapšen zvanično pre četri a nezvanično pre nedelju dana, a sajt www.necenzurirano.com poznat po eskluzivitetima iz sveta politike, kriminala, rada obaveštajnih službi, terorizma i antiterorizma. Da li se to Margetić uplašio da će ga neko moćan sa Zapada priupitati odakle mu sporazum Karadžić-Holbruk i da ne završi u nekom od tajnih ili javnih zatvora zbog toga? 
Bilo kako bilo, Domagoj Margetić čovek koji je na sajt koji uredjuje postavio skenirani dokument za koji tvrdi da predstavlja sporazum Karadžić-Holbruk ćuti kao zaliven u sred priče o postojanju ili nepostojanju jednog takvog dokumenta. Red bi bio da se štiteći svoj profesionalni integritet oglasi tim povodom. Verujem da je Domagoj Margetić častan čovek, i da će se povodom teme postojanja ili nepostojanja sporazuma Karadžić-Holbruk i autentičnosti skeniranog dokumenta na svom sajtu oglasiti. U slučaju da se ovim povodom ne oglasi, Margetić će pokazati ne samo da je loš čovek bez časti, već i najverovatnije običan falsifikator koji se predstavlja kao novinar. Kako onda da mu čitaoci veruju pa napisao sve moguće istine ovog sveta?  

  
   

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner