субота, 15. мај 2021.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > Обавештење заинтересованим саборцима и присталицама Двери у Новом Саду
Политички живот

Обавештење заинтересованим саборцима и присталицама Двери у Новом Саду

PDF Штампа Ел. пошта
Бошко Обрадовић   
недеља, 02. септембар 2012.

Поштовани пријатељи, саборци и присталице Двери у Новом Саду,

Немили догађаји који су се одиграли у новосадском повереништву последњих месеци никоме нису били жеља нити су било коме од нас пријатни. Све смо учинили да мимо јавности, па чак и очију унутар Покрета, решимо однос са Мирославом Паровићем и Александром Ђурђевом који једноставно нису желели да поштују структуру Двери, почели су себе да сматрају посебним и издвојеним, аутономашким делом унутар Двери, са тзв. најбољим резултатима, и са непрестаном потребом да праве своју организацију унутар Покрета и Покрет по својој мери, што је недопустиво у било ком озбиљном покрету на свету. Пошто сви могући покушаји да се проблем превазиђе нису успели, и пошто су наведена двојица ушли у преговоре око формирања нове власти у НС тражећи привилегије за себе, а без консултовања било кога у врху Покрета, били смо присиљени да их искључимо јер такав начин бављења политиком једноставно није дух Двери. Они имају право на свој политички пут, али не и да под именом Двери спроводе своју политику, а не политику Двери. У прилогу Вам достављамо одлуке о њиховом искључењу, као и о распуштању Управе новосадског повереништва, коју чине људи који су задржали мандате освојене на листи и под именом Двери, што сматрамо крајње некоректним. Ипак је у Новом Саду неко гласао и за Двери, а не само за поменуто петоро који су на изборе изашли под именом Двери. У прилогу такође можете наћи и предлог бивше Управе о њиховом самосталном деловању унутар Двери и одбијајући аргументован одговор Старешинства. 

Знамо да постоји велики број људи у Новом Саду који се није слагао са тим како поменута двојица воде повереништво, који не следују њиховом аутономашком деловању и који хоће даље да ради унутар Покрета Двери. Многи су тражили и објашњење овог нашег потеза, које имате у два преостала документа која говоре о суштини овог спора и разлогу искључења због неовлашћеног преговарања. 

Наредних недеља почиње са радом нова канцеларија и ново повереништво Двери у Новом Саду тако да су сви заинтересовани добро дошли! Довољно је да оставите свој контакт и бићете позвани на састанак. Разумемо и оне који следују самосталном политичком путу досадашње Управе и захваљујемо им се на досадашњем раду и помоћи. Посебно нам је жао због свих добрих људи и активиста који су разочарани овим што се десило, али понављамо да смо све учинили да се ово избегне, али нисмо више могли да дозвољавамо и толеришемо овакво понашање унутар Покрета, нити ћемо то убудуће дозволити, јер је Покрет Двери постао велика политичка нада српског народа и од нас се очекује озбиљност и нов приступ политици. 

Хвала на разумевању.

Свако добро до следећег виђења,

На састанку Старешинства Покрета Двери, одржаном 7. августа 2012. године у Београду, донета је следећа

О Д Л У К А

Искључује се из Покрета Двери Александар Ђурђев из Новог Сада.

Одлука ступа на снагу одмах.

Даном искључења из Двери Александру Ђурђеву престају сва овлашћења у Руководству Покрета и Управи повереништва Двери Новог Сада чији је био припадник.

Позива се Александар Ђурђев да поступи савесно у погледу мандата одборника Двери у Градској скупштини Новог Сада те да исти препусти Покрету Двери на располагање сагласно вољи грађана на изборима.

О б р а з л о ж е њ е

Александар Ђурђев је предузимао радње са циљем разбијања Покрета и прављења фракција. Својим радњама и иступима Ђурђев је подривао устројство Покрета Двери и кршио Начела саборног рада Двери, иако се и са устројством и са Начелима рада више пута јавно саглашавао.

Саизвршилац у свим овим радњама био му је Мирослав Паровић.

Да би остварио свој циљ, Александар Ђурђев је обилазио повереништва и саборце и лобирао их за прављење фракције, уцењивао Покрет (случај састављања Покрајинске листе када је захтевао да Иван Костић не буде први на листи већ да то буде Мирослав Паровић), вређао оне који су му, по његовом мишљењу, представљали сметњу у остваривању планова, ширио неистине и клевете на рачун Старешинства и обмањивао саборце, нарушавао међуљудске односе... Заједно са Мирославом Паровићем, Александар Ђурђев је и један од аутора документа који има за циљ разбијање Покрета и стварање посебне „аутономне“ организације Двери у Новом Саду и Војводини, што је противно устројству и природи Двери, као и политичким начелима за које се боримо.

Старешинство Двери сматра да су Александар Ђурђев и Мирослав Паровић најодговорнији за погрешно преношење и упознавање сабораца у Новом Саду са циљевима и визијом Двери, као и са Начелима саборног рада нашег Покрета, како би их довели у заблуду и манипулисали њима.

Последњи у низу бескрупулозних потеза било је тајно учествовање у преговорима о локалној власти у Новом Саду, коју је крио од Старешинства и Руководства Покрета (који су по смерницама Покрета задужени да одобравају такве преговоре). Иако су се преговори увелико одвијали, он и Паровић нису обавештавали да постоје било какви контакти и да се одвијају преговори.

Посебно је неморално да је у расправи са Старешинством Двери, Ђурђев користио потпуно неоправдано и неосновано наводне црквене несугласице између њега и дела старешина Двери. Спремност да се чак и мукотрпно изграђена позиција Двери на којој је Покрет радио годинама – позиција избегавања учешћа у унутарцрквеним расправама у СПЦ, да се и то искористи како би се обрачунао са Старешинством и оправдао своју позицију некога ко жели да оспори поредак Покрета, та спремност да се буде тако бескрупулозан у спровођењу и наметању своје политичке воље мимо органа Двери – ова чињеница је узета као пресудна околност потпуног неповерења према Александру Ђурђеву. Таквим чином он је показао да је спреман да цео Покрет, све оно што је годинама рађено на јединству и снази Двери подреди својој политичкој вољи и намерама без обзира колико оне биле супротне од претежне политичке и организационе воље у Дверима.

Као отежавајућа околност је узет и однос Ђурђева према другим припадницима Покрета који су његовим поступцима били доведени у положај понижености и да је такав однос он и током претходног времена испољавао више пута.

Сагласно свему наведеном Старешинство Двери је донело одлуку о искључењу Александра Ђурђева из Покрета Двери, а следствено томе су предвиђене и све друге последице наведене у овој одлуци.

За Старешинство Двери,

Срђан Ного

 

Обавештење о неовлашћеном учествовању у преговорима Мирослава Паровића и Александра Ђурђева

Поштовани саборци,

Дана 3. августа 2012. године у 10,00 часова Мирослав Паровић и Александар Ђурђев су неовлашћено у име покрета Двери учествовали у преговорима са представницима СНС и ДСС и других потенцијалних партнера у будућој власти Новог Сада.

Напомињемо да смо више пута питали Мирослава Паровића да ли је било преговора (узимајући у обзир медијске извештаје који су говорили о томе), на шта је он увек одречно одговарао. На састанку са Управом повереништва из Новог Сада у просторијама Двери у Београду, одржаном 31. јула, старешине Зоран Радојичић и Срђан Ного поновили су пред свима питање преговора у Новом Саду, и поново је добијено уверавање да преговора још увек нема. 

Како је Старешинство Двери сазнало за ове преговоре из својих извора а без обавештавања од представника Управе повереништва Новог Сада (иако је било и неколико  претходних састанака о којима Старешинство као највиши орган Покрета није обавештено), то је Мирослав Паровић још једном 2. августа 2012. године био упитан да ли постоје некакви преговори на шта је он одговорио одречно, истовремено не пријављујући да ће имати следећи састанак 3. августа у 10 сати, у просторијама градског одбора СНС у Новом Саду.

Увидом на лицу места, старешине Зоран Радојичић и Срђан Ного су утврдили да су Ђурђев и Паровић учествовали на састанку чиме су отворено обманули Старешинство, водили преговоре и постављали захтеве у личном интересу а мимо интереса Двери, игноришући принципе и начела због којих се Двери и баве политиком, и тиме довели у питање цео преговарачки процес.

Ухваћени у лажима, на позив Старешинства, упућен електронском поштом, да дођу на разговор и образложе своје понашање, Александар Ђурђев је одговорио, такође електронском поштом, увредама и вређањем чланова Старешинства.

Овај последњи чин Миросалава Паровића и Александра Ђурђева који су већ више месеци отворено нарушавали ауторитет Старешинства, лобирали и фракционашки деловали за своју организацију унутар Покрета, на крају предложили Платформу о привилегованом статусу своје организације унутар Двери – јесте чин отворене обмане и манипулације, злоупотребе угледа Двери за личне интересе и јесте чин који је довео до одлуке о њиховом искључењу из Покрета.

Старешинство Двери

(НСПМ)

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће ЕУ признати руску и кинеску вакцину против коронавируса?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер